Bludný kruh stresu hrozí hlavně ženám. Jak z něj ven? | Moje zdraví

Bludný kruh stresu hrozí hlavně ženám. Jak z něj ven?

Bludný kruh stresu hrozí hlavně ženám. Jak z něj ven?
Autor: istock.com
9. prosince 2019 • 06:00

Každý z nás se čas od času ocitne v situaci, kdy je toho na něj tolik, že už neví, kudy kam. Stresové situace na nás číhají na každém rohu, pokud se jimi ale necháme až příliš pohltit, můžeme se dostat do bludného kruhu, ze kterého je téměř nemožné vystoupit. Tento problém se navíc týká až ze dvou třetin žen. Jak můžeme samy sobě pomoci?

Uvádí se, že zhruba 1,5 milionu Čechů starších 18 let trpí stresem, ve 2/3 případů jsou jím přitom zasaženy ženy. Příčiny stresu se ale u lidí mění v závislosti na době, ve které žijí. „Zatímco dříve se lidé stresovali především existenčními otázkami, například jak uživí rodinu s deseti dětmi, dnes se stresují hlavně informacemi,“ říká MUDr. Hana Váňová, praktická lékařka z Litovle, která se léta věnuje problematice zvládání stresu. 

Příznaky řešte okamžitě

„Vystresovaní lidé mívají nejčastěji bolesti hlavy a žaludeční potíže,“ prozrazuje své zkušenosti MUDr. Váňová. Podle ní se u nich často objevuje také takzvaná idiopatická hypertenze, tedy vysoký krevní tlak bez zjištění objektivní příčiny. Do ordinací lékařů ale chodí i s dalšími potížemi, jako jsou únava, bolesti zad, problémy s močovým ústrojím, ORL potíže (ušní, nosní, krční), alergie a opakované infekce.

Při stresu ale zdaleka netrpí jen naše tělo. Pořádně zabrat dostává i psychika. To se většinou projeví nervozitou, úzkostí, emoční lhostejností, nesoustředěností, vztahovou labilitou a nespavostí. Podle Váňové bychom ve chvíli, kdy na sobě začneme pozorovat fyzické nebo psychické příznaky stresu, měli okamžitě jednat a pokusit se napětí uvolnit dřív, než se u nás vyskytnou chronické potíže.

Právě ty nás totiž mohou uvrhnout do takzvaného bludného kruhu stresu, který vzniká ve chvíli, kdy přestaneme normálně spát. Únava totiž podporuje stres a ten je zase příčinou potíží se spánkem. Takový kolotoč potom není snadné zastavit a vystoupit z něj.

Doplňte hořčík a věnujte se koníčkům

A jak tedy stres překonat? „Důležité je, aby si lidé uměli zachovat svoji integritu bez ohledu na vnější okolnosti a aby měli své ventily, kterými můžou stres odbourávat,“ tvrdí MUDr Váňová. Podle statistik je ovšem zhruba ¼ populace závislá na psychofarmakách, což je známkou toho, že právě tohle chování si lidé zatím nedokázali osvojit. Stres se navíc dotýká čím dál častěji nejen dospělých, ale i malých dětí, a to už i v předškolním věku.

Jak tedy neustálý vnější tlak zvládat? Existuje hned několik způsobů. Podle lékařky je v první řadě potřeba se soustředit na přírodní řešení bez léků: věnovat se sportu, koníčkům, relaxaci, trávit čas s přáteli a podobně. Pokud máte pocit, že tohle řešení nepomáhá, můžete vyzkoušet homeopatické léky, případně doplnit hořčík. „Při stresu se z těla odčerpává ve vyšší míře, takže pak přichází úzkosti, nespavost, bušení srdce, bolesti hlavy a podobně,“ upozorňuje MUDr. Váňová.

Stres můžete zkusit zahnat i pomocí jiných metod, jako jsou fytoterapie (užívání bylinek), psychoterapie, aromaterapie, akupunktura a jiné. Užívání psychofarmak by mělo být až tím nejkrajnějším řešením. Je u nich zvýšené riziko nežádoucích účinků, kontraindikace s jinými léky, které můžete brát, a samozřejmě u nich hrozí i vznik závislosti.

Další tipy, jak zvládat stres, najdete ZDE.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.