Premenstruační syndrom? Pomůžou bylinky, vitamín B a hořčík | Moje zdraví

Premenstruační syndrom? Pomůžou bylinky, vitamín B a hořčík

Premenstruační syndrom? Pomůžou bylinky, vitamín B a hořčík
Autor: istock.com
30. července 2019 • 06:00

Premenstruační syndrom je strašákem většiny žen a někdy i celého jejich okolí. Hormonální výkyvy, které musí žena během celého svého života zvládat, jsou prostě někdy velmi nepříjemné. A to zejména, když přicházejí pravidelně každý měsíc.

Již několik dnů až týden před menstruačním krvácením se mohou vyskytnout různé obtíže, jako například bolesti břicha, napětí v prsou, bolesti hlavy, zhoršení kvality pleti, poruchy trávení, zácpa a nadýmání, které se označují jako premenstruační syndrom.

Potíže sice trápí hodně žen, ale mluví se o něm velmi málo a už vůbec se s ním mnoho nedělá. Syndrom má dvě roviny problémů. V první řadě jsou to zmíněné fyzické příznaky. Mnohem hůře popsatelné, ale o to více obtěžující, jsou psychické příznaky. Jde zejména o pocity deprese, úzkosti, změny nálad, podráždění a zlostnost. Ženy také pociťují pokles zájmu o běžné každodenní činnosti, únavu až letargii, mají zhoršenou koncentraci a také poruchy spánku. Ty mohou být dvojí: jak nadměrná spavost, tak naopak potíže s usínáním a nespavost vůbec.

Na premenstruační syndrom se často hledí jako na něco, co je třeba přetrpět. Dokonce není výjimkou, že ženy jsou v tomto období považovány – pokud ne rovnou za lehce nesvéprávné, tak alespoň za zbytečně podrážděné.

Chuť na sladké

Klasickým příznakem PMS, jak se název zkracuje, je chuť na sladké, zejména na čokoládu. Proč se to děje? Všechny změny, které v těle v době před menstruací probíhají, přirozeně souvisí se změnou hladiny hormonů, tedy estrogenů, jejichž hladina se mění v závislosti na menstruačním cyklu. Estrogen někdy způsobuje nadměrné zadržování vody v těle, hormon progesteron naopak působí v tomto ohledu příznivě a stav usměrňuje. Ve chvíli, kdy je v těle více estrogenů, dochází ke vzniku potíží a zhruba šest až osm dní před menstruací tělo zadržuje vodu.

Mechanismy vedoucí k vzniku premenstruačního syndromu jsou složité, souvisí i s produkcí endorfinů, látek, které ovlivňují psychiku. Žena pak má potřebu hladinu takzvaných hormonů dobré nálady zvýšit a v tom pomůže právě čokoláda, která, jak ukazují výzkumy, obsahuje fenyletylamin, jenž mírní pocity strachu, úzkosti, napětí a dokáže vzbudit silné pocity spokojenosti. Kromě čokolády mají podobný vliv i potraviny bohaté na tuky. Některé ženy tak před menstruací nemají chuť jen na čokoládu, ale třeba na šunku nebo jiné maso.

Co ale dělat, když čokoláda nepomůže?

Pokud ženy premenstruační potíže trápí tak, že psychické a fyzické obtíže skutečně několik dní narušují jejich život, můžou zvážit kontinuální užívání hormonální antikoncepce. Jde především o takzvané jednofázové přípravky, tedy ty, které tělu dodávají každý den stejné množství hormonů.

Magistra Ivana Lánová, vedoucí BENU lékárny v Mladé Boleslavi, pak doporučuje kapky, které se podávají před a během menstruace. Ten správný produkt vám doporučí lékárník. Jde většinou o výtažky z bylin či mateří kašičky a fytoestrogenů. Ty doporučuje také gynekolog Pavel Turčan.

Ivana Lánová také říká, že u někoho může mít příznivý vliv i změna životosprávy, dostatek tekutin, zeleniny, ovoce, celozrnné potraviny. Doporučuje se naopak vynechat cukry, bílou mouku, živočišné tuky, alkohol a tabák. Vhodné jsou potraviny obsahující vitamíny B, C a E (fazole, mandle, listová zelenina). K prevenci premenstruačních tenzí je vhodný hořčíkový přípravek.

Jako pomocné prostředky se používají čaje. Vhodnou bylinou je kontryhel, který se používá samostatně nebo je součástí bylinných směsí určených pro ženy. Ke zmírnění menstruačních obtíží je vhodný klid na lůžku a teplo, tedy i přikládání teplých obkladů.

Hýbejte se

Někomu ale naopak zejména jako prevence pomůže cvičení. „Samozřejmě není nutné, aby žena během menstruace cvičila příliš intenzivně. Záleží hlavně na tom, na jaký výkon se sama cítí. Mezi doporučované aktivity pak patří třeba aerobik, pilates nebo plavání. Prospěje i delší procházka,“ doporučuje Pavel Turčan.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.