Co je Cambridge dieta: Na jakém principu funguje a je účinná? | Moje zdraví

Cambridge dieta: Opravdu pomůže zhubnout, nebo jen škodí?

Cambridge dieta: Opravdu pomůže zhubnout, nebo jen škodí?
Autor: istock.com
4. února 2020 • 06:00

Na první pohled vypadá lákavě, protože díky ní můžete zhubnout desítky kil.
O speciální Cambridge dietu se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. V čem celý program spočívá a co na něj říká nutriční terapeutka? Možná budete překvapení. 

Cambridge dieta: Opravdu pomůže zhubnout, nebo jen škodí?

O Cambridge dietu (dnes The 1:1 Diet) se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. Slibuje poměrně rychlý úbytek váhy a zároveň pomoc s nastartováním zdravého životního stylu. V čem dieta spočívá a co na ni říkají odborníci?

Původní název Cambridge Diet prošel několika změnami – dlouho byl postup známý jako Cambridge Weight Plan a poměrně nedávno se změnil na The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Program pochází původně z Velké Británie a navrhli ho lékaři k léčbě velmi obézních lidí. Dnes je ale dieta velmi oblíbená i u těch, kteří chtějí zhubnout i jen 5 až 10 kg. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří díky ní zhubnou o 20 nebo dokonce 50 kg.

Celý plán je založen na tom, že postupně nutí tělo přejít z metabolismu sacharidů na metabolismus tuků. Jednoduše řečeno, pokud mu nedodáte dostatek sacharidů stravou, bude si brát energii z vašich tuků, a tím také zhubnete. Samozřejmě dieta bez úpravy životního stylu nezaručí, že kilogramy znovu nenaberete. Proto má program kromě redukční fáze i fázi stabilizační včetně dlouhodobého udržení hmotnosti.

Jak The 1:1 Diet - Cambridge Weight Plan funguje?

Celý postup může zahájit člověk pouze pod dohledem odborníka. Po úvodní konzultaci, kde je mimo jiní zhodnocen zdravotní stav, je klient většinou zařazen do některého z tzv. Kroků. A proč většinou? Někdy je nutná spolupráce s lékařem, a tak v opodstatněných případech před započetím jakékoliv úpravy jídelníčku a hmotnosti je první na řadě právě jeho návštěva. Krok Programu pak definuje množství speciálních produktů, běžnou stravu, pitný režim a pohybovou aktivitu. Úbytky hmotnosti jsou různé, v průměru v Krocích 1-2 představují 6-8 kg za měsíc. Pro představu zjednodušeně vypadají kroky takto:

Krok 1 – přibližně 800 kcal, energie přijímána zejména ze speciálních produktů.

Krok 2 – minimálně 800 kcal, více běžného jídla

Krok 3 – minimálně 100 kcal, méně produktů, více běžné stravy

Krok 4 – minimálně 1200 kcal, přidány další standardní potraviny

Krok 5 – minimálně 1500 kcal, pouze 1 produkt

Krok 6 – jídelníček na míru podle výsledků, fyzické aktivity a dalších parametrů

Kroky 3, 4 a 5 se většinou používají na stabilizaci hmotnosti a přechodu na běžnou stravu. Někdy, v případě zdravotních komplikací, představují pozvolnější formu redukce hmotnosti.

Speciální produkty jsou vytvořeny tak, aby pokryly požadavky organismu na bílkoviny a mikronutrienty (každý produkt má min. 33 % RI), obsahují i přiměřené množství vlákniny.

Co na to odborníci? Jedná se o evidence based postup?

Program je spadá mezi tzv. formula LED (formula low energy diet) – tedy postupy s energetickým rozsahem 800 – 1200 kcal za použití speciálních produktů. Tyto postupy byly zejména v několika posledních letech použity v řadě velkých klinických studií a představují jednu z funkčních možností redukce hmotnosti, použitelné jsou i jako prostředek pro dosažení tzv. remise diabetu.

Někteří specialisté ale stále nejsou s těmito postupy a studiemi seznámeni a občas zastávají i názor, že se nejedná o vhodnou redukci. Data z několika studií ale hovoří jasně, dokonce se prokázalo, že i když lidé nenásledují racionální stravu, je i tak úbytek po 3 letech stále vyšší než v porovnání se standardní redukcí pomocí snížení energie. Program je ale sestaven tak, aby klienty edukoval, zabránil jojo efektu a na jeho konci každý klient přešel na standardní, na míru sestavený jídelníček. The 1:1 Diet je program, který má více než 40letou historii a je jedním z mála, který se i na klinických studiích podílel (některé z menších studií proběhly nebo probíhají i zde v ČR). Nejedná se samozřejmě o jediný způsob redukce hmotnosti, ale zároveň spadá mezi ty funkční.

Častá je představa, že klient pouze konzumuje produkty a po ukončení je vhozen zpátky do vody svojí předchozí stravy. Toto možná platí u jiných programů, The 1:1 Diet se snaží o komplexní přístup. Jediný způsob, jak trvale snížit váhu, je osvojit si zdravé životní návyky a ty dodržovat.

TIP NA VIDEO: Protáhněte si tělo a zacvičte si. Zbavíte se tak jo-jo efektu.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.