I muži mají přechod. Při andropauze jim hrozí ztráta erekce i zdravotní potíže | Moje zdraví

I muži mají přechod. Při andropauze jim hrozí ztráta erekce i zdravotní potíže

I muži mají přechod. Při andropauze jim hrozí ztráta erekce i zdravotní potíže
Autor: iStock
4. února 2019 • 06:00

O ženském přechodu se mluví často a většina lidí o něm má povědomí. O tom mužském však slyšel jen  málokdo. Co se děje v hlavě padesátníka a jak se vyrovnává s tím, že mu ubývají síly?

Mužský přechod často provázejí změny nálad, které se projevují agresivitou, ale někdy naopak apatií.  Neznalost problematiky pak často způsobuje potíže v partnerském vztahu. “V andropauze totiž může docházet i ke ztrátě chuti na sex a ke zhoršení až ztrátě erekce. Partnerka tak může dokonce nabýt dojmu, že je jí muž nevěrný,” varuje renomovaný sexuolog Pavel Turčan. 

Únava až deprese

V andropauze dochází ke snížení hladiny tvorby testosteronu a muži na tuto změnu reagují individuálně. U některých se neprojevují žádné příznaky, jiní zase bojují se všemi známými symptomy mužského přechodu. Některé průvodní jevy nedostatku testosteronu však nejsou na první pohled zřetelné a projeví se až po letech.

Jaké problémy nejsou na první pohled poznat? Jde například o osteoporózu či nemoci srdce a cév vedoucí k mozkové mrtvici či infarktu srdce. Naopak jiné příznaky – zvýšenou únavu, výkyvy nálad či sklon k depresím – zaznamená okolí okamžitě. V určitých případech se u mužů v andropauze může rozvinout až celková apatie, která se projevuje ztrátou životní energie doprovázenou pocity nadbytečnosti či ztráty smyslu života. Někdy bývá považována za krizi středního věku. 

Každý muž to prožívá jinak

Nejde přitom říci, že by andropauza probíhala u všech mužů a projevy byly stejné. Je to jako u žen. Svou roli v tom hraje bezesporu genetika i osobnost člověka. Ten, kdo svoji mužnost kupříkladu spojuje s neomylností, neporazitelností a projev slabosti je pro něj tudíž nepřijatelný, tak na své okolí může reagovat podrážděně, útočně až agresivně. Někdo s odlišnými dispozicemi se zase naopak spíše stáhne do ústraní. 

Jak agresivita, tak i apatie v andropauze mají vliv na partnerskou komunikaci a vyvolávají ve vztahu napětí. Problém nastává zvláště tehdy, když si partneři neuvědomí, kde je pravá podstata potíží, protože povědomí o mužském přechodu není příliš rozšířené. 

Stejně tak jako v případě přechodu u žen, tak i u mužů je důležitá komunikace. A nejúčinnějším řešením průvodních symptomů mužského přechodu je změna životního stylu. 

Mužům prospěje úprava denního režimu, dostatek fyzické aktivity a možnosti k odbourání stresu, díky čemuž lze zlepšit kvalitu spánku. “Testosteron se totiž tvoří nejvíce v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázích hlubšího spánku. Projevy andropauzy je dále možné zmírnit užíváním doplňků stravy. Pokud ale bude nízká hladina testosteronu nadále přetrvávat, může být nutná i substituční hormonální terapie vedená odborníkem – lékařem z oboru andrologie, urologie, endokrinologie či sexuologie,” dodává lékař Pavel Turčan. Taková situace je ovšem podle něj spíše výjimečná.

Máte problémy s andropauzou? Otestujte se!

1. Ztrácíte zájem o sex?

2. Máte nedostatek fyzické energie?

3. Pozorujete snížení síly anebo výdrže?

4. Zmenšila se vaše výška?

5. Pozorujete pokles radosti ze života?

6. Jste smutný nebo podrážděný?

7. Jsou vaše erekce chabější?

8. Je pro vás obtížné během pohlavního styku udržet erekci do orgasmu?

9. Usínáte po večeři?

10. Zhoršil se váš pracovní výkon?

O andropauzu se jedná, pokud odpovíte ANO na otázku č. 1 nebo č. 7 nebo na kterékoli tři otázky.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.