Nemůžete usnout? Zkuste toto jednoduché dechové cvičení | Moje zdraví

Nemůžete usnout? Zkuste toto jednoduché dechové cvičení

Video se připravuje ...
20. září 2020 • 06:00

Asi jsme to zažil každý: Čeká vás náročný den a jediné, co potřebujete, je se pořádně vyspat. Jenže hluboký spánek se nedostavuje. Snažíte se nebýt nervózní, ale jediné, co vnímáte, je budík a jak málo hodin vám do rána na odpočinek zbývá. Což způsobuje další nervozitu a stres a kvůli tomu samozřejmě nemůžete zabrat. Možná jste dostali pár zaručených rad, my přinášíme jednu z dalších. Jsou lidé, kterým pomůže usnout do 60 vteřin.

Návodů, jak usnout, když je člověk nervózní, je celá řada. A je pravda, že každému sedne něco jiného. Jsou lidé, kteří si začnou číst a vědí, že je lepší se unavit u knihy než nekonečným převalováním se na polštáři. Jiní začnou poslouchat audioknihy, podcasty nebo bílý šum, další mají pro takové chvíle připraveny meditace.

Pokud ještě nemáte svoji oblíbenou metodu, jak rychleji usnout, možná vám pomůže následující tip. Říká se mu technika 4-7-8 a vychází z jógy. Spočívá v tom, že se nadechneme po dobu 4 sekund, zadržíme dech po dobu 7 sekund a poté vydechneme po dobu 8 sekund.

Jak přesně dýchat

Lehněte si na záda, zavřete oči a uvolněte se. Nadechujte se nosem a počítejte do čtyř. Zadržte dech na 7 sekund a pak vydechněte ústy po dobu 8 sekund. Možná se vám napoprvé stane, že vydechnete rychleji, zkuste si nastavit intenzitu výdechu tak, aby vám vyšla na celých osm sekund.

Jedním z propagátorů této metody je Andrew Weil, populární americký lékař, který kombinuje metody alternativního lékařství a medicíny založené na faktech. Je také autorem populární knihy Spontánní uzdravení.

„Když začnete takto dýchat, pravděpodobně budete chtít skončit po dvou nebo čtyřech opakováních, pokud ale vytrváte, nakonec se propracujete až k osmi,“ říká. „Na počátku může být těžké dodržet tento rytmus, ale nakonec vám opravdu pomůže rychleji usnout.“ 

Žádný vědecký výzkum, který by ověřil účinnost této metody, neexistuje. Jóga, meditace a soustředění se na dech jsou ale i v západní medicíně využívány ke zklidnění mysli i těla.

Například podle studie z roku 2011 publikované v časopise Health Science Journal přinášejí techniky hlubokého dýchání řadu zdravotních benefitů, mezi které patří zejména:

  • snížená únava
  • snížená úzkost
  • snížené příznaky astmatu u dětí a dospívajících
  • lepší zvládání stresu
  • snížení vysokého krevního tlaku
  • zlepšení příznaků migrény

Studie naznačují, že 6 týdnů praxe pranayamického dýchání nebo dýchání zaměřeného na ovládání dechového pohybu může mít pozitivní vliv na nepravidelný srdeční tep, který koreluje se stresem, zlepšuje také kognitivní funkce mozku a úzkost. 

Jednou z teorií je, že hluboké dýchání pomáhá více okysličit tělo. 

Pokud máte problémy s usínáním častěji, přečtěte si, jak lépe usínat nebo také co udělat přes den, abyste lépe spali v noci.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.