Šest tipů, jak se letos zbavit stresu: Tyhle vás budou bavit! | Moje zdraví

Šest tipů, jak se letos zbavit stresu: Tyhle vás budou bavit!

Šest tipů, jak se letos zbavit stresu: Tyhle vás budou bavit!
Autor: iStock.com
5. ledna 2021 • 06:00

Stres je v současné době nejčastějším spouštěčem civilizačních onemocnění. V loňském roce si ho veliká část z nás užila poměrně dost. Co si letos místo hubnutí dát do předsevzetí, že se s ním naučíme lépe vycházet? Přinášíme tipy, které jsou nejen účinné, ale budou vás i bavit.

Stres bereme v dnešní době jako jednoznačně nežádoucí. Našim předkům ale pomáhal přežít. Stresová situace spouští poplašnou reakci těla – BOJUJ, nebo UTEČ. V našem těle se to projevuje vyplavením stresových hormonů, jako jsou adrenalin, kortizol a další.

Ale zatímco naši předkové měli po stresové reakci vždy čas na uklidnění, tedy pokud utekli nebo přežili – v současné době je to trochu složitější. Dnes už se nedostáváme do situací, kdy nám jde o život. Stres nám způsobují podstatně méně závažné situace, zato ale trvalejšího charakteru a tělo si nemá čas vydechnout. Žijeme v permanentním stresu, on se hromadí a pak dá o sobě vědět v nejhorším případě psychickým nebo fyzickým kolapsem.

Boj proti stresu je běh na dlouhou trať. My přinášíme pár tipů, co dělat, aby ho ve vašem životě bylo méně. Důležité je najít si to, co baví právě vás.

1. Smějte se

Úsměv uvolňuje stres. Stres může proniknout do celého našeho bytí a časem se objeví v našich tvářích. Ale úsměv a pozitivní nálada ho naopak pomáhají snížit. „Věřte tomu nebo ne, s úsměvem můžete snížit stres, i když máte pocit, že se usmíváte z donucení nebo křečovitě. Když jste vystresovaní, věnujte čas úsměvu,“ uvádí Mark Stibich, vedoucí vědecký pracovník společnosti Xenex Healthcare Services, zabývající se dlouhověkostí.

2. Choďte ven

Máte pocit, že všichni běhají nebo zveřejňují fotografie z posiloven? Nebuďte na sebe naštvaní jen proto, že něco podobného neděláte. Na druhou stranu, cvičení je skvělá věc, jak udělat něco pro své zdraví, postavu i dobrou náladu. Je škoda se ho vzdávat. Jen vás musí bavit. Určitě najdete to svoje: Co vám bude přinášet radost, pokroky a dobré pocity. Jsou to procházky se psem? Rychlá chůze s holemi? Kolečkové brusle nebo plavání? Cokoliv a nemusí jít jen o trhání rekordů v tělocvičně. Četli jste někde, že optimální je cvičit třikrát týdně 45 minut? Možná, ale každý pohyb se „počítá“. Nerezignujte na něj jen proto, že to tak často nebo v kuse nestíháte.

3. Spěte

Spánek je jedna z nejpříjemnějších věcí, které život nabízí. Jsou chvíle, kdy vám přijde, že spát, místo toho, abyste si užívali nebo pracovali, je vlastně škoda.  Ale neberte spánek jako něco, co byste měli. Je to něco, co musíte. Je to základ, na kterém svou existenci stavíte. Spát osm hodin denně by nemělo být luxusem, ale pravidlem.

Čím jste starší, tím hůře nevyspání vaše tělo snáší a nemůže normálně fungovat. Už 24 hodin bez spánku má prý na člověka stejný vliv, jako kdyby vypil pět piv. Pár nocí bez kvalitního spánku snižuje imunitu a mozkové funkce. Bránění ve spánku byla navíc jedna z nejúčinnějších mučicích technik při vyslýchání vězňů. Chcete se ke svému tělu chovat jako „gestapák“? Potřeba spánku je sice individuální, ale neměla by denně klesnout pod šest hodin. Výmluvy neexistují.

4. Relaxujte ve sprše

Možná jste v poslední době narazili na pár rad, jak přežít karanténu, nejistotu, úzkost nebo obavy z toho, co přijde. A pravděpodobně mezi nimi nechyběla položka: Meditujte. Meditace může být úžasným způsobem, jak se zklidnit, soustředit, vyrovnat s tlakem i stresem.

Je tady ale jeden malý problém: Když už máte čas, možná nemáte vhodné místo. A naopak. Naštěstí je tu jedna chvíle, kdy máte obojí: večerní sprcha.

Vychutnejte si tedy každý okamžik své sprchy nebo koupele. Užívejte si, jak voda stéká od hlavy dolů po celém těle. Jak se postupně dostává skrz vlasy na pokožku hlavy. Vnímejte sprchu všemi smysly – na kůži, soustřeďte se na vůni obyčejné vody i mýdla, poslouchejte stékající vodu, napijte se jí. „Čtyři desetiletí výzkumu ukazují prospěšné účinky meditační praxe,“ říká klinická psycholožka Shauna Shapiro. „Od posílení imunity přes prodloužení telomer (což vede ke zpomalení stárnutí – pozn red.) ke zlepšení spánku.“

5. Pořiďte si zvíře

Procházka se psem, hraní s kočkou, pohlazení jiných zvířat, to vše podle mnoha studií prokazatelně pomáhá lidem relaxovat a zvládat stres. Navíc zvíře vyžaduje neustálou pozornost a péči. To vás může zachránit ve chvíli, kdy byste jednoduše propadli kolotoči negativních myšlenek. Péče o někoho jiného vám dá pocit odpovědnosti za jiný život a vy se budete cítit potřební a důležití. To může dát vašemu životu smysl a účel.

6. Nezapomínejte dobře jíst

Na odbourání stresu je skvělý zejména vitamín C. Hodně ho je v rybízu, šípku, kapustě, brokolici, kiwi, červené paprice a citrusech. Kromě klasického ovoce a zeleniny je důležitý také přísun hořčíku. Ten najdete v celozrnných výrobcích, sóje, ořeších a třeba přírodní hnědé rýži.

Důležité je také neřešit stres přejídáním, případně doplňováním „pozitivních pocitů“ sladkostmi. Vysoký glykemický index sice vystřelí vaši náladu nahoru, pak ale zase rychle klesne dolů. Výčitky z pojídání sladkostí navíc vedou jen k dalšímu zacyklení a vytvoření nového spouštěče stresu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.