Slabší nebo silnější menstruace: Jak může cyklus ovlivnit očkování proti covidu-19? | Moje zdraví

Slabší nebo silnější menstruace: Jak může cyklus ovlivnit očkování proti covidu-19?

Slabší nebo silnější menstruace: Jak může cyklus ovlivnit očkování proti covidu-19?
Autor: istock.com
3. srpna 2021 • 06:00

Covid-19 je nejčastěji spojován s respiračními příznaky, jako je kašel a dušnost, ze zpráv od nás i ze světa je už ale dávno jasné, že může ovlivnit i jiné části těla. Velmi diskutovaným tématem je nyní v této souvislosti menstruační cyklus. Může ho ovlivnit koronavirus a očkování proti němu? 

Změny cyklu po covidu-19

Zatím bylo provedeno příliš málo studií týkajících se účinku koronaviru na menstruační cyklus, přesto ale existují určité důkazy a také neoficiální svědectví, které tuto teorii potvrzují. Některé z hlášených změn od žen, které prodělaly nákazu, zahrnovaly:

Video se připravuje ...
Očkování těhotných proti covidu-19: Lékaři doporučují dvě ze schválených vakcínVIDEO 

Problémy při menstruaci? Co je normální a co už ne? Čtěte zde.

Studie z roku 2020 zjistila, že výstelka dělohy (endometrium) je pravděpodobně chráněná před přímou infekcí novým koronavirem. To je dané tím, že má nižší hladiny ACE2, tedy receptoru, na který se nový koronavirus váže, během menstruačního cyklu.

Ukázalo se, že 45 ze 177 testovaných žen zaznamenalo po onemocnění covidem-19 změnu menstruačního cyklu. Ze 45 žen jich mělo 36 slabší menstruaci a 9 naopak silnější. 

Ženy s vážným průběhem koronaviru měly vyšší pravděpodobnost, že se jejich  menstruační cyklus prodlouží až na 37 dní. Vědci zjistili, že 34 procent osob s těžkým onemocněním mělo dlouhé cykly, ve srovnání s 19 procenty osob s lehkým onemocněním.

Vědci ale také odhalili, že většině účastnic průzkumu se perioda vrátila k normálu zhruba po 1 až 2 měsících od prodělání nákazy.

Změny cyklu po očkování

Očkování proti covidu-19 je také spojeno s informacemi o změně menstruačního cyklu. Výzkum však tyto změny přímo nespojil s vakcínami. Ve skutečnosti výzkum způsobu, jakým by mohlo očkování ovlivnit menstruaci, obecně chybí.

Zprávy z celého světa jsou zatím neoficiální a nejčastěji popisují nepravidelnou menstruaci nebo silnější krvácení po očkování. Tyto vedlejší účinky se zdají být dočasné, u většiny z nich dochází k návratu k normálnímu menstruačnímu cyklu v několika týdnech po očkování.

V Česku jde o desítky případů

Také v Česku bylo hlášeno poměrně málo případů, kdy ženy zaznamenaly podobné změny. Státní ústav pro kontrolu léčiv zaznamenal 153 případů gynekologického krvácení mimo menstruaci, nepravidelnou, opožděnou či bolestivou menstruace, silné menstruační krvácení a postmenopauzální krvácení. Do tohoto počtu spadají i ojedinělé případy bolesti prsů, otok prsu a erektilní dysfunkce u mužů.

Video se připravuje ...
Pediatr: 5 důvodů, proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?VIDEO 

Je ale třeba mít na paměti, že zdaleka ne všechny zdravotní problémy, které se u lidí objeví, jsou způsobeny očkováním proti koronaviru. „Všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány. Poruchy menstruačního cyklu nebyly prokázány jako nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19," říká tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Důležité je také si uvědomit, že stres z pandemie covidu-19 se dotkl většiny lidí, a tedy i menstruujících žen. Změna životního stylu, práce na home office a celkové zpomalení a zklidnění organismu mohly také vést k nepravidelné menstruaci a dalším změnám cyklu. Ne všechno tedy můžeme svádět na koronavirus nebo očkování proti němu.

Větší prsa po Pfizeru?

Poněkud úsměvnou teorií se museli zabývat vědci na Novém Zélandu. Tam totiž několik žen tvrdilo, že se jim po vakcíně od společnosti Pfizer zvětšilo poprsí, v některých případech dokonce až o dvě velikosti. Tvrdily to některé uživatelky sociálních sítí. „Jsem tak zmatená z toho, co se děje s mým tělem. Celý život jsem měla košíček velikosti A, nyní mám C,“ svěřila se například Britka Elle Marshall na síti TikTok.

Novozélandské ministerstvo zdravotnictví v reakci zdůraznilo, že neexistují vědecké studie, které by to potvrzovaly. Australské ministerstvo zdravotnictví nicméně tvrdí, že vakcíny všeobecně mohou způsobovat dočasné zvětšení lymfatických uzlin. Právě to by si někdo mohl se změnami v oblasti prsou splést.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.