Vánoce jsou tady. Bylinkářka radí, jak podpořit trávení | Moje zdraví

Vánoce jsou tady. Bylinkářka radí, jak podpořit trávení

Vánoce jsou tady. Bylinkářka radí, jak podpořit trávení
Autor: istock.com
24. prosince 2020 • 06:00

Blíží se (většinou) toužebně očekávaný čas Vánoc. Cukroví, chlebíčky, řízky a smažený kapr, hory majonézového salátu. Milujeme to všichni. Ale naše zažívání může protestovat. Po lukulských hodech je nám těžko, žaludek bolí a my sami sobě přísaháme, že se už nikdy tolik nepřejíme. Jak nám s těmito potížemi mohou pomoci bylinky, to vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Blíží se čas Vánoc. Cukroví, chlebíčky, řízky a smažený kapr, hory majonézového salátu. Milujeme to všichni. Ale naše zažívání může protestovat. Po vícedenních hodech je nám těžko, žaludek bolí a my sami sobě přísaháme, že se už nikdy tolik nepřejíme. Jak nám s těmito potížemi mohou pomoci bylinky?

První pomocí je samozřejmě mátový čaj. Máta pomáhá proti křečím, nadýmání, mírní bolest, podporuje činnost jater a žlučníku, posiluje nervy. Mátový čaj je velmi chutný, nedoporučuji ho ovšem pít příliš často – organismus si na něj zvykne a účinky jsou potom nižší.

Mátový čaj

2 čajové lžičky máty (čerstvé či sušené) přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Pijeme tři šálky denně. Máta podporuje tvorbu žluči, napomůže tedy tomu, abyste se brzy cítili lépe.

Pozor!těhotenství a v době kojení se máta nedoporučuje (zvyšuje tlak a brzdí tvorbu mléka). Stejně tak by mátu neměli užívat kojenci ani děti do pěti let. Vzhledem k obsaženému mentolu by u nich mohly nastat problémy s dechem.

Lékořicový čaj

Dalším zázrakem na porouchané zažívání je lékořice. V podobě takzvaných pendreků ji jistě znáte. Lékořicový čaj je vhodný i pro ty z vás, co trpí gastritidou – tedy zánětem žaludku, případně při a po nákaze bakterií Helicobacter pylori.

Potřebujeme: 15 g sušeného podrceného kořene proskurníku lékařského, 15 g anýzových semen, 40 g lékořicového kořene, 30 g fenyklových semen

Jak na to?

  • Lékořici rozmixujeme na prášek (potřebujeme k tomu výkonný mixér) a smícháme se zbylými bylinkami.
  • Na 250 ml čaje potřebujeme 1 polévkovou lžíci směsi. Tu nasypeme do čajítka nebo do sáčku na čaj. Zalijeme vroucí vodou, necháme 8 minut louhovat a vlažné vypijeme – tři šálky denně jsou dostačující.
  • Nesladíme, lékořice má přirozeně nasládlou chuť.

Zázvorový nálev

Donesla vám sousedka na talířku krémové cukroví, které však z nedočkavosti plnila už v listopadu? Nebo jste udělali moc bramborového salátu a říkáte si „No jo, čtyři dny… to ještě půjde“? Vaše zažívání může být jiného názoru a pěkně vám konzumaci „odleželé“ pochoutky osladit. Pak se vám možná bude hodit následující recept. Tenhle nálev vám přinese alespoň částečnou úlevu. Příjem tekutin je při průjmových obtížích velmi důležitý, med dodá energii a zázvor se skořicí mírní křeče a nevolnosti.

Potřebujeme: 250 ml vody, 2 cm zázvoru, na špičku nože skořice, čajovou lžičku medu

Jak na to?

  • Vodu přivedeme k varu a přelijeme jí nastrouhaný zázvor smísený se skořicí. Necháme zchladnout.
  • Když je tekutina vlažná, vmícháme do ní med a vypijeme.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.