6 mýtů o cukrovce, kterým byste měli přestat věřit | Moje zdraví

6 mýtů o cukrovce, kterým byste měli přestat věřit

  • 29. července 2021 • 06:00

    Civilizační choroby děsí většinu z nás. Jsou jak strašidla, ke kterým si často přimýšlíme ještě další děsivé skutečnosti, abychom se vyplašili ještě více. Přitom je to vlastně docela paradox – civilizačním chorobám, mezi které se řadí právě i cukrovka, se dá vyhnout anebo alespoň eliminovat riziko vzniku. Musíte ale přestat věřit mýtům, kterými jsou obestřeny. 

    Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V červenci a srpnu vám přinášíme články o rizicích obezity a cukrovky.

  • Diabetem 2. typu onemocní jen tlustí lidé

    Autor: Shutterstock.com

    Není cukrovka jako cukrovka

    Rozdíl mezi cukrovkou 1. a 2. typu je v tom, že zatímco v prvním případě tělo produkuje nedostatek inzulínu, v druhém je to zase moc inzulínu, se kterým si tělo neumí poradit. Většina lidí se domnívá, že jakmile se jejich váha dostane nad hraniční mez a podle tabulek jim to ohlásí "obezita", ihned onemocní cukrovkou druhého typu. Ačkoliv nadváha je jednou z příčin diabetu, neznamená, že pokud máte normální váhu, jste z obliga!

  • Diabetes 2. typu mají jen staří lidé

    Ke sportu se vracejte pomalu • Autor: iStock.com
    Když jsem byla malá, měla cukrovku moje babička. A vždycky to komentovala tím, že je stará. Stejně k tomu přistupuje i spousta dalších lidí – že cukrovka druhého typu se týká jen vyšších věkových skupin. Ano, dříve tomu tak skutečně bylo, bohužel dnes se čím dál tím častěji objevuje cukrovka druhého typu i u mladých lidí. Inu, svět jde kupředu, a to nejen v těch pozitivních věcech. 
  • Jakmile máte cukrovku, nesmíte jíst sladké

    Klidně si jednou za čas něco dopřejte. Nesmí se to ale přehánět • Autor: Shutterstock
    Dalším velmi častým mýtem je i to, že jakmile máte cukrovku, musí vám z jídelníčku zmizet všechna jídla, která obsahují cukr. To pravda je a není. V případě prvního typu je nutné skutečně sladké výrazně omezit, ovšem ne tak, že byste si do konce života nedali už ani sousto. Jen je třeba poté upravit dávku inzulínu, kterou si člověk aplikuje. V případě diabetu druhého typu je důležité omezit cukry z důvodu životosprávy a hubnutí. Jednou z forem léčení je totiž také úprava váhy na zdravou míru. 
  • Léčba jsou jen léky a strava

    Pomočování při fyzické námaze je jedním z příznaků povolených svalů pánevního dna • Autor: iStock.com
    Sice jsou alfou a omegou, ale ne vším. Léčba je dlouhodobá, není to jako s angínou, kdy týden zobete antibiotika a pak jste v pořádku. Je důležité upravit životní styl, pokud máte diabetes druhého stupně, tak přidat pohyb, i kvůli tomu, abyste shodili nějaké to kilo. Pravidelný pohyb vám může pomoci s ustálením hladiny inzulínu. Nejlepší je obyčejná, ale trochu svižnější chůze. Jestliže máte diabetes prvního stupně, je důležité si zhruba půl hodiny před začátkem aktivity změřit hladinu inzulínu v krvi a poté během sportování kontrolovat, zda je v normě. V obou případech ale vše raději zkonzultujte s lékařem. V každém případě mějte po ruce vždy první pomoc v podobě nějaké svačinky, která vám srovná hladinu cukru v krvi.  
  • Cukrovka je způsobena přílišnou konzumací cukru

    Zdraví nemoc • Autor: shutterstock.com
    Kromě toho, že si lidé myslí, že jakmile máte cukrovku, nemůžete si dát už nikdy ani kousek sladkého, zároveň stále věří tomu, že se k diabetu lze projíst tak, že máte sklony ke sladkostem. To je ale jen kapka v moři zvaném nezdravý životní styl. K cukrovce vedou také kouření, nedostatek pohybu, konzumace tučného jídla a pití alkoholu nebo genetika. 
  • Diabetes sám nepoznám, to musí až lékař

    Nemoc • Autor: istockphoto.com
    Je pravda, že kdyby člověku při diabetu třeba zezelenaly vlasy, bylo by mnohem jednodušší jej odhalit včas. V prvních chvílích je docela těžké jej odhalit, ale pokud má člověk o nemoci povědomí, varovné příznaky na sobě pozorovat lze. Je to třeba neustálá žízeň i přesto, že pijete dostatek, časté cesty na toaletu, případně také hubnutí (v případě diabetu 1. typu) bez toho, aniž byste se o to nějak zásadně snažili. Jestli si všímáte některých z příznaků, navštivte lékaře, stanovit diagnózu z krve pak není žádný problém. 
  • Počet lidí s cukrovkou stále stoupá

    Zdraví, nemoc • Autor: shutterstock.com
    Ačkoliv léčba a hlavně její dostupnost jsou na stále vyšší úrovni, bohužel stále roste počet pacientů s cukrovkou. Podle ÚZIS žilo v roce 2015 v České republice bezmála milion lidí s diabetem druhého stupně, ve skutečnosti je toto číslo ale ještě větší. „Úroveň naší civilizace, způsob života a změny životního prostředí přispěly k tomu, že téměř nikdo nemá problémy se zajištěním dostatečného množství kalorické potravy. Většinou je jí nadbytek. K jejímu opatření už navíc není nutná velká fyzická aktivita," říká profesor František Saudek, přednosta IKEMu. Jako prevence jsou tedy důležité zdravá strava, dostatek pohybu a vyhýbání se kouření a přílišnému pití alkoholických nápojů. 

    Jak snížit hladinu cukru v krvi? Podívejte se na video: 

    Video se připravuje ...
    Potraviny, které pomohou snížit hladinu cukru v krviVIDEO 

    Podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

    Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec - srpen. • Autor: CNC

    MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny. Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

    MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono- • Autor: CNC

     

     

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.