Počet lidí s osteoporózou roste, většina se ale neléčí | Moje zdraví

Počet lidí s osteoporózou roste, většina se ale neléčí

Počet lidí s osteoporózou roste, většina se ale neléčí
Autor: istock.com
6. listopadu 2019 • 06:00

Správná léčba osteoporózy se v České republice dostane jen k malému počtu pacientů, téměř 80 procent lidí se neléčí. To znamená, že mají zbytečné zlomeniny, které se jen těžko léčí.

Populace ve vyspělých zemích včetně České republiky stárne. Odhady zveřejněné IOF (Mezinárodní nadace pro osteoporózu) předpokládají, že v roce 2050 bude polovina české populace starší 50 let a čtvrtina populace dokonce starší 70 let. S tím souvisí také nárůst počtu lidí, pro které se stává aktuálním problémem řídnutí kostní hmoty.

Osteoporóza se vyznačuje snížením kvality a množství kostního minerálu, tak zvaným „řídnutím kostí“, což vede k závažným zlomeninám kostí i například po malém nárazu. Osteoporóza je metabolické onemocnění projevující se úbytkem kostní hmoty. Objevuje se především u žen po menopauze a u starších osob obecně, ale netýká se pouze jich. 

Řídnutí kostí se dlouhou dobu nijak neprojevuje. Problém nastává mnohdy až ve chvíli, kdy se na něj přijde kvůli první zlomenině. Každá fraktura totiž podporuje postupující vývoj choroby a mnohanásobně zvyšuje riziko vzniku zlomeniny další. Typickým příkladem může být zlomenina krčku stehenní kosti, po které více jak 20 % pacientů na další komplikace do roka umírá. 

Zbytečné zlomeniny

„Podléčenost v České republice je téměř 80 procent,“ říká profesor MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c. z Osteocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění kostí České lékařské společnosti J. E. Purkyně. „Jedním z důvodů je, že pacienti o onemocnění neví, dokud si něco nezlomí. Starší osoby se zase domnívají, že jde o součást stáří a je nutné se s nemocí smířit. Osteoporóza je ale vážné onemocnění, které je nutné odhalit včas. Stačí se nechat vyšetřit pomocí přístroje zvaného denzitometr. Jde o bezbolestné a poměrně rychlé vyšetření poskytující podstatné informace o stavu kostí pacienta. Osteoporózu je pak možné řešit a úspěšně ji i léčit,“ vysvětluje důležitost prevence lékař.

Osteoporózu můžeme rozdělit na primární a sekundární. Primární, takzvaná postmenopauzální, je typická pro ženy po přechodu. Do této kategorie spadá také osteoporóza stařecká – tou trpí lidé nad 70 let. 

Sekundární osteoporózu naopak vyvolávají nejčastěji chronická zánětlivá onemocnění, jako je revmatoidní artritida, některá onemocnění zažívacího traktu či onemocnění hormonální povahy. Dalšími příčinami vzniku sekundární osteoporózy mohou být dědičné poruchy nebo nádorová onemocnění. Osteoporóza se může projevit u každého. Největší skupinu ale tvoří starší lidé a ženy, a to především v důsledku snížené hladiny estrogenů. Ženy jsou tak osteoporózou zasaženy dvakrát častěji než muži. Největší riziko hrozí těm, kteří osteoporotickou zlomeninu už prodělali. 

Pohyb a strava jako účinná prevence

Jako u jiných nemocí platí i u osteoporózy, že je lepší jí předcházet, než později léčit. „Do primární prevence spadá série opatření, která pro sebe a své kosti může udělat téměř každý. Vhodné je začít co nejdříve, ideálně už v mladém věku. Zdravý životní styl s dostatečným pohybem představuje totiž optimální způsob prevence. Vhodná pohybová aktivita podporuje tvorbu kostní hmoty. Na začátek mohou pacienti zvolit svižnou chůzi, pilates, jízdu na kole nebo cvičení s vlastní vahou. Důležité je zaměřit se i na správné stravovací návyky, zejména na dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a živočišných bílkovin,“ radí Ing. Věra Hrušková, předsedkyně Ligy proti osteoporóze, která zastupuje zájmy pacientů s osteoporózou v České republice. 

Sekundární prevence představuje opatření po již prodělané osteoporotické zlomenině. Tam se zvyšuje nebezpečí zhoršení průběhu choroby a riziko dalších zlomenin. Pro tyto pacienty je nezbytné, aby pravidelně podstupovali diagnostická denzitometrická vyšetření. Ta se však provádí pouze u 3–5 % z nich.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.