Jíst zdravě a levně? Jak jsem se přesvědčila, nic není nemožné! | Moje zdraví

Jíst zdravě a levně? Jak jsem se přesvědčila, nic není nemožné!

Jíst zdravě a levně? Jak jsem se přesvědčila, nic není nemožné!
Autor: Pexels
19. října 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Když se někoho s průměrným jídelníčkem zeptáte, proč nezkusí jíst zdravěji, většinou vám odpoví, že na to nemá čas a už vůbec ne peníze. Obecné mínění o zdravých potravinách je totiž takové, že jsou výrazně dražší než běžné suroviny, a navzdory narůstajícímu zájmu o zdravý životní styl, se valná většina lidí na tuto skutečnost stále vymlouvá.

Nicméně v dnešní době to není až tak úplně pravda, což nám dnes dosvědčí naše čtenářka Kamila, pro kterou se racionální stravování stalo důležitým nástrojem k dosažení dobrého zdraví. Dnes ji tak trochu vyzpovídáme, aby nám a tím pádem i vám předala své nejcennější tipy, které vám pomohou držet na uzdě jak své zdraví, tak i peněženku.

Kamilo, řekněte nám prosím, jak jste se ke zdravému stravování vlastně dostala?

Můj první popud k tomu, abych se svým jídelníčkem začala něco dělat, bylo hlavně moje akné. V pubertě jsem měla pleť jako z alabastru, jenže kolem dvacátých pátých narozenin se to nějak zvrtlo a mně se na pleti udělaly desítky uhrů a po nich samozřejmě i plno jizev. Nejdřív jsem na to šla povrchově s zkoušela všemožnou kosmetiku, ale pak mi došlo, že problém bude asi někde uvnitř, a tak to vlastně celé začalo.

Tématem našeho rozhovoru je zdravé a levné stravování. Jak se změny v jídelníčku promítly do vašeho rozpočtu?

Musím přiznat, že jsem se celkem obávala toho, kolik mě nákupy zdravých potravin budou stát. Ze začátku pro mě bylo trošku těžké se v nabídce zorientovat, protože to pro mě byla úplně nová sféra - tak jako většina lidí jsem žila z pečiva, pomazánek, sýrů a uzenin a přes den mě živily obědy z kantýny u nás v práci.

Nebyla jsem zvyklá si domů nakupovat hromady potravin a vařit si jídla od základu. Hodně mi v tomhle ohledu pomohl Lidl leták a jeho tématické týdny. Asi nejradši mám asijský - to si vždycky nakoupím do zásoby velké balení rýže, různé nudle i omáčky. Lidl už navíc běžně nabízí i bezlepkové a bio potraviny, na které má akce čím dál tím častěji, což se mi dost hodí.

Myslím si ale, že hlavním omylem většiny lidí, kteří se zdravého stravování bojí kvůli penězům, je to, že si myslí, že je potřeba nakupovat plno speciálních potravin. Pár takových samozřejmě je, ale i tak se můj jídelníček skládá hlavně ze sezónního ovoce a zeleniny, které jsou většinou během daného období stejně levnější. Přes zimu je to o něco horší, ale pořád se najdou slevy, se kterými se dá vyjít poměrně dobře.

Co ve vašem jídelníčku tedy zůstalo a co muselo pryč?

Z toho, co jsem jedla dříve, mi zůstaly akorát ryby, a to jen v malém množství. Zásadním krokem, který měl na moje akné největší vliv, bylo vyřazení mléčných výrobků. Na tohle zjištění jsem přicházela asi půl roku, kdy už jsem jejich konzumaci dost omezovala a vždycky, když jsem „zhřešila“, se mi druhý den vyrazila nová parta uhrů. Později jsem zjistila, že na tohle téma existují i různé studie, které mi moje podezření jen potvrdily.

Co mi naopak v tomto ohledu dost pomohlo byl přechod na celozrnné těstoviny a pečivo, které z hlediska ceny není o moc dražší než to klasické, a to už jen z toho důvodu, že mnohem lépe zasytí. Velkou část mého jídelníčku tvoří také jiné obiloviny, jako je pohanka nebo quinoa, a pak samozřejmě také luštěniny, které taky nejsou kdo ví jak drahé.

A přesně to bych poradila každému, kdo chce svoje zdraví alespoň částečně převzít do svých rukou - není potřeba se na to dívat nijak složitě, spíš naopak. Většinou jsou to právě ty nejjednodušší potraviny, které našemu zdraví mohou nejvíc prospět. Pokud má ale člověk větší komplikace, určitě bych se o nějakých razantnějších změnách poradila s lékařem nebo specialistou na výživu. Jistota je jistota.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.