Červené oči: Co pomáhá a co je způsobuje? | Moje zdraví

Červené oči

Oko se nám běžně jeví bílé, pokud něco není v pořádku, naplní se vlásečnice v oku krví a bělmo zčervená. Červené oči jsou častým problémem, který může způsobit pouze únava, ale také vážné onemocnění.

Příčiny

Příčin, které způsobují červené oči, může být více. Nejčastěji to bývá:

Únava. Může následovat po dlouhém koukání do monitoru nebo čtení. Zarudnutí může doprovázet i svědění oka.

Alergie. Bývá doprovázena i rýmou, svěděním či pálením očí.

Cizí těleso v oku.

Zánět spojivek. Bývá doprovázen i otokem víčka, slzením, bolestí oka a někdy i hnisavým výtokem. Ten je známkou bakteriální infekce.

Syndrom suchého oka. Toto onemocnění doprovází vedle červených očí zpravidla nepříjemné pálení, světloplachost, únava, řezání v očích, zhoršené vidění a někdy i bolesti hlavy. Onemocnění může být způsobeno nedostatečnou tvorbou nebo rychlejším odpařováním slz nebo poruchami slzného filmu.

Zvýšení nitroočního tlaku neboli záchvat glaukomu. Projeví se náhlým zčervenáním očí, rozmazaným viděním, bolestí a tlakem v očích, bolestí hlavy, nevolností nebo zvracením. V takovém případě je potřeba neprodleně směřovat k lékaři.

Zánět duhovky. Projevuje se zarudnutím, bolestí a poruchou zraku.

Krvácení pod spojivkou v důsledku prasklé cévky pod spojivkou. Může k němu dojít v případě zvýšeného krevního tlaku v oblasti hlavy, například při silném kašli, zvracení nebo při porodu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Léčba

Záleží vždy na příčině zarudlých očí. Většina případů se zlepší do týdne i bez nutnosti zásadní léčby. Proti únavě očí rychle pomůže spánek. Pokud vás trápí červené oči v důsledku alergie, je důležité léčit alergii celkově a oči zklidňovat kapkami. Syndrom suchého oka se řeší kapkami (umělými slzami), u závažnějších forem se využívají zvlhčující gely nebo se přistoupí k chirurgickému zákroku. Pokud máte některý z příznaků akutního záchvatu glaukomu, okamžitě směřujte k lékaři, ten použije kapky nebo injekci na snížení nitroočního tlaku a dále nasadí preventivní léčbu, aby se tento stav již neopakoval. Na bakteriální infekce se podávají antibiotika. Buď lokálně, nebo v případě velkého zánětu či u malých dětí celkově.

Nejrychlejší možností, jak se zbavit červených očí, mohou být různé volně prodejné oční kapky, např. Visine Classic nebo kapky Avilut. Také si doma můžete vypláchnout oči borovou vodou. Je také možné použít dezinfekční prostředek Opthal – na výplachy či kapičky Opthalmo-septonex.

Léky

Léčba je důležitá hlavně při bakteriálních infekcích, které se řeší antibiotiky, a při alergických reakcích, kde jsou podávány léky na alergii, případně i oční kapky. Kapky určené na červené oči způsobené alergií mohou být např. Livostin, ty jsou volně prodejné v lékárnách, na většinu léků na alergii potřebujete ale předpis.

Bylinky

Na oči je vhodnou bylinou světlík lékařský, budete potřebovat půl litru vroucí vody, ve které vylouhujete 30 g této byliny a pak scedíte. Na oči dávejte obklady z vychladlé tekutiny 3krát denně.

Domácí léčba a babské rady

Na unavené oči může pomoci sáček černého čaje, který namočíte, necháte oschnout a na 5 minut přiložíte na oči.

Vyšetření

Lékař si vaše oči nejprve prohlédne, zeptá se na další příznaky, které mohou červené oči doprovázet,  udělá vyšetření zrakové ostrosti. Někdy se ke správné diagnostice využívají další vyšetření jako diagnóza slz a vyšetření pomocí různých přístrojů určených na vyšetření očí (biomikroskopie, aplanační tonometrie).

Trvalé následky

Neléčený zánět duhovky může způsobit nepravidelný tvar duhovky, šedý nebo zelený zákal. Pokud nebudete řešit syndrom suchého oka, v důsledku neustálého dráždění oka může dojít k trvalému porušení očního povrchu. Když se včas nedostavíte k lékaři s akutním záchvatem glaukomu, může dojít k nenávratnému poškození zrakového nervu. Časté záněty očí mohou způsobit i dioptrické vady.

Očkování

ne

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Jako prevence červených očí je dobré oči tolik nenamáhat, nekoukat příliš dlouho a zblízka do monitoru, číst za dobrých světelných podmínek, nosit sluneční brýle na přímé slunce, nepřebývat dlouhou dobu v prašném a znečištěném prostředí, dodržovat správnou hygienu očních víček, vyhýbat se stresu a dodržovat zdravý životní styl. Můžete také jíst stravu bohatou na vitamíny A a B2, které pomáhají oči léčit.

Kdy jít k lékaři

K lékaři neodkladně běžte, pokud vás oko bolí, utrpěli jste úraz oka, objevila se u vás náhlá porucha zraku nebo vám jednoduše na červené oči nezabírají volně prodejné kapky.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.