Rychlá dieta? Raději ne. Přináší hlavně zdravotní problémy | Moje zdraví

Rychlá dieta? Raději ne. Přináší hlavně zdravotní problémy

3. ledna 2020 • 06:00

Nejdříve přestaňte s výčitkami, že jste si na konci roku dopřávali hodně jídla. Chutnalo vám? To je dobře a nyní přišel čas pomalu a zdravě ubrat.

Vánoční a silvestrovské "gastroběsnění" bohužel nevykompenzuje rychlá dieta. Není to totiž správná cesta nejen kvůli jojo efektu, ale hlavně neprospěje vašemu zdraví, a to z dlouhodobého hlediska. Podle Americké kardiologické asociace působí rychlý úbytek a následné opětovné přibývání na váze zhoubně na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu.

Nerovnováha látek může podpořit oxidační stres

Rychlá dieta zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle a může nastat proces zvaný oxidační stres. "Ten probíhá v těle každého z nás, spoluúčastní se na stárnutí organismu a na vzniku mnoha závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle z něj mohou vznikat toxické kyslíkaté sloučeniny – takzvané kyslíkové radikály," vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno. "Když oxidační stres trvá příliš dlouho, objeví se různé chronické nemoci zánětlivého charakteru či se projeví jinak – například únavou, depresí, zhoršením kardiovaskulárních potíží či autoimunitními diagnózami, aterosklerózou, infarktem myokardu či srdečním selháním a podobně," doplňuje MUDr. Vysočanová.

Výkyvy krevního tlaku

Rychlé změny hmotnosti bývají často provázeny významnou změnou krevního tlaku – při ztrátě hmotnosti dochází k jeho poklesu, při jejím přibývání naopak ke zvyšování tlaku. Takže když se vrhnete na redukci váhy ostřejším způsobem, měli byste si pravidelně měřit krevní tlak, aby bylo možné sledovat, zda v důsledku redukce hmotnosti nekolísá. 

Zásadní je nový program v hlavě

Rozumná redukce hmotnosti začíná vždy v hlavě. Silná motivace, reálné cíle a očekávání – to jsou první kroky, které především musí udělat mozek. "Cestu vidím ve změně myšlení o svém zdraví, stejně jako ve využití komplexního výživového programu, který neupírá tělu žádné pro něj podstatné živiny," radí prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., nefrolog a odborný garant výživového programu Cambridge Weight Plan. Rozhodně k redukci hmotnosti nepomůže ráno vestoje u zrcadla vypít kávu, místo svačiny si dát energy drink, oběd vynechat a pořádně se najíst až večer.

Svačina s sebou dokáže zázraky

Děti byste nenechali odejít do školy bez svačiny a na sebe zapomínáte. Přitom mít s sebou svačinu je základem úspěšného a hlavně zdravého hubnutí. Od snídaně k obědu často uplyne mnohem víc hodin, než je pro žaludek zdravé. Mozek potřebuje stálý přísun energie, aby dobře pracoval. Kručení v břiše snižuje míru soustředění na práci. Správně vybrané svačiny vás dokonce chrání před nástupem diabetu 2. typu. Za jeho vzestup právě hodně může hektický životní styl, nepravidelnost a nedostatek času na výběr vhodného jídla. MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze dokonce v této souvislosti mluví o "antidiabetické svačince". Ta by měla obsahovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale naopak by měla být bohatá na vitamíny, proteiny, nenasycené omega-3 mastné kyseliny a minerální látky. Jako příklad uvádí MUDr. Marta Klementová rajčata, jejichž lykopen je silný antioxidant a dopřávat si také máme ořechy a semínka. Ve skutečnosti to však vypadá tak, že hnáni hladem vyběhneme z práce se "někam" najíst nebo si "něco" koupit a musíme si vybrat z omezené nabídky v okolí našeho pracoviště. 

Pravidelnost je základ úspěchu

Pokud ho totiž včas uklidníte něčím "malým", předejdete zpomalování metabolismu a také večernímu "luxování" ledničky. Zhubnout nebo si udržet ideální váhu zkrátka neznamená mučit se hladem, ale jíst rozumně. "Pravidelnost má něco do sebe, zkuste si to šikovně načasovat: snídaně, svačina, teplý oběd, svačina, večeře. Klidně se můžete navečeřet třeba v osm večer, jestliže chodíte spát pozdě nebo máte navečer pohybovou aktivitu. Upřednostněte ale kvalitní bílkoviny, zeleninu a dostatečně pijte," doporučuje Renata Štěpánová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. Odborníci se shodují, že šanci trvale zhubnout a vyhnout se přitom jojo efektu mají jen ti, kteří nechtějí pouze držet dietu, ale jsou odhodláni změnit svůj životní styl. Jednorázově několik dnů trvající hladovění nebo drastické režimy opravdu mohou poškodit zdraví.

Tento a další zajímavé články najdete v nejnovějším vydání časopisu Moje zdraví. Koupit si ho můžete na www.ikiosek.cz.

Autor: Moje zdraví

 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.