Nejlepší sporty pro hubnutí: Kalorie spálíte při boxu, postavu vám vymodeluje lezení | Moje zdraví

Nejlepší sporty pro hubnutí: Kalorie spálíte při boxu, postavu vám vymodeluje lezení

Nejlepší sporty pro hubnutí: Kalorie spálíte při boxu, postavu vám vymodeluje lezení
Autor: iStock
4. března 2019 • 06:00

Neustále sportujete, ale pořád nemáte takovou postavu, jakou byste si představovali? Možná jste jen vybrali špatnou pohybovou aktivitu. Poradíme vám, při kterých sportech spálíte nejvíce kalorií a které vám zase nejlépe vytvarují postavu.

Samotné cvičení nestačí

Zdravotní přínosy cvičení jsou neoddiskutovatelné, ale pokud spoléháte na to, že sportem automaticky zhubnete a dosáhnete vysněné postavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sportování samo o sobě, tedy bez úpravy jídelníčku, vám žádný výrazný úbytek váhy nezajistí. Dokazuje to hned několik výzkumů, které byly na toto téma provedeny.

Například studie provedená v roce 2018, jejíž výsledky byly publikovány v magazínu Diabetes, zjistila, že pouhým sportováním lidé zhubnou většinou mnohem méně, než očekávali. Vysvětlení této skutečnosti je úplně jednoduché: Po zvýšené fyzické aktivitě jste více hladoví a váš denní příjem kalorií se zvýší. Odborníci proto zdůrazňují, že při hubnutí je kromě pohybového režimu potřeba dbát i na úpravu jídelníčku. 

Výzkum z roku 2016 zase zjistil, že při pravidelném cvičení dosáhne lidské tělo po čase úrovně, při které už se při sportování nespalují žádné kalorie navíc. Tím autoři samozřejmě nechtějí říci, že by se při sportování nespalovaly žádné kalorie, ale naše tělo se jednoduše na zvýšenou fyzickou námahu po čase adaptuje, takže ji dokáže vykonávat při menší spotřebě kalorií.

„Cvičení je pro vaše zdraví skutečně důležité. Existuje nepřeberné množství důkazů o tom, že pohyb je nezbytný pro to, aby vaše tělo i mysl byly zdravé a správně fungovaly. A náš výzkum to nijak nerozporuje. To, co výsledky našeho výzkumu doplňují, je skutečnost, že kromě cvičení je potřeba soustředit se i na jídelníček. Zejména, pokud se chcete zbavit přebytečných kilogramů,“ uvádí jeden z autorů výzkumu, Herman Pontzer z City University of New York.

Výsledky výzkumu vysvětlují, proč lidé, kteří začnou cvičit, z počátku hubnou hodně a postupně se rychlost jejich váhového úbytku zpomalí nebo se hubnutí úplně zastaví.

Při kterých sportech spálíte nejvíc

To, kolik při kterém sportu spálíte, samozřejmě závisí na vašem metabolismu, tělesné konstituci i způsobu provedení. Nicméně obecně se uvádí, že pokud chcete zhubnout tři čtvrtě kila za týden (což je přibližně doporučovaná rychlost hubnutí tak, abyste mohli svůj váhový úbytek dlouhodobě udržet a nehrozil vám jojo efekt), měli byste svůj denní příjem kalorií zredukovat (nebo naopak výdej zvýšit) o 500 až 750 kalorií. 

Podle doporučení WHO by k prevenci nadváhy a obezity mělo stačit sto padesát minut mírné (nebo 75 minut intenzivní) sportovní aktivity za týden. Každopádně odborníci doporučují kombinaci aerobní aktivity s posilováním. Pokud si chcete vybrat sport podle toho, kolik se při něm spálí kalorií, nejpravděpodobnějším vítězem bude box. Podle výzkumu z roku 2017 jde o sport, který je při hubnutí nejefektivnější. Za hodinu v ringu spálíte přibližně osm set kalorií, a protože je box srovnatelný s intervalovým tréninkem, při shazování přebytečných kilogramů je mimořádně účinný.

V těsném závěsu se drží squash, při němž za hodinu hry spálíte sedm set padesát kalorií. Jen o deset kalorií méně vydáte při veslování. Nicméně to platí pouze při veslování v přírodě, pokud veslujete na trenažéru klesá kalorický výdej na „pouhých“ čtyři sta čtyřicet kalorií. Na čtvrtém místě se potom umístil běh v přírodě (počítá se však pouze skutečný běh, nikoli pouze klusání), při němž spálíte téměř sedm set kalorií za hodinu. Opět to ale platí pouze pro běh v přírodě. Při běhání na pásu v posilovně spálíte o téměř sto padesát kalorií méně. Další v pořadí je potom plavání kraulem nebo motýlkem. 

Lezení vám vymodeluje postavu

Jenže množství spálených kalorií samozřejmě neříká nic o tom, kolik svalů se při tom kterém sportu zapojuje. Zatímco některé sporty zatěžují tělo nerovnoměrně, u jiných je zapojení svalů komplexní, a vymodelují vám tak vysněnou postavu. Z tohoto hlediska se ve všech žebříčcích vysoko umisťuje například lezení na umělé stěně i po skalách v přírodě. Při něm se zapojují všechny svalové skupiny a kromě síly si při něm zlepšujete i koordinaci. 

Pokud se chcete věnovat sportu, při kterém zapojíte co nejvíc svalů, opět můžete vzít do úvahy box. Protože kromě množství spálených kalorií se box umisťuje vysoko i na žebříčcích nejkomplexnějších sportů. Skvělé pro vymodelování postavy je i surfování, protože surfaři musí zpevňovat střed těla, aby udrželi rovnováhu. Vynikajícím sportem pro zapojení všech svalových skupin je také „obyčejné“ plavání. Řeč je samozřejmě o plavání se správnou a zvládnutou technikou, při kterém nepřetěžujete krční páteř. 

Autor: Barbora Vajsejtlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.