Roušky a suché oči: Jak zabránit podráždění? | Moje zdraví

Roušky a suché oči: Jak zabránit podráždění?

Roušky a suché oči: Jak zabránit podráždění?
Autor: istock.com
19. září 2020 • 06:00

Nošení roušek je aktuálně jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit šíření koronaviru. Bohužel, u některých lidí je spojeno s nepříjemnými vedlejšími účinky. Jedním z nich je třeba podrážděná pleť na obličeji. V poslední době se ukazuje, že masky mohou dráždit také oči.   

Zpráva zveřejněná v časopise Ophthalmology and Therapy letos v červenci podrobně popisuje, jak došlo k nárůstu případů podráždění očí a takzvaného syndromu suchého oka u lidí, kteří pravidelně nosí roušky. Autoři zprávy jsou výzkumníky na univerzitě v Utahu, poznamenávají, že mezi pacienty patří lidé, kteří v minulosti nikdy problémy se suchým okem neměli. Americké The Centre for Ocular Research & Education vydalo rozsáhlou zprávu o zdraví oka a nošení roušek.

„Tato zpráva je důležitá z hlediska zdraví očí a prevence infekcí,“ tvrdí vědci z University of Utah. Důležité je následující: Nepřestávejte nosit roušku. S dalšími nepříjemnostmi se můžete vypořádat, aniž byste ji odložili.

Zatím neproběhla žádná vědecká studie, jak přesně rouška dráždí oči, existuje však řada vědeckých teorií. Podle autorů zprávy je jedním z důvodů vydechovaný vzduch, který při nošení roušky výrazněji proudí podél obličeje nahoru přes vaše oči. Je to podobné, jako když fouká vítr nebo vzduch z ventilace. V důsledku toho oči mnohem rychleji vysychají. 

Autoři zprávy však také poznamenali, že podrážděné oko se objevuje i u lidí, kteří mají roušku nebo respirátor na nose utěsněné. „Někteří lékaři se domnívají, že respirátory mohou mírně stahovat dolní víčka, což ztěžuje schopnost normálně mrkat a tím obnovit zdravý povrch oka,“ řekl Aditya Kanesa-thasan, oční odborník v nemocnici Wills Eye Hospital.

Jak se projevuje podráždění a co je syndrom suchého oka?

Běžně mrkáme zhruba dvanáctkrát za minutu, díky pohybu víček pak dochází k odstranění drobných nečistot z povrchu oka a oči se potahují slzným filmem. Pokud ale slzy nejsou schopné zajistit oku vlhkost, špatně funguje, je zarudlé, a co je nejhorší, je náchylné k zánětům.

Podráždění očí má mnoho projevů: pocity ztíženého mrkání, písku v očích, pálení, píchání, citlivost na světlo nebo i zhoršené vidění.

K horšímu zvlhčování očí může dojít z mnoha důvodů: ve větrném počasí, v klimatizovaných, suchých nebo zakouřených prostorách, v důsledku laserové operace oka nebo braní některých léků. Svůj podíl mají i displaye počítačů a telefonů − při koukání do počítače lidé mrkají méně často a oči se dostatečně nezvlhčují.

Pokud nosíte roušky celý den a nemáte žádné problémy, jste pravděpodobně v pořádku. Pokud však bojujete s náhlými příznaky suchého oka, můžete vyzkoušet následující tipy.

Nejprve si zkuste najít takovou ústenku nebo respirátor, které budou přiléhat na vašem obličeji kolem nosu a tváří.

„Další možností jsou teplé obklady. Položte si na oči večer na několik minut žínku navlhčenou teplou vodou. To může pomoci stimulovat Meibomovy mazové žlázy, což pomůže zvlhčování oka,“ vysvětluje optometristka Vivian Shibayama pro Health.com. 

Pomohou také oční kapky na zvlhčování očí, které jsou k dostání v lékárně, nebo nošení uzavřených brýlí. Pokud ale u vás nepříjemné projevy přetrvávají, zajděte k očnímu lékaři. „Chci zdůraznit, že nošení roušek je důležité, ale neznamená to, že musíte trpět,“ říká doktor Kanesa-thasan.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.