Chraňte své duševní zdraví: Jak poznat stres a jak s ním bojovat | Moje zdraví

Chraňte své duševní zdraví: Jak poznat stres a jak s ním bojovat

8. dubna 2021 • 14:00

Když se řekne duševní zdraví, myslí se tím úroveň psychické pohody, při které můžeme naplno rozvíjet svůj potenciál, produktivně pracovat a vypořádávat se s běžným životním stresem.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. 

V dubnu vám přineseme články o ochraně duševního zdraví a prevenci psychických onemocnění.

Stres je běžnou psychologickou i fyzickou reakcí na zátěž. Když mozek takovou zátěž zaznamená, aktivuje obranný systém. Jedná se o vývojově starý mechanismus, který původně umožňoval přežití jedince ve stavu ohrožení. Proto se někdy můžeme setkat s reakcí – útěk, nebo útok. Když zátěž nebo nebezpečí pomine, organismus by se měl vrátit do klidového stavu. Dnešní doba bohužel způsobuje to, že někteří lidé se málokdy dostanou do klidového stavu, a to může způsobovat dlouhodobé zdravotní komplikace.

Není stres jako stres

Mezi základní druhy stresu patří eustres a distres. Eustres lze vnímat jako ten dobrý stres, protože představuje takovou míru stresu, která zvyšuje aktivitu organismu, pomáhá nám se soustředit a vede nás tak k lepšímu výkonu. Naproti tomu distres označujeme za ten špatný stres. Je to nadměrná, intenzivní zátěž, která má na člověka škodlivý dopad.

Problémy se spánkem, vysoký krevní tlak
a mnoho dalšího

Dlouhodobý stres zhoršuje náš zdravotní stav a zvyšuje riziko vzniku dalších onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, obezita nebo cukrovka. Přetrvávající stres také může způsobovat deprese nebo vést k syndromu vyhoření. Stres poškozuje naše psychické, ale i fyzické zdraví. Z fyzických příznaků se může objevit bolest hlavy, svalů nebo bolest na hrudi. Dále nás trápí únava, problémy se spánkem a možná i snížené libido. Často se dostavují také úzkosti, pocit smutku nebo pocit zahlcení. To všechno ovlivňuje i naše chování. Mohou se objevit výbuchy vzteku, přejídání nebo naopak nedostatečné přijímání potravy. To může vést také k užívání alkoholu, cigaret nebo návykových látek, které často vyústí až v závislost.

Můžeme stresu nějak zabránit?

  • Začněte myslet pozitivně. Nejde o lehký úkol, ale pozitivní myšlení nám může pomoci se uklidnit a kontrolovat stres. Zkuste si občas říct „udělám to nejlépe, jak dovedu“ namísto „to nedokážu“.
  • Udělejte si v průběhu dne pauzu, stačí klidně jen pár minut. Vyčistěte si hlavu, vypravte se na krátkou procházku na čerstvém vzduchu nebo zkuste i dechová cvičení. Někdy stačí jen vyvětrat a uvařit si svůj oblíbený čaj.

Tipy na čaje pro zklidnění a relax najdete zde.

  • Hledejte potěšení. Pokud se cítíte špatně, udělejte něco, co vám zvedne náladu. Pusťte si třeba svůj oblíbený film, přečtěte si před spaním knížku, povečeřte s přáteli nebo se vraťte k dlouho zanedbávanému koníčku. 

Nevynechávejte čas, který jste si vyhradili pro svůj koníček, a to ani ve chvíli, kdy máte pocit, že nestíháte.

  • Relaxujte nejen koukáním na oblíbený seriál, ale vyzkoušejte i jógu, dechová cvičení, meditaci nebo jakýkoli jiný sport. Pomůže procházka na čerstvém vzduchu. Choďte pěšky, kdykoli je to možné, i kdybyste kvůli tomu vystoupili o pár stanic dříve při návratu domů.

Vše o józe proti stresu čtěte zde.

  • Vytvořte si seznam denních úkolů a plňte je. Dávejte si však realistické cíle. Stanovte si přesnou dobu, kterou denně budete trávit prací a kterou věnujete koníčkům. Pomůže vám to zjistit, co dokážete reálně za celý den stihnout, a nedostanete se tak do stresu.
  • Udržujte zdravý životní styl a vyhněte se alkoholu, cigaretám i jiným návykovým látkám, které mohou situaci ještě zhoršit. Naopak vyvážená strava obsahující dostatek ovoce a zeleniny pomáhá imunitnímu systému vyrovnat se se stresem.

Nejčastější otázky

Jaké jsou nejčastější příčiny stresu?

Nejčastěji jde o velký tlak v zaměstnání, nemožnost kontroly nad vzniklou situací, pocit velké odpovědnosti. Příčinou mohou být také životní změny nebo pocit nejistoty.

Kdy navštívit odborníka?

Odborníka vyhledejte, kdykoli budete cítit, že si o dané situaci chcete s někým promluvit. Vypravit se za ním můžete i v případě, že chcete nad danou situací získat nadhled nebo přijít na nové řešení.

Když zlobí psychika: Kdy stačí jít k praktikovi a kdy je třeba psychiatr?

Na koho se obrátit?

První otázka, kterou si musíte položit, je, zda jste ochotni terapii uhradit. Pokud ne, vaše první kroky by měly vést do ordinace praktického lékaře, který vám vystaví žádanku a doporučí, jakého odborníka vyhledat. V tomto případě sezení hradí pojišťovna. Odborníka však můžete vyhledat i sami. Obrátit se dá na psychologa, tedy absolventa psychologie, nebo psychoterapeuta, absolventa psychoterapeutickeho výcviku. Leckdy to bývá tatáž osoba. Důležité je si také uvědomit, že váš vztah k terapeutovi hraje klíčovou roli, a pokud vám daný terapeut nesedí, najděte si jiného.

Co si zapamatovat

Míra duševního zdraví odpovídá tomu, jak je člověk schopen se vypořádávat s běžným životním stresem. Stres může působit pozitivně a motivovat nás k lepšímu výkonu, ale dlouhodobě vede ke zdravotním komplikacím, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita. Důležité je naučit se s ním pracovat – pravidelně relaxovat, rozvrhnout si čas na práci a odpočinek. Vliv má také zdravá strava, a především cvičení, které pomáhá nejen odbourávat stres samotný, ale také podporuje funkci imunity, srdce a trávicího systému. Pokud máte pocit, že si chcete o vaší situaci s někým promluvit nebo jen získat nadhled, svěřte se psychologovi nebo psychoterapeutovi. Vyhledat ho můžete sami nebo přes vašeho praktického lékaře.

Tip pro vás

Pravidelné cvičení odbourává stres, zvyšuje sebevědomí a uvolňuje endorfiny, mozkové hormony, které zlepšují náladu. Cvičení zlepšuje i spánek. Kromě toho také pozitivně působí na imunitní, kardiovaskulární i trávicí systém a posiluje jejich odolnost vůči stresu. Klíčem k úspěchu je najít cvičení, které vás baví, a dělat ho pravidelně.

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

Další podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Dubnové vydání časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Partnerem projektu Chraň se je nezisková organizace Loono. Odbornou garantkou je MUDr. Martina Čermáková • Autor: Loono.cz

Autor: MUDr. Martina Čermáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.