Mělo vaše dítě koronavirus? Syndrom, který způsobuje, ho může i zabít | Moje zdraví

Mělo vaše dítě koronavirus? Syndrom, který způsobuje, ho může i zabít

Mělo vaše dítě koronavirus? Syndrom, který způsobuje, ho může i zabít
Autor: istock.com
16. června 2021 • 06:00

V souvislosti s pandemií covid-19 se celosvětově hovoří zejména o rizicích pro seniory a nemocné. Specifickou skupinou jsou ale i děti, které ohrožuje nejen nemoc samotná, ale i vzácné imunitně podmíněné onemocnění, které je na tuto nemoc vázáno. Jde o onemocnění PIMS – TS, které poprvé popsali lékaři na jaře roku 2020 v Británii a postihlo již i přes dvě stovky dětských pacientů v Česku.

Co je onemocnění PIMS – TS

Onemocnění PIMS – TS je vážný multisystémový zánětlivý syndrom, který je abnormální reakcí imunitního systému po nákaze koronavirem. Jeho zkratka pochází z anglického Paediatric inflammatory multisystem syndrome temporally associated with SARS-COV2.

Video se připravuje ...
Koronavirus mutuje. Jsou nové varianty nebezpečné?VIDEO 

Vše o průběhu nákazy koronavirem u dětí čtěte zde.

Tento syndrom se objevuje obvykle dva až šest týdnů po nákaze koronavirem a v prvních fázích se nejčastěji projevuje prostřednictvím horeček, otoků očních víček či zarudnutím plosek nohou. Následně se připojují další obtíže a je nezbytně nutné zahájit odbornou léčbu dítěte pod dohledem zdravotníků. Toto onemocnění, které postihuje jedno dítě z tisíce, může totiž poškodit i životně důležité orgány – zejména srdce.

Jak poznat onemocnění PIMS – TS

U dětských pacientů s touto nemocí dochází k nástupu vysokých horeček i selhávání životně důležitých orgánů. A to například i v případech, kdy dítě prodělalo covid-19 v minulosti zcela bezpříznakově, takže o tom rodiče například ani neví.

Mezi časté příznaky PIMS – TS patří kromě výše zmíněných také bolesti břicha, zvracení, průjem, vyrážka, záněty sliznic, bolesti hlavy, letargie, zmatenost, respirační potíže, bolesti v krku, otoky končetin či zvětšení lymfatických uzlin.

Jak lze PIMS – TS léčit

„Léčba tohoto onemocnění spočívá v podání antibiotik do vyloučení bakteriální infekce, v podání imunoglobulinů a kortikoidů, ve vážném stavu je indikovaná i biologická terapie. Toto onemocnění nebylo před pandemií SARS-CoV-2 známé. Jeho léčba se řídí dle klinického stavu a laboratorních výsledků. Důležitá je i prevence srážení krve, která je u těchto případů zvýšená,“ přiblížil průběh léčby tohoto závažného onemocnění MUDr. Tomáš Zaoral, Ph.D., primář Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava a dodal, že častým příznakem je také srdeční selhání a může dojít i ke zhoršení funkce plic, ledvin a jater.

„Vzhledem k často rychlému rozvoji nemoci PIMS – TS a nutnosti orgánové podpory je nutné tyto děti sledovat a kolegové z ostatních zdravotnických zařízení by měli stav takovýchto dětských pacientů konzultovat s naším pracovištěm,“ uzavřel aktuální situaci primář Zaoral.

Video se připravuje ...
Koronavirus a těhotenství. Co všechno byste měla vědět?VIDEO 

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.