Časté močení řešte včas. Může vám jít o ledviny! | Moje zdraví

Časté močení řešte včas. Může vám jít o ledviny!

Časté močení řešte včas. Může vám jít o ledviny!
U diabetu se časté močení vyskytuje především na počátku • Autor: iStock.com
22. října 2017 • 06:00

Jedním ze signálů počínající nebo dekompenzované cukrovky může být časté močení. Poškození ledvin při cukrovce není radno podceňovat – řešte proto tyto potíže raději včas.

„K nějaké formě poškození ledvin cukrovkou se dopracuje asi každý třetí pacient, který má cukrovku 20 let,“ konstatuje smutnou skutečnost primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči MUDr. Petr Táborský. Hrubým odhadem by se podle jeho slov mohlo v České republice jednat o 150 tisíc lidí.

„Skutečně evidovaných je ale podstatně méně. Důvody jsou hned dva: část nemocných s cukrovkou o postižení ledvin neví a část nemocných zemře dříve, než je postižení ledvin odhaleno. Kombinace cukrovky a poruchy funkce ledvin je totiž velmi silným, avšak dosud málo známým rizikovým faktorem pro srdeční a cévní onemocnění. Proto řada nemocných s touto komplikací zemře na srdeční onemocnění dříve, než onemocnění dospěje do úplného selhání ledvin. Na dialýze tvoří nemocní s cukrovkou skoro polovinu pacientů, ale v Česku je to ‚jen‘ asi 3 tisíce osob,“ dodává lékař.

Signál počínající cukrovky

U diabetu se časté močení vyskytuje především na počátku, kdy stoupá hladina krevního cukru. „Ten je v ledvinách profiltrován do moči a ledvinné kanálky už nemají kapacitu všechen vrátit zpět do krve. Právě glukóza totiž představuje látku, která s sebou při svém průchodu ledvinami strhává množství vody a tím způsobuje vylučování velkého množství moči,“ popisuje celý mechanismus primář Táborský.

Jakmile je cukrovka rozpoznána a pacient začne být léčen, kompenzován, hladina krevního cukru klesá a množství moči se vrací do normálu. Celá historie se však může opakovat při dekompenzaci cukrovky – například při nedodržení léčebného režimu, při infekci či jiném komplikujícím onemocnění.

Co znamená bílkovina v moči?

Jak vlastně k poškození ledvin při diabetu dochází? Cukrovka poškozuje v ledvinách zejména jejich základní funkční jednotku – ledvinné klubíčko neboli glomerulus. „Dlouhodobě zvýšená koncentrace cukru provokuje vznik zánětu, který spouští reakce, jejichž výsledek je zpočátku vidět jen v mikroskopickém obrazu. V ledvinném klubíčku se zmnožuje vazivo a klubíčko se postupně mění ze složité buněčné struktury na neorganizovaný shluk vaziva připomínající jizvu. V počátečních stadiích poškození ledvin se tyto změny projevují hlavně přítomností bílkoviny v moči,“ vysvětluje MUDr. Táborský.

Poškozený glomerulus začne propouštět bílkovinu z krve do moče, kde je možné její množství změřit. Postupem času množství bílkoviny narůstá a spouští se jakýsi samopohyb. Profiltrovaná bílkovina poškozuje glomeruly sama o sobě i při dobře léčené cukrovce

V počátečním stadiu jsou ledviny například při sonografickém vyšetření zvětšené a zdá se, že fungují dokonce lépe (více filtrují) než u zdravého člověka. „Tato fáze ale trvá jen krátce a potom se ledviny začnou zmenšovat s tím, jak ubývá funkčních klubíček. V konečné fázi selhání ledvin, kdy je již nutná náhrada jejich funkce dialýzou, mohou být ledviny poloviční ve srovnání s normální velikostí a obvykle obsahují cysty,“ dodává lékař.

Mít cukrovku pod kontrolou

Základem prevence poškození ledvin při diabetu je dobrá kontrola cukrovky, udržení normální tělesné hmotností (většina diabetiků 2. typu má nadváhu) a normálního krevního tlaku. „Základem léčby je pak dieta, která by kromě omezení cukrů měla obsahovat jen minimum kuchyňské soli a přiměřené množství bílkovin. Česká strava je obecně bohatá na bílkoviny a sůl, jíme velké množství masa a ve spotřebě soli jsme na 3. místě v Evropě,“ říká primář Táborský.

Význam má dieta podle jeho slov především v časných stadiích onemocnění, kdy je zatím poškození ledvin malé. „K udržení normálního krevního tlaku jsou obvykle nutné léky, velmi vhodná je domácí kontrola tlaku. Řada nemocných má v ordinaci lékaře vyšší tlak než doma a nastavení léčby podle tlaku v ordinaci jim nevyhovuje,“ uzavírá odborník.

Příčinou častého močení nemusí být pouze diabetes. Může být způsobeno velkým objemem vytvářené moči, ale i nedostatečnou kapacitou močového měchýře, jeho obtížným vyprazdňováním nebo drážděním při infekci. Moč se může tvořit ve velkém objemu, když vypijeme větší množství tekutin, ale i tehdy, mají-li ledviny problém s koncentrováním vylučovaných látek do malého objemu tekutiny (moči). Větší množství moči se tvoří rovněž pod vlivem alkoholu.

Porucha koncentrační schopnosti může být projevem poškození ledvin nebo důsledkem velkého množství vylučované látky, již prostě nelze vyloučit bez „doprovodu“ množství vody. Časté močení může být vyvoláno i nedostatečným vyprázdněním močového měchýře při zvětšené prostatě u mužů nebo jeho sníženou kapacitou u žen s gynekologickými problémy.

Funkci ledvin mohou při dlouhodobém užívání zhoršovat léky na bolest typu nesteroidních antirevmatik. V kombinaci s postižením ledvin při cukrovce nebo při současném užívání léků na vysoký tlak zhoršují prokrvení ledvin a tím jejich funkci. Použití těchto léků by si proto měl každý důkladně rozmyslet a neřešit jimi každodenní banální bolesti. Částečnou prevencí nežádoucího účinku léků je současný příjem velkého množství tekutin.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.