Hodgkinův lymfom: Jaké má příznaky a jaká je prognóza? | Moje zdraví

Hodgkinův lymfom

Hodgkinův lymfom je typ rakoviny lymfatického systému. Prostřednictvím lymfatického systému dochází k očišťování krve od cizorodých látek a vyvolavatelů infekce, je důležitou součástí imunitního dohledu organismu.

Příčina vzniku je neznámá. Může být způsoben genetickými faktory a spuštěn různými vlivy prostředí. Není nakažlivý a nemůže být způsoben zraněním. Postihuje dvakrát častěji muže než ženy. Typickým pacientem je muž mezi 20 a 30 lety. I po úspěšné léčbě se může stát, že pacient bude neplodný, proto, pokud je pacient v předproduktivním věku, je dobré zmražení spermií.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Lymfatické uzliny

Příznaky

Projevy nemoci jsou závislé na tom, kde se lymfom nachází. Nejběžnějším příznakem jsou bolestivé a citlivé lymfatické uzliny na krku, v podpaží, v tříslech. Objevují se vysoká horečka, noční pocení, extrémní únava a hubnutí, svědění kůže a červené fleky na těle.

Léčba Hodgkinova lymfomu

Léčba závisí na stádiu nemoci, histologické klasifikaci a věku. Obvykle se používá kombinace chemoterapie a radioterapie, na kterou rakovinné buňky lymfomu velmi dobře reagují. Někdy je nutná transplantace kostní dřeně.

Léky 

Léčí se cytostatiky.

Homeopatika

Homeopatika pomáhají proti negativním následkům cytostatik – Cadmium Sulphuricum, Radium Bromatum.

Domácí léčba a babské rady

Pro posílení imunity pomáhají glukany obsažené v hlívě ústřičné.

Vyšetření

Na základě klinických příznaků lékař doporučí histologické vyšetření uzlin (odebrání části uzliny). Jako zobrazovací metody jsou voleny rtg hrudníku a CT vyšetření.

Délka léčby

Několik měsíců
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Komplikací je po léčbě chemoterapií a ozařováním tvorba druhotných maligních nádorů (karcinom prsu, karcinom štítné žlázy, akutní myeloidní leukémie). Další komplikací může být neplodnost jako následek léčby nebo poškození srdce.

Kdy jít k lékaři

Při bolestivosti nebo zvětšení lymfatických uzlin, při nevysvětlitelných horečkách, hubnutí a únavě.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.