Sirtfood dieta: S tímto jídelníčkem zhubla Adele. Co říká expert? | Moje zdraví

Sirtfood dieta: Vše, co jste o ní chtěli vědět. Zhubla s ní i zpěvačka Adele

23. ledna 2023 • 06:00

Pokaždé, když se některé z celebrit podaří viditelně zhubnout, strhne se kolem toho žhavá diskuse. Jiné to nebylo ani v případě zpěvačky Adele, které se podařilo shodit přebytečná kila díky speciální sirtfood neboli sirtuinové dietě. Víte, jaké stravovací návyky tahle dieta obnáší? A je vůbec bezpečná? Podrobně jsme ji probrali i s nutriční terapeutkou.

Pokaždé, když se některé z celebrit podaří viditelně zhubnout, strhne se kolem toho žhavá diskuse. Tu vyvolala také britská zpěvačka Adele (32), které se podařilo shodit přebytečná kila díky speciální sirtfood dietě. Víte, jaké stravovací návyky tahle dieta obnáší? A je vůbec bezpečná? Podrobně jsme ji probrali i s nutriční terapeutkou.

Adele se se svým hubnutím veřejnosti nesvěřovala, deník New York Post ale tvrdí, že se jí podařilo zhubnout přes 22 kilogramů. Celý svět však mluví o tom, že za vše může speciální sirtfood dieta, které propadla mimo jiné i Pippa Middleton.

Dieta spočívá v konzumaci potravin bohatých na sirtuiny (odtud také pochází její název), což jsou bílkoviny v rostlinných potravinách. Tyto látky zrychlují metabolismus, urychlují spalování tuků a potlačují chuť k jídlu. Mezi „sirtfood“ patří zelenina a ovoce, jako jsou jahody, borůvky, kapusta, rukola, petržel, celer, zelené jablko, ale i káva, čokoláda s 85 % kakaa, kurkuma a další. Je ale vůbec možné, aby taková dieta opravdu fungovala? Autoři stejnojmenné knihy, kteří sirtfood dietu vymysleli, jsou přesvědčeni, že ano. Odborníci jsou ale poněkud skeptičtější.

Více o dietě čtěte ZDE.

Lákavá, ale jen na první pohled

„Na první pohled se může zdát jako zdravá volba,“ říká nutriční terapeutka Julie Zákostelecká. „Je založená na velkém množství zeleniny, doplněná ovocem s nízkým obsahem fruktózy (jahody, borůvky, maliny),“ chválí složení stravy odbornice. Na dietě jí ale vadí především to, jak je rozplánovaná.

Sirtfood dieta se dodržuje tři týdny a je rozdělena do dvou fází. V té první omezíte stravu na tři výživné šťávy denně (obsahující kapustu, rukolu, petržel, celer, zelené jablko, citronovou šťávu a zelený čaj) a jedno jídlo rovněž bohaté na sirtfood potraviny. Dohromady je to asi 1000 kalorií denně.

Další informace o dietě najdete ZDE.

Hrozí únava i jo-jo efekt

„Jak vidíte, strava je nízkoenergetická,“ upozorňuje Zákostelecká. „Dochází u ní k přísnému omezení kalorií, což může vést k určitému deficitu makro- a mikroživin. Pokud je člověk aktivní, bude při ní pociťovat pokles energie,“ varuje terapeutka. „Také si myslím, že někteří lidé ji dokážou striktně dodržovat pouze první týden, kdy se hlavně popíjejí zeleninové šťávy a dochází k nejvyšším úbytkům. Když se potom vrátí k normální stravě, dojde u nich k jo-jo efektu,“ dodává Zákostelecká.

Ve druhé fázi diety, která se dodržuje 14 dní, byste měli denně sníst tři jídla bohatá na sirtfood potraviny a vypít jednu výživnou šťávu. To vše byste měli doplnit cvičením, ideálně 30 minut denně po dobu pěti dní. Jakmile třítýdenní stravovací plán uplyne, můžete se rozhodnout přestat se omezovat v jídle, nebo pokračovat tak, že do něj budete přidávat co nejvíce sirtfood potravin.

Funguje jen na chvíli

Jaké je tedy celkové hodnocení novinky, kterou si tolik oblíbily celebrity? Nutriční terapeutka se na ni dívá opatrně. „Dieta může fungovat jako určitý restart do začátku, ale z dlouhodobého hlediska je spíše neudržitelná,“ myslí si Zákostelecká. „Pokud by člověk na této dietě chtěl dlouhodobě fungovat, musel by mít určité znalosti z oblasti výživy, a stravu si tak dobře upravit a přizpůsobit svým potřebám,“ uzavírá terapeutka.

Co jsou to sirtuiny?

Sirtuiny jsou skupina enzymů angažujících se při snížení příjmu potravy, tzn. při takzvané kalorické restrikci. Zřejmě také pomáhají spouštět obrannou reakci proti stresové situaci vyvolané nedostatkem potravy. Odborné prameny také uvádějí, že sirtuiny aktivují další enzymy, které následně chrání dědičnou informaci před poškozením. Životně důležité geny tak vydrží déle fungovat a neohrožují lidské tělo rakovinným bujením či jinými závažnými chorobami.

Zpěvačka Adele • Autor: profimedia.cz

Zajímá vás, jestli máte nadváhu? Spočítejte si BMI na on-line kalkulačce.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.