Koňské preparáty na klouby: Proč je to nebezpečný nesmysl? | Moje zdraví

Koňské preparáty na klouby: Proč je to nebezpečný nesmysl?

Koňské preparáty na klouby: Proč je to nebezpečný nesmysl?
Pro artrózu je charakteristická bolest postižených kloubů • Autor: iStock.com
5. prosince 2019 • 06:00

Mnoho lidí, kteří mají problémy s klouby, se uchyluje k přípravkům, které jsou ale určené pro koně. Proč je to nesmysl a neměli byste to dělat? Důvodů je hned několik. 

S klouby je to složité, pokud jste podcenili v mládí prevenci, pravděpodobně s nimi máte ve vyšším věku problémy a bolí vás. A je fakt, že medicína nenabízí pro pacienty postižené artrózou žádná zázračná řešení. Proto se část pacientů uchyluje k veterinárním přípravkům, nejčastěji k těm, které jsou určené pro koně. Jejich úvaha je jasná: Pokud to funguje u nich, bude to fungovat i u lidí. A navíc, koňská dávka bude určitě lepší než lidská. To ovšem není pravda.

Pro koně, kteří také často trpí kloubními problémy, se vyrábějí přípravky dle veterinárních receptur. Ty obsahují mimo jiné velké dávky látky zvané MSM (methysulfonymethan). Ten slouží jako zdroj organicky vázané síry pro tvorbu příčných vazeb v kolagenních vláknech. Pokud je podáván společně s kolagenními peptidy, podporuje regeneraci kolagenních tkání. Doposud by se tedy zdálo, že pomáhá.

Problém ale je v tom, že methysulfonymethan má sám o sobě analgetický až anestetický účinek. To znamená, že jeho užívání ve vysokých dávkách sice tlumí bolesti kloubů, ale to umožňuje jejich další přetěžování. Tím se prohlubuje poškozování kloubů. Dá se říci, že analgetika tlumící bolest vypínají kontrolku, kterou právě bolest je. Prostě místo toho, abyste své klouby šetřili a vybrali si třeba sport, který jim bude dělat dobře, dále je přetěžujete.

Kolik váží kůň a kolik člověk?

Vypnutí bolesti je asi ten nejzásadnější důvod. Kromě velmi nepříjemné chuti je ovšem dalším problémem dávkování. Kůň má zkrátka čtyři kopyta, srst po celém těle a asi o půl tuny větší hmotnost než člověk, proto má úplně jiné nároky na vitamíny a podpůrné prvky. Pouhé přepočítání na hmotnost člověka tedy nebude fungovat. Pacient se tak může velmi rychle předávkovat nejen zmíněným MSM, ale také selenem, zinkem, mědí, manganem, železem, které koně potřebují v mnohem větších dávkách. Dále pak hrozí otrava toxickými těžkými kovy – arsenem, olovem, kadmiem, které mohou pocházet ze surovin nevhodných pro lidské přípravky.

Podle RNDr. Martina Štuly, který nedávno zveřejnil v časopise Pharma News určeném lékárníkům článek „O koních, lidech a těžkých kovech“, je móda užívání veterinárních přípravků na klouby velmi riziková. Kadmium a olovo jsou totiž takzvané kumulativní jedy. „Podle v praxi používané vyhlášky 544/2002 Sb. mohou veterinární přípravky obsahovat násobně až řádově vyšší hodnoty těžkých kovů než potraviny určené lidem. A jak známo, těžké kovy se v organismu kumulují. Po jedné dávce se nic nestane, po dvou také ne. Ale kloubní přípravky se užívají dlouhodobě, měsíce a roky. Kadmium narušuje inzulínový cyklus, kde vytěsňuje potřebný zinek. Narušuje i metabolismus vápníku a způsobuje měknutí kostí. Spolu s olovem se koncentruje v ledvinách a játrech, které poškozuje. Poločas vylučování z organismu je 30 let,“ varuje ve svém příspěvku doktor Štula.

Správný jídelníček a doplňky pro lidi

Pokud tedy chcete své klouby správně vyživovat, vsaďte v první řadě na správný jídelníček s dostatkem všech důležitých vitamínů, minerálů a živin. Důležitý je dostatečný příjem vápníku, hořčíku a dalších minerálních látek, které se podílejí na tvorbě kostního minerálu. Bohatým zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, ale také třeba brokolice a mák. 

Co se týče doplňků, volte ty určené pro lidi a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem, který je vhodný pro vás. Výhodné je užívání kolagenu ve formě kolagenních peptidů, neboť podporují tvorbu kostního kolagenu, na který se minerální látky v kostech vážou. Především tehdy, patříte-li do rizikové skupiny, jež má v rodinné anamnéze problémy s kostmi a klouby, a rovněž v počátečním stadiu léčby osteopenie, respektive osteoporózy. 

V pokročilejších stadiích léčby je vhodné užívání potravinových doplňků, které podporují a zvyšují tvorbu kloubního kolagenu. Ten je nezbytně důležitý pro pevnost chrupavek, meziobratlových plotének a kloubních tkání.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.