Botulismus: Jak se otrava projevuje a proč je nebezpečný i med? | Moje zdraví

Botulismus

Botulismus je nebezpečná otrava z jídla, která je sice již výjimečná, ale může být život ohrožující, pokud není včas zahájena léčba.

Nemoc způsobuje jed s názvem Clostridium botulinum, tedy stejná látka, která se v malém množství používá v plastické chirurgii. Botulotoxin blokuje nervy, čili způsobuje ochrnutí.

Příznaky otravy botulotoxinem

  • bolesti břicha, průjem, zácpa, křeče nebo zvracení
  • slabost a malátnost
  • sucho v ústech
  • zdvojené či rozmazané vidění
  • potíže s dýcháním a polykáním

Otrava botulotoxinem se projevuje slabostí svalu, poruchami polykání a také poruchami vidění (vidíte dvakrát). Ochrnutí se může projevit i na dalších svalech – nejzávažnější je ochrnutí dýchacích svalů. 

Takzvaný raný neboli traumatický botulismus vzniká poté, co se bakterie dostane do těla přes kůži – například při zranění.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kojenecký botulismus a med

Nemoc může vyskytnout i u kojenců, když se jim bakterie přemnoží na střevní sliznici, která není dostatečně vyvinutá. Výjimečně se jed může objevit v medu. Proto bychom dětem do jednoho roku věku neměli med vůbec podávat. 

Prevence

Zajímavé je, že tato bakterie nesnáší kyslík, proto se jí tak dobře daří ve starých konzervách – obvykle prošlých. Proto je hlavní prevencí vyhýbat se těmto potravinám. Varováním by mělo být, pokud je konzerva vydutá – bakterie klostridie totiž produkují plyny, které mohou působit na stěnu konzervy. Druhou variantou je nákaza z klobás, která souvisí s nedokonalým vypráním střev. Proto je třeba doma vyrobené klobásy před konzumací alespoň deset minut vařit.

Pozor! Jídlo napadené botulotoxinem má stejnou chuť jako jídlo zcela zdravé. Vzhledem k možnosti nákazy přes kůži je třeba také nepodceňovat ošetření a dezinfekci ran.

Léčba

Podává se protilátka a nemocného je třeba hospitalizovat. Nemoc je možné potvrdit jen ve specializovaných laboratořích, je dobré mít vzorek podezřelé potraviny.

Léky

Proti botulotoxinu existuje protijed, který se podává v injekční formě. V případě nákazy přes kůži je třeba podat antibiotika.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud máte střevní potíže, a to i zácpu. Pokud vám ochrnují svaly nebo máte problémy s dvojitým viděním.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.