Mezi závislostmi vede kouření, následuje alkohol a hned po něm léky a drogy | Moje zdraví

Mezi závislostmi vede kouření, následuje alkohol a hned po něm léky a drogy

Mezi závislostmi vede kouření, následuje alkohol a hned po něm léky a drogy
... • Autor: iStock.com
23. dubna 2020 • 19:34

Občasná sklenička, prášek na spaní či sladký zákusek nikoho nezabijí. Jenže když se bez nich nedokážeme obejít a bereme je pravidelně jako první pomoc, staneme se na nich závislí.

„V ČR vede mezi závislostmi jednoznačně kouření, následuje alkohol a hned po něm léky, a pak teprve kanabinoidy, stimulancia, amfetaminy, opioidy a nakonec tvrdé drogy. Co se týká drog, pozorujeme mírný ústup, velmi naopak vzrůstá závislost na počítačových hrách a sázení on-line,“ říká primář Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Petr Popov, MHA. Závislí se můžeme stát na přírodních či chemických látkách, počítačových hrách, sázení on-line nebo sociálních sítích, ale třeba i na sladkém a jakékoli činnosti, bez které si už nedokážeme „zlepšit náladu“.

Dám si skleničku

Co se vlastně v mozku stane, přijmeme-li nějaké množství alkoholu? Do hry se zapojí kaskáda přenašečů nervového vzruchu (neurotransmitterů), jež vyšlou zprávu o tom, že se blíží nějaká látka, ta se dostane do oblasti limbického systému, kde dochází k vyplavování dopaminu, a ten nám udělá dobře. „Tyto libé pocity máme tendenci opakovat, vyplavovat dopaminu víc. Na to si ale organismus po čase zvykne a už nám pak nedává štědré odměny za stejné vstupní náklady,“ vysvětluje MUDr. Petr Popov. Organismus se tedy na účinky etylalkoholu adaptuje, což se označuje jako tolerance.

„K tomu, abychom dosáhli stejného výsledku, musíme pít víc. Zjednodušeně řečeno, souvisí to s tím, že se nám zmnoží počet receptorů, které na drogu reagují, a většinou pak vysílají signál ‚my to potřebujeme, dej nám to‘! Když se další alkohol nebo jiná látka k příslušným receptorům nedostanou, pociťujeme abstinenční příznaky.“ U alkoholu víme o zradě, že závislost na něj probíhá relativně dlouho a pomalu, i několik let. Bezpečná dávka alkoholu přitom neexistuje.

Je zde však „doporučení pro nízkorizikovou konzumaci“ – když budete pít maximálně určitou dávku, nesnížíte riziko vzniku závislosti, ale tělesných poškození. Zdravý dospělý muž by neměl překračovat denní dávku 24 gramů etylalkoholu, žena 16 gramů. Minimálně dva dny v týdnu by se nemělo pít vůbec. Pokud dávku alkoholu jednorázově překročíte, tak ne víc než 40 gramů. Pro představu: jedna „dvanáctka“ má 16 gramů, dvojka vína 16–18 gramů.

Pár faktů o alkoholu

Alkohol mnoho lidí užívá jako první pomoc při depresi: Zpočátku její příznaky utlumí, později ji může u lidí, kteří k onemocnění mají sklony, naopak vyvolat.

• Jakmile cítíte potřebu dávky alkoholu zvyšovat, alkohol se stane vaším denním společníkem a začne narušovat běžný režim, jste ve vyšším riziku poškození orgánů a v pásmu závislosti.

• Etylalkohol je schopen vyvolat zhoubné bujení většinou v oblasti trávicího traktu, u žen je zvýšené riziko vzniku karcinomu prsu (alkohol narušuje hormonální balanc v organismu).

• Alkohol prochází placentární bariérou. Riziko poškození plodu je extrémní zejména v prvním trimestru těhotenství.

• Antioxidanty a víno je známé spojení, které zní lákavě, ale abyste do sebe dostali denní doporučené množství antioxidantů, jež obsahuje červené víno, museli byste ho vypít desítky litrů denně.

• Nápoj, který chutná stejně jako alkoholický, se abstinujícím alkoholikům nedoporučuje. Navíc například Birell není úplně bez alkoholu a jeho konzumace může způsobit kolapsový stav v případě, že dotyčný užívá Antabus (lék, používaný při léčbě závislosti na alkoholu), 0 % alkoholu obsahuje dealkoholizované víno.

Malá tabletka – velký problém

Které skupiny léků hlavně vyvolávají závislost? V ČR absolutně dominují benzodiazepiny – používají se jako sedativa (zklidňují, utlumují), hypnotika (navodí spánek), anxiolytika (tlumí strach a úzkost), antidepresiva (pozitivně ovlivňují náladu), antiepileptika a spasmolytika (působí proti křečím). „U nás se především nadužívají léky na spaní. Takový lék by měl být posledním řešením a jde o jednorázové užití, například v těžké životní situaci. Měli bychom si uvědomit, že nespavost je příznak, nespavost není nemoc! Navíc, léky na spaní mohou způsobit chronickou spánkovou poruchu zvanou spánková inverze,“ varuje MUDr. Popov.

Zapálím si cigaretu…

V našem mozku se nachází mnoho různých receptorů a jsou zde i receptory pro nikotin. Kuřák se stane závislým velice brzy. Jen asi 10 % kuřáků se závislými nestane. „Záleží to na vrozené variantě určitých receptorů, na které navazuje nikotin,“ vysvětluje prof. MUDr. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN. Rituál kouření bývá obvykle spojen s jiným, kuřák obvykle dostane chuť na „cigárko“, když vypije nějakou tu skleničku. Má to nějaké vědecké vysvětlení? „Má, a to dvojí. První souvislost je spojení se situací, ke které po léta patřila cigareta – vidím sklenici, cítím vůni nápoje, na jazyku mám jeho chuť. Mozek má tento zrakový, čichový i chuťový vjem, a protože k tomu tolikrát předtím patřila cigareta, dostaví se na ni chuť. Druhá souvislost je vliv alkoholu, pokud si dáme druhou a další skleničku, většinou se chováme jinak, než jsme si mysleli předtím,“ vysvětluje lékařka.

Nepřestávejte přestávat

Kdo někdy zkusil přestat kouřit, ten ví, jak to bývá těžké. „Máme řadu pacientů, kteří zakusili obojí a souhlasí, že přestat kouřit bylo těžší než přestat pít,“ říká profesorka Eva Králíková a dodává, že pokud má někdo problém s oběma závislostmi, měl by je řešit najednou. „Je to snazší, i když to na první pohled nevypadá.“ Jak přestat kouřit? Cesta je trnitá a podobá se jakékoli jiné léčbě, vždy záleží na tom, jaké jsou okolnosti našeho návyku (u žen jde obecně o psychosociální záležitost, u mužů jde víc o fyzickou, drogovou závislost). „Je to individuální. Snadnější to mají ti, co nemají kolem sebe další kuřáky. V každém případě je nutné začít s jasným rozhodnutím a radostí, že se toho konečně zbavím,“ říká lékařka. „Každá cesta je dobrá, když vede k nekuřáctví. Nenechte se odradit nějakým neúspěchem – nepřestávejte přestávat. Typické je, že se to podaří až na několikátý pokus.“ K cestě k nekuřáctví se musíme rozhodnout jen my sami a z rozhodnutí mít radost!

S cukrem do nadoblačných výšin

Stejně jako u každé závislosti, dopamin je u konzumace sladkého také klíčovou „metou“. „Když konzumujeme cukr, hladinu dopaminu zvyšujeme. Cítíme se velmi spokojeně. Tento pocit se nám velice líbí, a proto máme tendenci ho opakovat, a znovu tedy po cukru sáhnout. Takto si vytváříme závislost, jež se čím dále více posiluje a může způsobovat zdravotní problémy od bolesti hlavy až po zvýšené riziko obezity či cukrovky,“ říká hlavní výživová poradkyně společnosti Naturhouse Tereza Pechoušová. Jak ze sladkého kolotoče vystoupit?

Je dobré zamyslet se nad tím, jak poskládat jídelníček. „Ideální je stabilizovat hladinu krevního cukru tím, že se budeme stravovat pravidelně, nejlépe v podobné časy, a do jídelníčku budeme zařazovat kvalitní bílkoviny, zdroje zdravých tuků a hodně vlákniny. Tímto předejdeme poklesu hladiny krevního cukru a nástupu nervozity, bolesti hlavy a špatné náladě. Kdyby přece jen chuť na sladké nastala, je lepší zařadit čerstvé ovoce než kupovanou sušenku či jinou sladkost plnou rafinovaného cukru,“ radí Tereza Pechoušová. Je dobré naučit se pít neslazenou vodu. Pro lepší chuť si do karafy můžete k vodě přidat pokrájené sezonní ovoce a pár snítek bylinek. Alternativou místo bílého cukru ke slazení například domácích moučníků může být med, javorový sirup, čekankový sirup, kokosový cukr či rozmixované datle. „Dejte se do pohybu, najděte si druh cvičení, které vás bude naplňovat. Mnohdy stačí projít se na čerstvém vzduchu cestou z práce – psychicky si odpočinete a teď na jaře načerpáte sluneční paprsky i radost z rozkvétající přírody. Zkrátka, k dopaminu se dá dopracovat jinak a bezpečněji,“ uzavírá Tereza Pechoušová.

Velmi často se stává, že člověk, který byl závislý na alkoholu, pití nechá, ale nahradí jej léky. A naopak, lidé, kteří se vyléčili třeba ze závislosti na heroinu, jej velice často nahrazují alkoholem. Pomocníky při odvykání kouření vám mohou být knihy (například Snadná cesta, jak přestat kouřit od Allena Carra) nebo mobilní aplikace QuitNow!, která je k dispozici ke stažení zdarma v češtině a dosud ji využilo přes 400 000 českých kuřáků. Pomoc a podporu najdete na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (www.slzt.cz), psychologickou podporu může poskytnout i Linka pro odvykání kouření (800 350 000).

Pokud má někdo problém s kouřením i pitím, měl by odvykání řešit najednou. Pokud si nejste jisti, že svou závislost na cukru zvládnete, nechte si poradit od odborníka na výživu, který vám sestaví jídelníček na míru.

Odborná spolupráce: MUDr. Petr Popov, MHA, Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN,

prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN,

Tereza Pechoušová, Naturhouse 

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Zajímá vás, které potraviny jsou pro naši imunitu klíčové? Které bylinky a jak je užívat? S čím vám pomůže vitamin D? To všechno se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví. Dále vás čeká čtení o inkontinenci nebo jak na bolest hlavy bez léků. Aktuální číslo je k dostání v našem iKiosku – největší online trafice s poštovným zdarma, na stáncích nebo v partnerských lékárnách.

Autor: red

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.