Hormony se mění s věkem: V čem pomáhají, v čem škodí a jak je můžeme zkrotit? | Moje zdraví

Hormony se mění s věkem: V čem pomáhají, v čem škodí a jak je můžeme zkrotit?

  • Hormony se mění s věkem: V čem pomáhají, v čem škodí a jak je můžeme zkrotit?
    Hormonů sice s věkem ubývá, to ale neznamená, že byste na stáří měli odevzdaně čekat • Autor: istockphoto.com
    25. května 2017 • 06:00

    Hormony ovlivňují veškeré pochody v našem těle. Jejich tvorba vrcholí mezi 20. a 25. rokem věku. O pět let později jejich produkce začíná klesat a po sedmdesátce jich máme k dispozici až o 80 procent méně než v mládí.

  • Hormony ubývají s věkem

    Pleť • Autor: shutterstock.com
    Úbytek hormonů je postupně znát na celém organismu. Subjektivně vnímáme nárůst hmotnosti, dostavují se poruchy spánku, řídnou nám vlasy, objevují se stále výraznější vrásky. Ve větší míře se těmito potížemi zabývají ženy, protože jim ubývá estrogen a progesteron – hormony ovlivňující jejich figuru.

    S jejich redukcí dochází k metabolickým změnám a mění se ukládání tuku – směřuje hlavně do oblasti břicha, pasu a prsou. Navíc se zvyšuje chuť k jídlu. Ani muži však nejsou ušetřeni a hormonální změny dopadají i na jejich vzhled a tělesné funkce.

  • Akné je první signál

    Video se připravuje ...
    7 rad, jak zatočit s aknéVIDEO 
    Někdo má pár pupínků a jiného trápí urputné akné. Za pubertální akné může skupina mužských hormonů, které i nám – ženám – zajišťují normální chod řady orgánů a tkání.

    Právě tyto hormony zintenzivní práci mazových žláz a pleť začnou hyzdit zanícené pupínky. „Ale pozor, zhruba 15 procent žen se s pupínky potýká i kolem třicítky. Produkci kožního mazu totiž ovlivňují také hormony hypofýzy, štítné žlázy a glukokortikoidy,“ říká specialistka na klasickou a estetickou dermatologii z kliniky estetické medicíny Petra Clinic MUDr. Petra Samková. Stav pleti ovlivňuje také stoupající a klesající hladina ženských pohlavních hormonů. „Menstruační cyklus ovlivňuje celý náš život a vliv má i na krásu. Zhruba týden před začátkem menstruace klesá hladina estrogenu a zhoršuje se tak kvalita pleti, vlasů i nehtů,“ dodává Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic.

  • Jak zmírnit PMS?

    Žena s PMS • Autor: iStock.com
    Charakteristickým znakem ženského reprodukčního období není jen těhotenství, ale zvláště premenstruační syndrom (PMS), tedy období těsně před menstruací. Ačkoli medicínsky jsou za příznaky PMS považovány bolest prsou, křeče a průjem, ženy mají tuto část měsíce spojenou spíše s výkyvy nálad, depresemi, úzkostmi, pocity melancholie a nelásky k sobě samé. Obvykle mají pocit, že se jim v tomto období začíná zhoršovat pleť. „Opravdu, ženy jsou k sobě v tomto období obzvlášť kritické,“ potvrzuje Petra Řehořková.

    Fyziologii těla sice nezměníme, ale můžeme změnit styl života a tím některé problémy zmírnit. Proto odborníci radí snížit příjem soli, aby se zabránilo zbytečnému zadržování vody. Dobré je omezit cukr a kofein, jež příznaky PMS ještě prohlubují. Naopak prospěje zvýšit příjem vitaminu B6, zinku a hořčíku.

  • V těhotenství je zase všechno jinak

    Krása • Autor: shutterstock.com
    V průběhu devítiměsíčního čekání na potomka se ženy setkají s mnoha proměnami a některé zaskočí i změny na kůži. „Hormon estrogen stimuluje tvorbu melaninu, což je chemická látka, která dodává pleti pigment. Je-li ho přebytek, může se na pokožce objevit melasma, tedy pigmentové skvrny,“ vysvětluje MUDr. Samková. Vznik skvrn je spjat převážně se slunečním zářením, proto je třeba se chránit solární kosmetikou s UV faktorem.

  • Suchá kůže a jiné problémy

    Pokožka • Autor: shutterstock.com
    Jakmile nejsou naše hormony v rovnováze, mnohonásobně se zvyšuje riziko vzniku suché kůže, vrásek, pigmentací nebo akné. Jejich hladinu mohou narušit nezdravé stravovací návyky, stres, špatný spánek a nedostatek aktivního pohybu. Stres zvyšuje produkci stresového hormonu kortizolu, což vede k větší produkci mazu, k zánětu a tvorbě akné.

    Proti věku sice není léku, jak říkávaly už naše babičky, ale úplně bezmocní nejsme. I proti povadlé pleti, vráskám, vypadávání vlasů nebo pigmentovým skvrnám už moderní anti-aging medicína zná lék. Při tzv. transdermální terapii se bioidentické hormony podávají přes kůži - v podobě krému či séra. Předtím je však důležitá analýza odhalující, které hormony je třeba pokožce dodat.

Autor: Jana Nová, Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.