Lékaři chtějí, aby diabetici dostávali léky dříve než doposud. Problém je v penězích | Moje zdraví

Lékaři chtějí, aby diabetici dostávali léky dříve než doposud. Problém je v penězích

Lékaři chtějí, aby diabetici dostávali léky dříve než doposud. Problém je v penězích
Autor: iStock.com
18. února 2020 • 06:00

Diabetes neboli cukrovka není jen nemoc, při které je třeba vynechat cukr a píchat si inzulín. Vliv má na celé tělo a může vést ke slepotě, syndromu diabetické nohy nebo selhání ledvin. Oddálit potíže může pomoci včasná léčba. Proto lékaři usilují o to, aby se k nim pacienti dostávali dříve.

Cukrovka je jednou z nejčastějších civilizačních nemocí, lékaři dokonce často hovoří o její epidemii, protože počet nemocných je opravdu vysoký. Na světě žije 387 milionů diabetiků, v České republice se s tímto problémem v současnosti potýká skoro milion lidí. Bohužel i přes tento obrovský počet pacientů, mnoho lidí své potíže podceňuje nebo dokonce o své nemoci v počátku ani neví. 

Snížení limitu

Potíže pacientů s diabetem II. typu přitom dokáže oddálit včasná moderní léčba. Tu však pojišťovny proplácejí, až když se stav pacientů zhorší natolik, že jim lékaři naměří průměrnou hladinu cukru v hodnotě 60 mmol/mol a více. Přitom nejlépe tyto léky fungují, když se k pacientům dostanou co nejdřív. Lékaři proto navrhují nasadit léčbu už při hodnotě 53 mmol/mol, která je v souladu s mezinárodním doporučením.

V současnosti užívá moderní léčbu celkem 171 000 pacientů. Pokud by se hranice snížila na lékaři doporučovaných 53 mmol/mol, zvýšil by se jejich počet o dalších 20 000. „Postupnému zhoršování stavu pacientů s cukrovkou se bohužel nevyhneme, protože se jedná o trvale postupující onemocnění. U pacientů, kterým zvládneme nasadit moderní léky včas, dokážeme oddálit možné komplikace o 10 i více let. Pokud léky nasadíme až ve chvíli, kdy už hůř funguje slinivka, jejímž úkolem je vylučovat inzulin a snižovat hladinu cukru v krvi, nejsou tak efektivní. Čekání na to, až se pacientovi dostatečně zhorší hodnoty glykovaného hemoglobinu, proto nepovažuji za šťastné,“ vysvětluje MUDr. Jitka Homolová, lékařka diabetologického centra Městské nemocnice Ostrava.

Důvodem, proč existuje toto omezení, je především vysoká cena nových léků a dalšího vybavení. Lékaři odhadují, že ročně stojí pacient využívající moderní přípravky a pomůcky pro domácí kontroly glykemie kolem 20 000 Kč.

Změřte si tlak doma

Problém také je, že část nemocných o počínajícím diabetu ani neví. Přitom se například nacházejí ve stavu, kdy by jim pomohla i jen prostá změna životního stylu. Varovat by je mohl zvýšený krevní tlak, který si každý může změřit sám doma. V diabetické části populace je totiž výskyt vysokého tlaku mnohem častější než v části, která není postižená cukrovkou. 

U diabetu 2. typu se často stává, že je pacientovi diagnostikována hypertenze dříve, než lékař zjistí, že trpí i cukrovkou. U tohoto typu diabetu se vysoký krevní tlak objevuje velice často a obvykle souvisí i s nadváhou, nedostatkem pohybu a věkem pacienta. „Diabetes druhého typu, kterému se dříve také říkalo cukrovka vyššího věku, je onemocnění spojené nejen s nedostatečnou produkcí inzulinu ve slinivce, ale také s nedostatečnou citlivostí tkání na inzulín, takzvanou inzulinovou rezistencí. A tu pravidelně provází také zvýšení krevního tlaku. Proto většina pacientů s cukrovkou má také zvýšený krevní tlak,“ upozorňuje MUDr. Petra Vysočanová, Interní kardiologická klinika FN Brno. Vysoký krevní tlak u diabetiků ztrojnásobuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční a zdvojnásobuje riziko úmrtí a cévní mozkové příhody.

Následky? Mnohem vyšší náklady

Podle statistik se celkem 12 procent z diabetických pacientů časem začne potýkat s poruchami ledvin. Stejné procento čeká porucha zraku. Ve vyspělých zemích je diabetes nejčastější příčinou, kvůli které končí pacienti na dialýze, a zároveň i nejčastějším důvodem slepoty. K amputaci následkem syndromu diabetické nohy dochází ročně u 1,3 procenta pacientů. „Léčba pacientů s komplikacemi je pak pro zdravotní systém mnohem dražší než při včasném podávání moderních přípravků,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP. 

Zatímco dříve byl diabetes II. typu považován za nemoc starších lidí, dnes je běžné, že se objevuje již u náctiletých. Nemoc je dána geneticky. Vrozené geny v kombinaci se špatným životním stylem, obezitou a nulovým pohybem způsobují, že se cukrovka projeví v brzkém věku. Léčba se pak kromě léků týká i dietních opatření. „Pacienti, kterým to dovolí zdravotní stav, by měli ujít alespoň tři kilometry denně,“ radí Jan Škrha.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.