Vliv pití na ledviny | Moje zdraví

Rakovina ledvin: Lze jí předejít pouze dostatečným pitím vody?

  • Rakovina ledvin: Lze jí předejít pouze dostatečným pitím vody?
    Pití vody někdy nemusí ledvinám pomáhat, ale spíše škodit • Autor: iStock
    18. srpna 2017 • 06:00

    V souvislosti s Českou republikou a nádorovými onemocněními se mluví nejčastěji o rakovině tlustého střeva. Přitom ale patříme ke světové špičce co do počtu onemocnělých rakovinou ledvin. Podle Národního onkologického registru připadá na 100 000 lidí 30 nově nemocných. Kolem rakoviny ledvin je ale stále spousta nejasností a mýtů. Co je dobré vědět?

  • Příčina není jasná

    Autor: Shutterstock.com
    Kdybychom znali příčiny všech nemocí, svět by byl hned jednodušší  lépe bychom se jim bránili. I když se to zřejmě nedá říct o všech pacientech. Nicméně ani v případě rakoviny ledviny není příliš zjevný důvod, proč někteří lidé onemocní. „Dosud neznáme všechny příčiny vzniku karcinomu ledvin. Známými rizikovými faktory jsou kouření, nadváha a obezita a genetické mutace ve specifických genech. Vysoký tlak a pokročilé onemocnění ledvin, vyžadující dialýzu, také zvyšuje riziko renálního karcinomu,“ říká lékařka Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

    Jak se bránit před rakovinou ledvin? Poslechněte si rady profesora Vladimíra Tesaře:

    Video se připravuje ...
    Profesor Vladimír Tesař nám řekl, jak chránit ledviny před onemocněnímVIDEO 
  • Zázračná voda

    ... • Autor: Shutterstock.com
    Se správnou funkcí ledvin, a tedy i prevencí před jejich onemocněními, je spojeno dostatečné pití tekutin během dne. Zažila se tu informace, že ideální denní příjem zdravého člověka je dva až tři litry vody, což je tedy skutečně orientační. Záleží na tom, jaké je venku počasí, zda jste aktivní, či sedíte celý den u počítače, a v neposlední řadě také, jaká je vaše tělesná konstituce. Nicméně dostatek tekutin může ledviny skutečně ochránit před zdravotními komplikacemi včetně rakoviny. Není to ale jediná prevence, samozřejmě. 
  • Čeho je moc, toho je příliš

    Autor: iStock.com
    Jako životní moudro by si měli všichni z nás nechat někam vytesat "Všeho s mírou", což platí i v případě pití vody. Pro člověka s nemocnými ledvinami nebo srdcem může mít nadměrná konzumace tekutin opačný efekt. Dojde k zavodnění organismu, ubude sodíku, což se může projevovat bolestmi hlavy, otoky, vyšším krevním tlakem nebo nevolnostmi. Pokud jsou ledviny v pořádku, umí si s vodou poradit, ale nemocné nikoliv. Proto i toto může být jedním z příznaků, že něco není v pořádku. Opatrní byste ale měli být s pitím alkoholických a kofeinových nápojů. Není ještě sice stoprocentně potvrzena spojitost mezi rakovinou a pitím těchto nápojů, nicméně to, že přispívají k rozvoji onemocnění ledvin, známo je. Nadměrná konzumace totiž zatěžuje tělo celkově.
  • Příznaky jsou těžko odhalitelné

    Autor: Shutterstock
    S příznaky, které by pacienta mohly upozornit, že něco není v pořádku, to je trochu komplikované. Dlouhou dobu totiž na sobě člověk nic nepozoruje. „Až 70 % těchto nádorů je dnes diagnostikováno náhodně při vyšetření břicha pomocí ultrazvuku, CT nebo magnetické rezonance, na které člověk přišel z jiného důvodu,“ udává Ivan Trávníček z Urologické kliniky FN Plzeň. Prvotní příznaky se začnou objevovat až ve chvíli, kdy nádor roste ,a působí tak potíže. Nejčastěji ale pacienti vyhledávají lékařskou pomoc ve chvíli, kdy se v moči objeví stopy krve. K tomu dochází ve chvíli, kdy začne nádor prorůstat do ledvinných kalichů a pánvičky.

     

  • Při bolesti v boku je už pozdě

    Autor: Shutterstock.com
    V pozdějším stádiu se rakovina ledvin může projevit i bolestmi na boku nebo v břiše. Zhoubné nádory v ledvinách mohou způsobit metastáze, které se dostávají dále do orgánů. Dále to mohou být také otoky nohou. Pacienti se v pokročilém stádiu také potýkají s nevolí jíst, hubnou, a to až o deset procent své tělesné váhy během půl roku. Neobvyklé nejsou ani častá únava, nevolnost, noční pocení, horečky nebo další příznaky špatného zdraví. „Nádor ledviny se může projevit i chudokrevností, o níž vypovídají změny v krevním obraze. Specifický nádorový marker, který by v laboratorním vyšetření krve s jistotou odhalil nádor ledviny, však bohužel neexistuje. Proto je potřeba, aby lidé nepodceňovali preventivní prohlídky u urologa a praktického lékaře,“ varuje Ivan Trávníček z Urologické kliniky FN Plzeň.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.