Bechtěrevova nemoc: Pomůže s jejími příznaky cvičení? | Moje zdraví

Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění, které postihuje především klouby a páteř. Toto onemocnění se obvykle projevuje bolestí zad, krku a kyčlích a postupně vede ke ztuhnutí kloubů, což omezuje pohyblivost a zhoršuje kvalitu života.

Jako typická autoimunitní nemoc vzniká na základě toho, že imunitní systém pacienta začne reagovat proti vlastnímu tělu, v případě Bechtěrevovy choroby útočí na vazy podél obratlů, které zajišťují stabilitu a pohyblivost páteře. Postihuje také klouby mezi obratli a také spojení mezi kostí křížovou a dalšími částmi pánve.

Příznaky Bechtěrevovy choroby

Zánět probíhá postupně po celý život, tím poškozuje vazy a klouby, následkem toho se v nich ukládá vápník, vazy zkostnatí a ztuhnou. Pak už jednotlivé obratle nejsou spojeny tak, aby se mohly pohybovat, ale jakoby ztuhnou a postupně se snižuje pohyblivost páteře. Typický pacient pak chodí v mírném předklonu.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

ZádaObratle

Pro pacienta se nemoc projevuje poměrně nenápadně, obvykle si všimne bolesti v zádech, a to na jakémkoliv místě. Varovat by vás mělo, že bolí nejvíce, když jste v klidu.

Léčba Bechtěrevovy choroby

Bechtěrevova nemoc nelze vyléčit, jde ji jenom zpomalit. Nejúčinnějším lékem je rehabilitace. Pacient také musí cvičit. Používají se také takzvané nesteroidní protizánětlivé léky a v krajním případě pak léky ze skupiny imunosupresiv, jako jsou kortikoidy. Ty ale mají obvykle vedlejší účinky.

Kdy jít k lékaři

Trpíte-li dlouhodobě bolestí zad a dělá vám problém se narovnat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.