Zvýšená teplota: Co ji způsobuje a má smysl ji snižovat? | Moje zdraví

Zvýšená teplota: Co ji způsobuje a má smysl ji snižovat?

Zvýšená teplota: Co ji způsobuje a má smysl ji snižovat?
Autor: istock.com
20. srpna 2021 • 06:00

Asi každý z nás se už v životě potýkal se zvýšenou teplotou. Obvykle stačí pár dní klidu a teplota se vrátí do normálních hodnot. Někdy však zvýšená teplota může provázet závažnější onemocnění. Jaká to jsou a je nutné vždy teplotu snižovat?

Co je normální tělesná teplota

Je celkem běžné, že tělesná teplota i u zdravého člověka během dne kolísá, obecně platí, že nejnižší bývá během spánku, nejvyšší večer, přičemž rozdíl je zhruba půl stupně. Dodnes nicméně nepanuje mezi odborníky jednotný názor na to, co je vlastně normální a co zvýšená teplota. Zpravidla se však za normální teplotu považuje rozmezí mezi 36 a 37 °C, o zvýšené teplotě se mluví tehdy, pokud dosahuje hodnot mezi 37 a 38 °C (nad 38 °C se jedná o horečku).

Video se připravuje ...
Jak se měří teplota u malých dětí infračerveným digitálním teploměremVIDEO 

Teplota se měří třemi způsoby podle místa měření:

  • rektální měření (v konečníku)
  • orální měření (v ústech)
  • axilární měření (v podpaží)

Někdy se také používá čelový teploměr – proužek, který se po přiložení na čelo zbarví podle teploty. Není však úplně přesný, proto slouží jen pro základní představu o aktuální tělesné teplotě.    

Teplota na jednotlivých částech těla může být odlišná až o 1,5 stupně, proto je důležité měřit si teplotu vždy na tomtéž místě.

Příznaky zvýšené tělesné teploty

Mezi nejčastější příznaky zvýšené tělesné teploty patří pocení, zimnice, bolest svalů, bolest hlavy, pocit žízně, nechutenství, únava, skelné oči, nadměrně teplá pokožka.

Příčiny zvýšené tělesné teploty

Jestliže se v těle vyskytne problém, bílkoviny o tom informují mozek a ten zvýší tělesnou teplotu. Ta jednak brání množení škodlivých mikrobů a jednak podporuje činnost imunitního systému.

Oním problémem bývá nejčastěji virová či bakteriální infekce (záněty dýchacích a močových cest, infekce způsobené otravou z jídla, meningokoková infekce, infekční onemocnění srdce apod.).

Běžně se také mění teplota podle fází menstruačního cyklu. Během ovulace se vyplavuje do těla více progesteronu, v důsledku čehož se tělesná teplota začne zvyšovat a tento nárůst teploty pokračuje až do menstruace. Tělesná teplota v této fázi často přesahuje 37 °C.

Co pomáhá na premenstruační syndrom? Více čtěte zde.

Teplota se může zvyšovat i následkem příliš intenzivního cvičení.

Příčiny zvýšené teploty

Stres a úzkost

Jestliže je organismus ve stresu, začne produkovat adrenalin, který podporuje prokrvení svalů a zrychluje i srdeční i dechovou frekvenci. V důsledku těchto změn pak stoupá i teplota.

Rakovina

Ač se stále přesně neví proč, i nádorová onemocnění často provází zvýšená teplota, která nemá zjevnou příčinu. Týká se to zejména leukémie či lymfomů

Autoimunitní onemocnění

Zvýšená teplota může provázet i chronická onemocnění, jako jsou artróza, dna či lupus (chronické kožní onemocnění).

Hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy)

Jestliže štítná žláza produkuje více hormonů, než je běžné, organismus začne pracovat rychleji, což vede i ke zvýšení teploty.

Léky a drogy

Teplotu mohou zvyšovat také některé léky, případně drogy (např. kokain). Po jejich vysazení se teplota vrátí do normálních hodnot.

Co dělat v případě zvýšené teploty

Obecně se má za to, že teplotu pod 38 °C není žádoucí za každou cenu snižovat, zvláště pokud je způsobena virovou či bakteriální infekcí – jedná se o projev obranné činnosti organismu, která sama o sobě nijak neškodí a naopak cizorodým mikrobům ztěžuje pobyt v našem těle. V takovém případě tělu můžeme pomoci především pitím dostatečného množství tekutin a klidovým režimem, pokud teplotu provází bolest hlavy, úlevu může přinést mokrý ručník položený na čelo či na zátylek.

V ostatních případech je zapotřebí odstranit především původce zvýšené teploty.

Pokud ale zvýšená teplota trvá déle než pět dní, nemá zjevnou příčinu a nereaguje ani na běžné medikamenty (např. ibuprofen), je namístě návštěva lékaře. Toho bychom měli také vyhledat vždy, kdy se zvýšená teplota týká novorozence či je doprovázena závažnějšími symptomy, jako jsou zmatenost, světloplachost, svalová ztuhlost, silná bolest hlavy, lapání po dechu, dlouhotrvající kašel, více než týdenní zácpa.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.