Cukrovka zhoršuje tvorbu zubního kazu i záněty dásní. Jak pečovat o svou ústní dutinu? | Moje zdraví

Cukrovka zhoršuje tvorbu zubního kazu i záněty dásní. Jak pečovat o svou ústní dutinu?

Cukrovka zhoršuje tvorbu zubního kazu i záněty dásní. Jak pečovat o svou ústní dutinu?
Autor: istock.com
8. května 2020 • 06:00

V ústech každého z nás se nacházejí bakterie, ale u diabetika se množí rychleji. Může za to cukr v jeho slinách, protože ten růst bakterií ještě podpoří. Jejich kolona v plaku ulpívajícím na zubech, okolo dásní a zubů dráždí dásně, způsobuje krvácení při čištění zubů, otoky a zarudnutí, problém se projeví i jako halitóza (zápach z úst).

Diabetes a zdraví ústní dutiny se skutečně navzájem ovlivňují. Studie ukazují, že diabetik trpící onemocněním dásní má horší kontrolu nad svým diabetem. Je tedy ve vyšším riziku rozvoje komplikací diabetu 1. i 2. typu. Ohrožená tkáň dásní totiž otevírá bakteriím obsaženým v plaku „dveře“ do celého těla prostřednictvím krevního oběhu. Vzniká zánět, který vyvolá odpověď imunitního systému. To vede k inzulinové rezistenci, horší kontrole glykemie a vzniku komplikací diabetu. Nedostatečná kontrola krevního cukru (glykemie) zase naopak zvyšuje riziko změn v ústní dutině. Proto je velice důležité, aby diabetik dbal o svou zubní hygienu opravdu pečlivě.

Zánět není normální stav

Zánět dásní postihuje 50–90 % populace na celém světě. Pokud se problém včas neřeší, bakterie se rozšíří pod linii dásně, jež přiléhá k zubu, a vzniká těžký zánět. To vede k oddálení dásně od zubu a tvorbě infikovaných lokalit, tzv. chobotů. Časem dochází ke změně integrity kostí, dásní a tkání a celý systém, který udržoval zub na místě (periodont), se hroutí, což nakonec vede ke ztrátě zubu. Diabetici jsou 1,5–3x častěji postiženi onemocněním periodontu než zdraví lidé.

Co je třeba udělat pro lepší zdraví ústní dutiny?

Pokud je vám diagnostikována cukrovka, neváhejte s návštěvou stomatologa a pokračujte v pravidelných kontrolách. Lékař může odhalit problémy ještě v zárodku, a tak je efektivněji léčit. Choďte jednou za půl roku na prohlídky spojené s profesionální dentální hygienou. Při každé návštěvě informujte svého lékaře o stavu vašeho diabetu i o případných změnách v medikaci.

 

3 kroky k lepšímu dentálnímu zdraví:

  •  Čistěte si zuby 3x denně (ještě lépe po každém jídle).

Použijte zubní pastu, která je efektivní proti plaku. Kartáček na zuby by měl mít ideálně malou hlavu, která umožňuje dokonalé vyčištění v blízkosti linie dásní a se kterou se dostanete na hůře přístupná místa v ústech.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.