Vitamín B5 | Moje zdraví

Vitamín B5

Vitamín B5
Vitamin B5 • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 15:42

Vitamín B5, jinak také kyselina pantothenová (D-pantothenová), je ve vodě rozpustný vitamín. Čistá kyselina je nestálá olejovitá kapalina.

Účinky vitamínu B5

Název kyseliny pantothenové je odvozený od řeckého slova „pantos – tj. všudypřítomný“. Vyskytuje se ve všech tkáních lidského těla a je součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v organismu. Je také součástí koenzymu A, který se podílí na veškerých procesech látkové výměny, a je důležitý pro přeměnu cukrů, tuků, při produkci glukokortikoidů, pohlavních hormonů, a také při vedení nervových signálů. Vitamín B5 podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při léčbě diabetu a zvyšuje odolnost těla proti infekcím. Zlepšuje také stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie. Často je označován také jako vitamín krásy, protože je velmi důležitý pro zdraví kůže, vlasů a sliznic. 

Nedostatek vitamínu B5

Při nedostatku vitamínu B5 dochází k celé řadě potíží. Mezi ty hlavní patří únava, bolesti hlavy, závratě, slabost, zrychlený puls, svalové křeče, nachlazení, infekce horních cest dýchacích, deprese, chvění napnutých prstů, ospalost při současné nespavosti, pálení chodidel, pokles krevního tlaku, plynatost, zácpy a podobně.

Předávkování vitamínem B5

Projevy nadbytku vitamínu B5 nejsou u člověka známy.

Vitamín B5 v potravinách

Nejbohatšími zdroji kyseliny pantothenové jsou játra, mléko, vejce a kvasnice. Najdeme ji ale také v otrubách, fazolích, ořeších, sezamových a slunečnicových semenech, sóje nebo mateří kašičce.

Doporučená denní dávka u vitamínu B5 není stanovena, za dostatečnou se u obou pohlaví označuje 5 mg.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Co je dobré vědět

Kyselina pantothenová pomáhá lidem, kteří chtějí přestat kouřit. Zvyšuje totiž tvorbu antistresových hormonů v nadledvinkách.

Další informace o tom, jak přestat kouřit, čtěte zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.