Bolest kolene: Kdy si pořídit ortézu a proč sport nemá bolet? | Moje zdraví

Bolest kolene: Kdy si pořídit ortézu a proč sport nemá bolet?

Bolest kolene: Kdy si pořídit ortézu a proč sport nemá bolet?
Autor: Shutterstock
11. března 2019 • 06:00

Koleno bývá slabým článkem mnoha lidí. Mladé obvykle bolí, protože prodělali nějaké zranění a tento velký kloub nemají už v dokonalém pořádku. Starší lidé mají problémy kvůli přirozeným změnám. Jak se s nimi vyrovnat?

Jak si co nejdéle zachovat zdravé klouby včetně toho kolenního? Zdaleka nejdůležitější je prevence a do té rozhodně patří zejména přiměřený pohyb. Pro správnou funkci svalů a kloubů jsou totiž velmi důležité vazy, které drží celý pohybový aparát pohromadě. Vazy kloub obklopují, chrání a stabilizují. Pokud však nejsou trénovány a posilovány, sehraný mechanismus přestává fungovat. Vazy se pak při úrazu či velkém zatížení mohou natáhnout, natrhnout nebo i přetrhnout.

Správná funkce vazů, které zesilují kloubní pouzdro, tak pomáhá kloubům námahu zvládat. To znamená, že člověk, který má dostatek pohybu, vytrénované svaly a silné vazy, nebude mít takové potíže ani ve chvíli, kdy jeho klouby již budou částečně opotřebované. 

Sport nesmí bolet!

Sportování ovšem nesmí bolet a také musí být přiměřené věku a třeba i váze. Například pro obézní rozhodně není vhodný běh, protože by kolena příliš opotřebovávali, to platí i o fotbale, tenisu, volejbalu, squashi či některých druzích aerobiku. 

Pro kolena jsou nejhorší polohy, kdy je při cvičení úhel v koleni nebo v kyčli menší než 90 stupňů. V tu chvíli je velmi zatížena chrupavka v koleni v oblasti čéšky. Proto je dobré vyhnout se zátěži v kleče či dřepu. V tomto směru je ideální například pilates, kde se většina pohybů při posilování děje se zatížením kloubů v tupém úhlu. Nevhodné jsou naopak skoky, dřepy a takzvané žabáky. 

Pokud si vezmete lék na bolest vždy, když vás po tenise budou bolet kolena či ramena, koledujete si o vážný problém. Problémy zakrýváte, bolest vás nevaruje a vy se dál přepínáte. Raději včas navštivte odborného lékaře – ortopeda nebo sportovního lékaře – a nechte se vyšetřit. 

Lékař vám poradí, zda a za jakých podmínek můžete ve sportu pokračovat. Někdy stačí třeba fixace ohrožených kloubů pomocí ortézy nebo bandáže na postižené místo. Klasicky je to třeba při vysokohorské turistice nebo lyžování. „To představuje velký nápor na kolena. Kdo je na ně citlivý, tomu doporučuji brát si ortézu na svah, protože pomůže koleno zpevnit. Byla by přece škoda zanevřít na oblíbený sport,“ říká Lenka Kvasnicová ze společnosti 3M, která tyto pomůcky vyvíjí. To samé pak platí i pro běhání, cyklistiku, ale i cvičení v posilovně. 

Proč bandáž pomůže?

Kvalitní bandáž představuje pohodlnou a pevnou oporu, která dokáže poměrně rychle ulevit od akutní bolesti. Stabilita kloubů totiž přispívá jejich ochraně před namožením a snižuje riziko zranění. „Trvalý a jemný tlak stimuluje receptory v kůži a tkáni, čímž urychluje ustoupení otoku na poraněném kloubu. Tkáň je také lépe okysličená a dostane se do ní více živin. Teplo vytvořené působením bandáže zase podporuje krevní oběh v cévkách, které je třeba zahojit,“ vysvětluje Lenka Kvasnicová. 

Výběr té správné bandáže je třeba provést pečlivě tak, aby dokázala efektivně působit a dala se používat opakovaně. Úleva od bolesti by se totiž měla dostavit již během několika minut. Při výběru je důležité, aby byla pohodlná a měla správný tvar a velikost.

„Bandáž by měla na postižené místo vyvíjet tlak, nesmí však uživatele škrtit nebo se mu zarývat do kůže. Potom by mohlo být její využití spíše kontraproduktivní,“ upozorňuje Lenka Kvasnicová.

Poškozování kloubů se začíná projevovat nejčastěji kolem 40. roku života. Lékaři hovoří o artróze nebo osteoartróze. Jde vlastně o nezánětlivé onemocnění kloubů, při němž dochází k zániku kloubní chrupavky. Více o těchto nemocech a léčbě čtěte zde.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.