Poruchy erekce: Nový druh implantátu pomůže, když penis nestojí | Moje zdraví

Poruchy erekce: Vědci navrhli vylepšený model implantátu

Poruchy erekce: Vědci navrhli vylepšený model implantátu
Problémy s erekcí má každý druhý muž. Jen u někoho je to však nutné řešit implantáty • Autor: iStock.com
23. března 2017 • 06:00

Sexuální selhání zažilo alespoň jednou v životě 90 % mužů. Co ale dělat, když se problémy opakují a prosebný pohled partnerky už se nedá vydržet? Zajímavé řešení našli lékaři z Wisconsinu.

Podle výzkumů má každý druhý muž v České republice nad 40 let problém s dosažením erekce. Kromě psychologických efektů, jako jsou ztráta sebevědomí a negativní dopad na partnerské vztahy, může být erektilní dysfunkce také jedním z příznaků jiného onemocnění – diabetu, roztroušené sklerózy, aterosklerózy, vysokého krevního tlaku a dalších nemocí.

Nejen v naší kultuře, ale pravděpodobně v celé lidské říši je obraz muže vystavěn jako prototyp samce, který se může pářit kdykoliv a s kýmkoliv. To je jeden z důvodů, proč je pro muže tak těžké svůj problém přiznat a jít s ním k lékaři.

V první fázi proto řeší svá selhání volně dostupnými potravinovými doplňky a oddalují skutečné řešení problému. Nehledě na to, že pokud je erektilní dysfunkce způsobena jiným onemocněním, pacient hazarduje se svým zdravím. Čeští muži v porovnání se zahraničím mnohem častěji svůj handicap řeší tím, že přestanou sexuálně žít. Což neprospívá ani jim, ani jejich partnerkám. 

Podle sexuologů je přitom řešení erektilní dysfunkce často velice jednoduché. Kromě medikamentózní léčby, která zabírá ve většině případů, je dalším řešením implantát, česky nazývaný poněkud hanlivě: protéza.

Pomůcky na erekci

Do nedávné doby existovaly jen dva typy protetických řešení – polotuhé, které se podobně jako drát namodelovaly do požadovaného tvaru, a nafukovací. Ty jsou teď jakýmsi „moderním standardem“.  Oproti polotuhým implantátům jsou lepší v tom, že dovolují po aktu erekci zase poměrně jednoduše „sklopit“. Fungují na principu nafouknutí a vyfouknutí, přičemž v šourku je pumpička a když se několikrát zmáčkne, z nádrže někde v těle přečerpá tekutinu do podlouhlých vaků zašitých do tkáně topořivých těles penisu. Po akci se zase vypustí pomocí skrytého ventilu.

Bohužel nic není dokonalé, takže toto řešení vyžaduje nejen náročnější chirurgický zákrok, ale není ani levný a pojišťovny se k úhradám zatím staví spíše negativně.

Jenže celosvětově tento problém trápí přes 150 milionu mužů a souběžně s nimi pravděpodobně i žen. To už je číslo, které nutí vědce k zamyšlení. Tým urologa Briana Le z University of Wisconsin přišel s inovativním řešením teplem aktivované superelastické spirály, která zajistí potřebnou tuhost penisu a dokonce zvětší objem i nepatrně do šířky.

Zázračné řešení z nitinolu má ještě své mouchy

Spirála je vyrobena z nitinolu, který se už používá například v endovaskulární chirurgii a lidské tělo na něj dobře reaguje. Rovněž chirurgické řešení je méně invazivní než u nafukovací varianty.

Další nespornou výhodou je cena, protože nitinol je běžně dostupný materiál. Cena by měla být několikanásobně nižší než u dosud používaného „nafukovacího“ implantátu. Což je základní podmínkou pro jeho komerční výrobu. Podle doktora Briana Le je výrobek nyní ve fázi klinických studií a na trh by mohl být uveden během pěti až deseti let.

Zbývá totiž ještě detailně dořešit, jak by se implantát zahříval, a tím pádem zpevňoval jen v době, kdy by to jeho uživatel chtěl (princip implantované elektrické dečky), a ne v jiných případech. Jako kontraproduktivní by se totiž jevila horká koupel, sauna nebo delší práce s notebookem na klíně.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.