Nové léky pro diabetiky: Kontrolují cukr, pomáhají hubnout a chránit srdce | Moje zdraví

Nové léky pro diabetiky: Kontrolují cukr, pomáhají hubnout a chránit srdce

Nové léky pro diabetiky: Kontrolují cukr, pomáhají hubnout a chránit srdce
Autor: istock.com
26. května 2020 • 10:00

Moderní léky na cukrovku už neřeší jen úpravu hladiny cukru, ale mají ochránit také cévy a srdce. Právě  jejich selhání je nejčastějším problémem diabetiků. Ucpané cévy mohou totiž vést k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

Diabetes je nemoc charakteristická tím, že pacientovi se zvyšuje hladina krevního cukru (glukózy). To se léčí buď léky, nebo si nemocní musí injekčně aplikovat inzulín. Moderní léčba založená na účincích takzvaného hormonu GLP-1 léčí nemoc jinak. Nezaměřuje se jen na úpravu hladiny cukru v krvi, ale též na ovlivnění dalších rizik, která zkracují délku života a zhoršují jeho kvalitu.

Jak staré máte cévy, můžete zjistit zde.
O nejčastějších příznacích cukrovky čtěte zde.

Složité fungování inzulínu v těle

Zmíněný hormon funguje v těle tak, že zvyšuje tvorbu inzulinu tím, že slinivce břišní signalizuje, aby ho vytvářela. Inzulin potom pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, protože odvádí cukr z krevního oběhu k buňkám. Tam je ukládán nebo použit jako zdroj energie. GLP-1 také pomáhá zastavit uvolňování cukru z jater do krevního oběhu v době, kdy to není nutné.

Jde o celkem složitý proces, nutno ale říci, že způsob, jakým cukrovka negativně ovlivňuje lidské tělo a vede k rozvoji srdečně-cévních onemocnění, nebyl ještě zcela objasněn. Cukrovka způsobuje nejen postižení větších tepen a malých cév rozvádějících okysličenou krev v těle, ale i postižení nervů, které pak nemusí dobře plnit svou funkci. Souvisejícími zdravotními komplikacemi jsou též nadváha či obezita.

U pacientů s cukrovkou, v porovnání s pacienty bez cukrovky, vzniká dříve takzvaná ateroskleróza, kornatění tepen, při němž dochází k ukládání tukových částic, vápníku a dalších látek do cévní stěny. Rozsáhlejší poškození tepen a větší náchylnost k praskání vzniklých plátů vede k vyššímu počtu akutních infarktů a k horším výsledkům léčby těchto komplikací.

Častější je též postižení malých tepen vedoucí například k poškození ledvin nebo narušení stažlivé funkce srdce a následnému vyššímu riziku vzniku srdečního selhání. I na první pohled nesouvisející poškození nervů může vést k nebezpečným situacím, kdy pacient–diabetik nemusí cítit varovnou bolest při infarktu a akutní lékařská pomoc pak přichází později.

Nové léky pomohou srdci

„Desítky let se předpokládalo, že léky ‚diabetologické‘, které snižují hladinu krevního cukru, nám zároveň ovlivní průběh a sníží výskyt srdečně cévních onemocnění. Proto i cílem drtivé většiny výzkumných studií po desítky let bylo převážně snížení cukru v krvi, ne výskyt srdečně cévních onemocnění,“ vysvětluje doc. MUDr. Josef Kořínek, Ph.D. z VFN v Praze.

Postupem doby byl tento přístup přehodnocen a začalo se řešit, jak léky pomáhají nejen proti cukrovce, ale jak chrání srdce a cévy. „Díky nejnovějším klinickým studiím máme za poslední čtyři roky důkazy, že některé moderní léky na cukrovku mají výrazný potenciál ve snížení srdečně-cévních příhod. Patří k nim zejména léky založené na působení GLP-1, které nejenže snižují hladinu krevního cukru, ale vedou také k velmi významné redukci výskytu srdečně-cévních komplikací. Navíc jsou schopny redukce váhy, což je zvláště výhodné u obézních pacientů,“ vysvětluje docent Kořínek. To je důležité, protože v loňském roce zemřelo 46 procent diabetiků na nemoci srdce a cév.

O potravinách, které snižují hladinu cukru v krvi, čtěte zde.

Milion nemocných

Odborné české i světové odborné společnosti proto doporučují, aby léky založené na působení GLP-1 byly u diabetu 2. typu injekčními léky první volby (podávají se injekčně jednou nebo dvakrát denně, některé jenom jednou týdně). „Z pohledu komplexního ovlivnění nejen kompenzace diabetu, ale také poklesu hmotnosti, krevního tlaku a hladiny cholesterolu v kombinaci se snížením rizika kardiovaskulárních komplikací by bylo časné nasazení léčby založené na účincích GLP-1 velmi vhodné. Brání mu ovšem některá omezení ze strany pojišťoven, která předpis této léčby u řady pacientů omezují, případně ji vůbec neumožňují,“ říká prof. Haluzík.

Pacienti si tak musí hradit léčbu sami a čekat na případné proplacení doplatku, pokud překročí ochranný limit na léky. Dřívější používání této léčby by u řady pacientů přitom mohlo předejít rozvoji dlouhodobých komplikací, a tak v konečném důsledku ušetřit značné prostředky, které je na léčbu komplikací pak nutné vynakládat.

Počet diabetiků v České republice setrvale stoupá a dosahuje devíti procent celkové populace, u dalších 2–3 procent populace je již diabetes přítomen, ale zůstává neodhalen. V číslech z roku 2018 to znamená, že počet léčených diabetiků poprvé překročil milion (1 018 283), což představuje za uplynulých deset let nárůst o třetinu.

Další informace k tématu čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.