Jak zvládnout krizi středního věku? | Moje zdraví

Depresivní nálady, podrážděnost, poruchy erekce: To je andropauza. Jak ji můžete zvládnout s grácií?

Depresivní nálady, podrážděnost, poruchy erekce: To je andropauza. Jak ji můžete zvládnout s grácií?
Muže kolem padesátky můžou trápit deprese, únava, nespavost, bývají podráždění a neklidní. Na vině jsou hormony • Autor: iStock.com
3. září 2017 • 06:00

O klimakteriu u žen se běžně mluví v soukromí i veřejně, je to poměrně bohaté mediální i reklamní téma. O mužské andropauze se téměř nemluví, hlavně o ní zjevně nechtějí moc mluvit ani slyšet sami muži. 

Mužská andropauza má podobné projevy jako klimakterium, ačkoli příčiny se samozřejmě liší. A nepříjemnější je v tom, že zatímco v případě dam po klimakteriu jednoho dne nastoupí menopauza a průvodní nepříjemnosti přechodu v převážné (i když ne vždy v absolutní) míře pominou, andropauza se vleče déle a bývá mnohdy zatěžující jak pro muže, tak pro jejich nejbližší okolí.

Stejně jako u žen bývá provázena náladovostí, nerudností a nervozitou. Hlavní příčinou je úbytek „chlapského“ hormonu testosteronu (ale i další hormonální změny), který je ale pozvolný.

Poruchy erekce jsou způsobené hormony

Ve výsledku to znamená, že muži nepozbývají tak brzy jako ženy schopnost plodnosti, ačkoli s erekcí už to je horší než zamlada. Což mužské ješitnosti k dobré náladě rovněž nepřispívá. Nicméně vzhledem k zachování plodnosti mnozí odborníci spíše než pojmu andropauza, který při správné interpretaci značí úplné zastavení tvorby mužských hormonů, což se do pozdního věku neděje, používají termín LOH – Late Onset Hypogonadism neboli syndrom mužského stárnutí.

K úbytku testosteronu dochází vesměs již od zhruba třiceti let věku, ale je takřka neznatelný, až postupně se jeho ztráta stupňuje hlavně po padesátce, byť je to proces velmi individuální.
Podstatné je, že testosteron nesouvisí jen s pohlavními schopnostmi a znaky, ale slouží také k udržování hladiny energie, podporuje pevnost kostí, vývoj svaloviny i duševní aktivity.

Celkově může postupná ztráta tohoto hormonu vyvolávat celou řadu rozmanitých příznaků: duševní napětí, podrážděnost, depresivní nálady, úzkost, zvýšenou únavu, návaly horka a potu, nespavost nebo naopak zvýšenou potřebu spánku, svalovou slabost, potíže s klouby.

Hormonální změny mají vliv i na tloustnutí. S postupným stárnutím totiž dochází v mužském těle k nerovnováze mezi testosteronem a „ženským“ hormonem estrogenem. Právě estrogen způsobuje hromadění tuku a navíc tuková tkáň mění androgeny opět na estrogeny.

Jak mírnit příznaky andropauzy?

Jako takřka u všeho je důležitá psychická i fyzická stránka. V nejlepším případě by měl mít i sám muž schopnost sebereflexe a snažit se své výpady a nerudnost co nejvíc krotit. A i když to ne vždy zvládá, tak by se partnerka měla snažit nastolovat co nejpohotovější atmosféru, příjemné chvíle, nepropadat uraženosti.

Důležitý je dostatek sportovních aktivit, které mají kromě jiného prokazatelný vliv na tvorbu testosteronu, nemluvě o boji s tloustnutím. A vůbec celková životospráva, a to i preventivně – muži, kteří ji dlouhodobě dodržují, mají méně výrazné „přechodové“ obtíže a nastupují u nich později.
Zároveň se sportem opatrně, protože mnozí muži těžce nesou pokles energie a výkonnosti, takže nadměrné úkoly tohoto typu je mohou naopak opět rozladit.

V dnešní době se nabízejí i podpůrné léky a potravinové doplňky, ale nejsou příliš rozšířené a vyhledávané. Muži zkrátka vesměs své problémy nepřiznávají, natož aby je konzultovali a hledali pomoc. Ale rozhodně mají prospěšný význam i běžně dostupné přípravky, například ty s mateří kašičkou nebo ženšenem.

Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.