Abnormální žízeň (polydipsie): Kdy už je žízeň nenormální | Moje zdraví

Abnormální žízeň (polydipsie)

Žíznivý může být člověk po ztrátě tekutin v souvislosti s námahou např. po sportu, dále pokud je venku vysoká teplota nebo pokud má dotyčný horečku.

Příčiny polydipsie

Nadměrné solení

Velké množství sodíku v krvi nás nutí pít, aby se krev naředila.

První signál cukrovky

Pokud trpíte velkou žízní, často chodíte na malou a jste unavení, je možné, že máte cukrovku.

Žíznivka

Žíznivka neboli diabetes insipidus souvisí s hormonem působícím na ledviny. Existují dvě formy nemoci, ledviny na tento hormon nereagují nebo hormon není vytvářen. Tento hormon zabraňuje přílišnému hromadění vody v moči, pokud vše nefunguje, jak má, člověk následně vymočí příliš mnoho vody a následně má stále žízeň.

Metabolická onemocnění

Zvýšená funkce štítné žlázy a příliš vápníku v krvi, i tyto poruchy mohou způsobovat nadměrnou žízeň.

Xerostomie

Při suchosti dutiny ústní člověk stále pociťuje žízeň.

Vzácné onemocnění

Bartterův syndrom způsobuje poruchu ledvinových kanálků, člověk ztrácí příliš mnoho tekutin a kvůli tomu má stále žízeň.

Jak vyléčit polydipsii?

Nejlepším indikátorem k tomu, abyste zjistili, jestli je vaše žízeň normální, je počítat si alespoň zhruba, kolik toho během dne vypijete. Vezměte v potaz všechny ostatní faktory jako počasí, fyzickou aktivitu nebo jídlo, které jste během dne snědli, a pokud se vám bude zdát, že se velmi lišíte od normálu, poraďte se se svým praktickým lékařem.

Kdy jít k lékaři?

Pozorujete změny svých zvyklostí bez ohledu na změnu životních podmínek nebo prostředí? Pak byste měli pro jistotu navštívit lékaře a zkonzultovat to s ním.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.