Oční migréna: Mžitky před očima, rozmazané vidění, léčba | Moje zdraví

Oční migréna: Co to je a jak ji vyléčit? Může poškodit zrak?

Oční migréna: Co to je a jak ji vyléčit? Může poškodit zrak?
Oční migréna je způsobena náhlým přechodným zúžením cév, které sníží přítok krve do oka • Autor: iStock.com
24. listopadu 2018 • 06:00

Máte problémy s klasickou migrénou? A jste žena mladší 40 let? Pak máte velké riziko, že vás bude trápit také oční migréna. Jak se projevuje a jak ji léčit?

Bolest hlavy trápí čas od času každého, zhruba milion obyvatel Česka má tyto problémy ale pravidelně. Jen málokdo tuší, že nejhorší druh bolesti hlavy – migréna může postihnout i oči.

„U oční migrény se jedná o krátké záchvaty snížené zrakové ostrosti, respektive dochází k vidění různých zrakových vjemů. Člověk může vidět například blikající světla, záblesky, třpytivé útvary či mžitky. Oční migréna se může projevit i částečnou nebo úplnou ztrátou vidění na několik minut. Často jí předcházejí bolesti hlavy nebo je jimi doprovázena. Záchvat oční migrény trvá několik minut a zrak se pak vrátí do normálu,” vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Proč oční migréna vzniká?

Podle Pavla Stodůlky je oční migréna způsobena náhlým přechodným zúžením cév, které sníží přítok krve do oka. "Spouštěčem může být například stres, kouření, alkohol, dehydratace, hormonální léky, nadměrná fyzická zátěž nebo únava. Většině pacientů pomůže úprava životního stylu, dostatek spánku a eliminace stresu. Základem je vyhnout se spouštěcím faktorům. Ke zmírnění oční migrény pomáhají analgetika, odpočinek v tmavé, tiché místnosti a dostatečný přísun tekutin,“ popisuje Pavel Stodůlka.

Pokud se u člověka oční migréna objeví, o zrak obavy mít zpravidla nemusí. „I když záchvaty oční migrény na první pohled vypadají děsivě, jsou krátkodobé a neškodné. Podle dostupných výzkumů je jen malé riziko, že snížený přítok krve do oka trvale poškodí zrak. Většinou je oční nález bez abnormalit a zrak se po záchvatu znovu upraví do normálu, říká Jarmila Šneidrová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Léky na migrénu fungují jinak než analgetika

Pokud se ale u někoho objeví po odeznění oční migrény porucha nebo zhoršení zraku, je důležité absolvovat vyšetření, protože jsou i další, mnohem závažnější příčiny výskytu oční migrény, které by se měly vyloučit.

Rozhodně platí, že oční migréna je obvykle součástí migrény klasické nebo ji také lze těžko odlišit. Nejlepším lékem na migrénu je samozřejmě klid a spánek, ale ani to často nepomůže a migréna může přetrvávat i několik dní. Někdy na ni zabírají klasické léky na bolest, které můžete koupit v lékárně. Jde o analgetika – látky s obsahem paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové, ibuprofenu nebo jiných podobných látek či o jejich kombinaci.

K léčbě migrény jsou ale určené speciální léky, takzvané triptany. Ty jsou na lékařský předpis a jejich užívání může pomoci zejména u těžších případů, kdy analgetika nepomáhají. Triptany totiž nefungují jako léky tlumící bolest, ale obsahují látky blokující serotoninové receptory, které jsou aktivovány v průběhu migrenózního záchvatu, a proto dokáží zablokovat záchvat migrény.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.