Diabetická neuropatie: Co to je a jak se projevuje? | Moje zdraví

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie je častou komplikací u diabetiků. Lze ji definovat jako nezánětlivé poškození funkce periferních somatických nebo autonomních nervů. Poruchy nervů se při diabetu projevují především na nervech jdoucích do rukou a nohou (periferní neuropatie) a nervech ovládajících vnitřní orgány (vegetativní neuropatie).

Postihuje přibližně 40–50 % diabetiků, a to jak diabetiků prvního, tak druhého typu. Vzniká při dlouhodobě nedostatečně léčeném diabetu, tedy pokud jsou po dobu většinou několika let hladiny krevního cukru nad normou.

Příznaky

Diabetická neuropatie je postižení nervů projevující se nejčastěji bolestmi, křečemi končetin, ale může postihnout jakékoliv svalové skupiny. U periferní (somatické) neuropatie jsou postiženy zejména nervy dolních končetin, méně často pak rukou.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Svaly, nervy

Dochází ke snížení nebo oslabení vnímání bolesti, tepla a chladu. Pacienti mohou pociťovat brnění, pálení, píchání, mravenčení, které začíná u palců a šíří se nahoru, a v noci až nesnesitelnou, ostrou a rýpající bolest bránící spánku.

Vyskytnout se můžou i svalová slabost a problémy s chůzí, dochází k zakopávání. Projevy se objevují i na kůži, ta je suchá, svraštělá, tenká, jakoby více průsvitná, nepotí se a ztrácí se ochlupení. Vegetativní neuropatie se může projevovat poruchami srdečního rytmu, poklesem krevního tlaku při postavení, otoky nohou, špatným vnímáním, hypoglykémií. Mohou nastat i problémy se žaludkem či střevy, potíže v sexuální oblasti.

Léčba

Léčba diabetické neuropatie není zcela jednoduchá a většinou je dlouhodobá. Vyléčit vlastní příčinu neuropatie nelze. Základem je udržování stabilní  hladiny cukru v krvi (což může vést k zastavení nebo zpomalení rozvinutí nemoci do těžších stadií). Užívají se antidiabetika, případně injekčně inzulin. U některých lidí může intenzivní kontrola a regulace glykémie snížit riziko vývinu neuropatie i o více než 60 %.

Léky

Užívají se antidiabetika v prášcích, případně injekčně inzulin. K léčbě bolesti se podávají antiepileptika, antidepresiva. Doporučují se také masti obsahující capsaicin. Pozor na léky zahrnující opioidy, jako je například tramadol či oxykodon, mohou při delším užívání navodit závislost.

Bylinky

Některé bylinky, jako je třeba pupalkový olej, mohou pomoci v léčbě bolestí u neuropatií. Často jej využívají lidé s cukrovkou. Je však známo, že některé bylinky interagují s léčivy, a proto je vhodné se vždy předem poradit s lékařem. Amino kyseliny, jako je acetyl-L-carnitin, pomáhají zlepšit periferní neuropatie u pacientů s cukrovkou.

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se obohatit jídelníček o potraviny, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B. Také červené maso, ryby, mléčné výrobky a další produkty obsahují vitamin B12. Pacienti by měli věnovat zvýšenou pozornost svým chodidlům a případným puchýřkům či oděrkám, aby předešli riziku vzniku tzv. diabetické nohy. Doporučuje se omezit alkohol a kouření, oboje zhoršuje příznaky neuropatií.

Očkování

ne

Délka léčby

DlouhodobáVětšinou doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Pro určení diagnózy je nezbytné neurologické vyšetření, případně Elektromyografie (EMG).

Trvalé následky

Špatné hojení ran zejména na nohách a jejich infekce vedou až k nekróze tkání nohy, můžou dospět k nutnosti amputace části končetiny, někdy i celé končetiny. Bolesti, handicap a snížená soběstačnost můžou vést zejména u starších lidí k ztrátě nezávislosti, depresím a sociální izolaci.

Zdravotní cviky

Fyzioterapie, rehabilitace, chůze, plavání, jízda na kole.

Kdy jít k lékaři

Lékaři o svých problémech řekněte v případě, že máte diabetes a objeví se u vás bolesti a křeče končetin. Také pokud méně vnímáte bolestivé podněty, teplo a chlad, máte suchou a svraštělou kůži a problémy s chůzí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.