Plicní hypertenze: Jaké má příznaky a prognózu? | Moje zdraví

Vysoký tlak v plicích: Proč je plicní hypertenze nebezpečná a co s ní?

Vysoký tlak v plicích: Proč je plicní hypertenze nebezpečná a co s ní?
Hypertenze na plicích • Autor: istockphoto.com
9. června 2023 • 14:00

Jste bez dechu a cítíte bolest na hrudi po krátké procházce? Na vině nemusí být jen špatná kondice po dlouhém zimním období, kdy byla naše aktivita omezená, ale také plicní hypertenze, tedy zvýšený krevní tlak v plicích. Ten v Česku ohrožuje stále více lidí.

Odhaduje se, že problém plicní hypertenze ohrožuje v Česku tisíce lidí. Někteří trpí dokonce vážnými formami tohoto onemocnění, ostatní o něm vůbec nevědí. Včasná diagnóza a léčba jsou přitom tím, co může zabránit nejen vážným zdravotním následkům, ale také smrti.

Video se připravuje ...
Světový den hypertenzeVIDEO 

Příznakem mohou být modré rty

Jak již upozornil Světový den hypertenze, letos konaný 5. května, během něhož se některé budovy rozsvítily modře, hlavním signálem, že máte zvýšený tlak v plicích, jsou právě modře zbarvené rty. „Při plicní hypertenzi dochází ke zvýšené námaze pravé komory srdeční, která se postupně zvětšuje. To může v čase vést k jejímu selhání. Zároveň se nedostatečně okysličuje krev, proto pacienti trpí dušností, únavou nebo závratěmi a mdlobami,“ říká prof. MUDr. Pavel Jansa, kardiolog z II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.

Kvůli nedostatečnému okysličení krve mají pacienti často také modře zbarvené rty a kůži nebo trpí otoky kotníků a nohou. Diagnóza plicní hypertenze se podle studií týká až jednoho procenta populace. „Onemocnění plicní hypertenzí je relativně vzácné, a proto i lékaři tuto možnost zvažují až mezi posledními. Může se stát, že nejdříve pacienty léčí například na astma. Lidé se tak ke správné diagnóze propracují mnohdy pozdě, když už je choroba v pokročilém stadiu. Léčba je pak mnohem složitější,“ vysvětluje prof. Jansa.

Záhadná dušnost jako jedna z příčin

Pokud však dušnost nelze zdůvodnit jiným onemocněním, měl by pacient absolvovat ultrazvuk srdce a následně navštívit specialisty. Podle Mileny Kaftanové ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí dává včasné zahájení léčby pacientům šanci na delší a kvalitnější život. „I proto je jakákoli osvěta, která povede k časnějšímu rozpoznání nemoci, velmi důležitá,“ říká. Nejčastěji plicní hypertenzi lékaři diagnostikují jako komplikaci jiného onemocnění plic a srdce. Má ovšem celou řadu příčin, za jejím vznikem mohou stát i autoimunitní onemocnění nebo plicní embolie.

„Existuje několik druhů plicní hypertenze. V centru našeho zájmu se v posledních letech ocitá zejména:

  • plicní arteriální hypertenze a
  • chronická tromboembolická plicní hypertenze

Druhá ze zmíněných forem onemocnění vznikající po plicní embolii. Především díky významným pokrokům v léčbě jsme dokázali výrazně snížit úmrtnost na tuto nemoc,“ říká prof. Jansa.

Se zmíněnými druhy plicní hypertenze se v Česku léčí přibližně 1000 pacientů, každý rok jich přibližně 150 přibude. Podle odhadů lékařů dalších několik tisíc lidí o své diagnóze vůbec neví. Tromboembolická hypertenze se léčí chirurgicky nebo angioplastikou a farmakoterapií. Ročně se v Česku provede kolem 30 operací a 80–100 angioplastik pro tromboembolickou plicní hypertenzi. V současné době jsou v Česku tři specializovaná centra na léčbu plicní hypertenze – II. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Kardiologická klinika IKEM a I. interní klinika FN Olomouc. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.