Smažený sýr kalorie | Moje zdraví

Máte rádi smažák? Zaděláváte si na rakovinu a neplodnost

Máte rádi smažák? Zaděláváte si na rakovinu a neplodnost
Smažený sýr patří ke stálicím jídelního lístku v každé restauraci • Autor: iStock.com
15. srpna 2017 • 06:00

Smažený sýr alias „smažák“ v žebříčku oblíbených jídel často válcuje i národní poklad – svíčkovou. V kombinaci s hranolky a tatarkou mu jednou za čas neodolá skoro nikdo. Co ale udělá s lidským tělem? Samozřejmě nic pěkného. 

Kromě toho, že je smažený sýr vysoce kalorický (několikrát obalený v trojobalu a ve své smažené podobě obsahuje cca 1047 kcal, porce hranolek cca 283 kcal a jste na 1330 kcal), při jeho smažení probíhají telené procesy, které ve vysokých koncentracích poškozují nervové tkáně v těle. Ale popořadě.

Cokoliv smaženého je kalorická bomba

Smažený sýr, hranolky, ale i řízek nebo jakákoli jiná potravina upravená smažením či fritováním jsou kalorickou bombou.

Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem – tedy denní dávku kalorií v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal.

Jedním smaženým sýrem s hranolky tak ženy do svého těla dostanou většinu denní dávky kalorií, muži pak více než polovinu. V této kombinaci se z velmi oblíbeného jídla stává kalorická, těžko stravitelná bomba, která společně s dalšími smaženými potravinami představuje pro naši populaci velké zdravotní riziko.

Chcete si přesto připravit opravu dobrý smažený sýr? Přečtěte si, jak ho připravit tak, aby byl chutný, a přesto vám nezkracoval život v článku Dokonalý smažák: 4 tipy, aby neroztekl na pánvi.

Látky vznikající při smažení jsou karcinogenní

Další a ještě větší problém představuje pro lidské zdraví proces přepalování oleje, na kterém potravinu upravujete.

Za vysokých teplot vzniká přeměnou škrobu karcinogenní látka – akrylamid, která ve vysokých dávkách poškozuje nervové tkáně. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a negativně ovlivňovat reprodukci živočichů.

Tato karcinogenní látka se může tvořit v potravinách při tepelném zpracování, kdy dosahuje teplota 120 °C nebo více. Kromě smaženého sýra se tak může vyskytovat ve smažených chipsech, sušenkách, snídaňových cereáliích či pečivu.

Zdravé versus nezdravé tuky

Smažené jídlo je pro tělo také zátěží kvůli zvyšování poměru „nesprávného“ a „správného“ tuku. Ideální poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin v lidském těle by měl být 2:1. V Evropě a USA je to ale až 50:1. Právě konzumace tučných a smažených jídel má na výši poměru mastných kyselin významný podíl. Kvůli tomu trpí v Evropě a USA mnohonásobně vyšší počet lidí kardiovaskulárními onemocněními než v Asii.

Můžete tomu předejít lepším stravováním – to znamená jíst převážně čerstvé a smažením neupravené potraviny, používat olivový nebo řepkový olej a málo solit. Poměr tuků můžete zlepšit také užíváním vhodných doplňků stravy s vysokým obsahem omega-3.

Jaký olej je nejvhodnější na smažení a který naopak na studenou kuchyni, se dočtete ZDE.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.