Máte často křeče? Může to být nedostatkem minerálů, ale i cukrovkou! | Moje zdraví

Máte často křeče? Může to být nedostatkem minerálů, ale i cukrovkou!

  • Máte často křeče? Může to být nedostatkem minerálů, ale i cukrovkou!
    Autor: iStock
    8. srpna 2017 • 06:00

    Křeče stehenních svalů jsou sice neškodné, ale kdo je někdy zažil, ví, jak strašně moc jsou nepříjemné. A také jak svaly, které právě prodělaly tyto kontrakce, jsou pak citlivé a bolestivé. Pokud i vy často trpíte na křeče, ať už při běhu anebo vás to probudí třeba uprostřed noci, pravděpodobně děláte něco špatně. Jaké jsou nejčastější příčiny? 

  • Dehydratace

    ... • Autor: iStock.com
    Jednou z klasických příčin křečí v lýtkách je dehydratace. Svaly, aby správě pracovaly, potřebují vodu. Pak tedy ještě také glukózu, hořčík a draslík. Potom totiž proteiny ve svalech dokáží vyvinout dostatečnou kontrakci. Proto je důležité hodně pít, ale to nejen při sportu, ale i v létě, když jsou horké dny a vy se potíte více než normálně, tudíž z těla odchází tekutiny. Zároveň je dobré doplňovat i minerály, o které přicházíte.
  • Deficit minerálů

    Autor: istockphoto.com
    Nedostatek minerálů je totiž problém sám o sobě, který může způsobit křeče. Když z těla odchází voda, bere s sebou minerály a elektrolyty. Nejdůležitější minerály, jejichž zásobu byste v těle měli stále mít, jsou sodík, vápník, hořčík a draslík. Pokud vás čeká namáhavější sportovní výkon, vezměte si s sebou iontové sportovní nápoje, které vám pomůžou udržet hladinu elektrolytů a minerálů v normálních hodnotách. Stejně tak si můžete pořídit speciální tablety rozpustné ve vodě, které vám doplní ztracené minerály. Zároveň je ale důležité je do sebe dostávat pravidelně ze stravy. Najdete je v banánech, sladkých bramborách, špenátu, jogurtech, ořeších.
  • Zvýšení intenzity

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se rozhodnete začít s pořádným tréninkem a zvýšíte bez rozmyslu svoji pohybovou aktivitu na maximum, možná ještě o trochu dál, než jste vlastně schopni vydržet, pravděpodobně se budete muset vypořádat s křečemi. Pokud na to totiž svaly nejsou zvyklé, dávají vám tím najevo, že už je to na ně přespříliš. To samé platí i pro sportovce, kteří nemají dostatek odpočinku. Svaly tím křičí o pomoc, že si nestihly odpočinout. 
  • Únava

    Autor: Shutterstock.com
    Únava je totiž to, co mnozí často podceňují a nenechávají si dostatek času na regeneraci. Když je sval unavený, není schopen tolik absorbovat všechny živiny, tedy potřebuje jich více než odpočatý sval. A stačí, abyste na chvíli opomenuli pitný režim, dostatečný přísun elektrolytů a minerálů a problém je na světě. Únava je také častou příčinou křečí svalů v noci, kterými trpí více jak polovina dospělých.
  • Statická pozice

    Autor: iStock
    Svaly jsou stvořeny k tomu, aby se hýbaly. Pokud někdo dlouho jen stojí nebo sedí, tak se tím unavují a jsou mnohem náchylnější ke křečím. Jak totiž stojíte, jsou aktivovány, ale jsou statické. Tím se unavují. Dopřejte jim tedy odpočinek, ovšem tím nejlepším pro ně bude, když se projdete a tím je rozpohybujete. 
  • Léky

    Autor: iStock
    Pokud ale víte, že se o své tělo staráte, má dostatek minerálů i tekutin, nepřepínáte se, a přesto vás chytají křeče do lýtek, možná by stálo za to se zamyslet, jestli jste v poslední době nezačali brát nějaké nové léky. Některé prášky totiž mohou z těla odvádět tekutiny a sůl, aniž byste si to vy sami uvědomovali. Často to bývá vedlejší účinek u léků na osteoporózu, snížení krevního tlaku, na astma nebo také u některých léků proti bolesti. Pokud máte dojem, že by to spolu mohlo souviset, určitě to řekněte svému lékaři. 
  • Roztroušená skleróza

    Míváte křeče? A víte, z čeho jsou? • Autor: iStock
    Jenže křeče v nohou mohou být také příznakem některé nemoci. Často jsou spojovány třeba s roztroušenou sklerózou. Při ní dochází k poruše nervového systému, se kterou se pojí třeba spasticita, která může zahrnovat řadu svalových křečí a záchvatů stejně jako křeče v lýtkách. Spasticita ale dále způsobuje třeba také nespavost, bolestivé klouby, které se špatně pohybují. 
  • Osteoartróza

    Autor: iStock
    Osteoartróza je nejběžnějším typem artritidy, která je nejčastěji kategorizována jako nemoc, při které jsou zatuhlé a bolestivé klouby. Nicméně při ní dochází také ke svalovým křečím do nohou. Ty jsou způsobeny osteoartrózou, při které dochází k poškození nebo zduření nervů.
  • Diabetická periferní neuropatie

    Autor: iStock
    Příliš vysoká hladina cukru v krvi u lidí s diabetem druhého typu může vést k poškození nervů v nohách nebo pažích. To se nazývá diabetická periferní neuropatie. Toto poškození nervů vede k pocitu necitlivosti, brnění, ale také ke křečím. Pokud člověk zahájí léčbu diabetu, tyto přidružené potíže by měly odeznít. Zároveň také lékař může předepsat nějaké léky, které vám pomohou.
  • Hypotyreóza

    Autor: Shutterstock.com
    Křeče v nohách ale mohou také být příznakem snížené funkce štítné žlázy. Pokud neprodukuje dostatek hormonů, může docházet k poškození nervů, které zajišťují spojení mezi mozkem a končetinami, proto lidé s hypotyreózou mohou občas cítit brnění končetin nebo dokonce i křeče.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.