Jak jíst méně soli? 10 tipů, se kterými to zvládnete | Moje zdraví

Sůl z nás dělá otroky chuti

Sůl z nás dělá otroky chuti
Jídlo si přesolují především muži • Autor: istockphoto.com
17. srpna 2017 • 06:00

Přisolíte si polévku ještě dřív, než ji ochutnáte? Nejste sami. Češi solí až třikrát více, než by měli. Navíc konzumují velké množství soli v průmyslově zpracovaných potravinách. Sůl je totiž všude, i tam, kde ji nečekáte. Například v sušenkách nebo snídaňových cereáliích. Jak na ni vyzrát?

Maximální denní dávka soli by podle lékařů měla být 5 gramů, což odpovídá jedné kávové lžičce. Češi si ale dopřávají až 16 gramů soli denně! Nadměrným solením navíc otupujeme chuťové buňky. Takže čím více solíme, tím méně nám připadá jídlo slané.

A nejde jen o sůl, kterou si nasypeme přímo do jídla nebo polévky. Nebo o to, že si dopřejete čipsy, jídlo z konzervy nebo uzeniny. Mnohem horší je to, že sůl je ukryta i tam, kde byste to nečekali. Třeba ve sladkých sušenkách nebo snídaňových cereáliích. Velký obsah soli mívá i pečivo, například toastový chleba. Pokud si dá dítě 4 suché krajíčky, sní v podstatě polovinu denní dávky. Když přidá třeba plátkový sýr nebo šunku, má vyčerpáno.

Chcete vědět v jakých potravinách, kde byste ji vůbec nečekali, je ukryta sůl? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
SůlVIDEO 

Jak se vyhnout nadměrnému solení? „Dodržujte zásady racionální výživy, což je pestrý jídelníček se zastoupením dostatečného množství zeleniny a jednou za čas doušek minerální vody. Pak není důvod k dosolování, nehrozí totiž, že by dostatečné množství soli nedodala tělu právě vyvážená strava,“ doporučuje doc. Ing. Jiří Brát, CSc., odborník na kvalitu a technologii potravin a odborný garant Vím, co jím a piju o.p.s.

10 tipů, jak vyzrát na sůl

1)    Čtěte etikety potravin, zaměřte se na obsah soli.

2)    Jezte méně konzervovaných, instantních a sterilizovaných pokrmů.

3)    Odstraňte slánku ze stolu.

4)    Při přípravě jídel používejte bylinky a koření.

5)    Sportujte. Zpotíte se a vyloučíte přebytečnou sůl.

6)    Zvyšte příjem čerstvých potravin, ovoce a zeleniny.

7)    Uzeniny nahraďte masem, které sami tepelně zpracujete, okořeníte a nepřesolíte.

8)    Dbejte na pestrý jídelníček.

9)    Dodržujte pitný režim, aby byly vaše ledviny spokojené.

10)    Místo slaných pochutin si dejte hrst nepražených nesolených ořechů.

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.