Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Vosy a včely mohou způsobit vážnou alergii. Jak poznáte, že je zle, a co s tím?

6. června 2019 • 06:00

Včelí nebo vosí štípnutí sice bolí, ale zdravý člověk o něm už za pár dní neví. Alergici oproti tomu pociťují následky bodnutí žihadlem mnohem hůře. V těch nejhorších případech je dokonce může ohrozit i na životě. Víte, jak se zachovat v případě alergické reakce?

Velikost otoku po bodnutí závisí u alergického člověka na dávce a síle jedu, který se do těla dostal. To se liší podle druhu hmyzu, a dokonce i podle jednotlivých včel či vos. Reakce může být horší, pokud hmyz přenesl na kůži i nějakou chemikálii, například z hnojiva. To se ale stává spíše na jaře. 

Včelí žihadlo musí ven

Po útoku včely zůstane žihadlo s jedovým váčkem zabodnuté v kůži, a měli byste ho proto odstranit. Nejlépe to uděláte tak, když nehtem nebo tupou stranou nože přejedete kůži těsně pod háčkem žihadla. Teprve pak se můžete postarat o poraněnou pokožku. Jestliže máte běžnou reakci na hmyzí štípnutí, bude vám stačit chlazení a následné namazání kůže mastičkou. V lékárničce by podle PharmDr. Veroniky Orendášové, vedoucí lékárnice BENU Lékárna Jičín, neměl chybět gel na zklidnění podrážděné pokožky a na poštípání hmyzem  například Fenistil gel a Psilo-Balsam. “U menších štípanců například od komára stačí i tradiční tekutý pudr,” radí lékárnice.

Pro jistotu můžete použít i celkově působící antihistaminikum, pro děti ve formě kapek nebo sirupu. Z celkově působících antihistaminik je, jak vypočítává Orendášová, volně prodejný Cetirizin, Loratadin, Levocetirizin a Dimetinden. Každá z těchto látek má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody, poraďte se v lékárně. 

Na podrážděnou pokožku můžete použít i bylinky. Podívejte se na jejich přehled v naší fotogalerii:

Alergická reakce může být fatální

Pokud jste na hmyzí štípnutí alergičtí, mastička to bohužel nespraví. Dochází totiž k celkové reakci organismu s velmi rychlým postupem. Vše začíná kopřivkou, otoky a zvracením, vzápětí se přidává průjem, rýma i dušnost. Problémy pak mohou vyvrcholit anafylaktickým šokem, který už přímo ohrožuje život. Více o něm si přečtěte ZDE

Je to velice vážný stav, který se projeví do čtvrt hodiny od hmyzího štípnutí. Postižený začne špatně dýchat, má pocity dušení, mravenčení, svědění. Zčervená nebo dokonce zfialoví po celém těle. Navíc mu může silně bušit srdce, bývá dezorientovaný a bolí ho břicho. V takovém případě je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc.

Jak pomoci alergikovi při bodnutí

Alergik, který ví o tom, že na hmyz reaguje tak, že je v ohrožení života, by měl vědět, co dělat. Varováno má být i jeho okolí. Ze všeho nejdříve zavolejte záchranku. Hned! Pak místo chlaďte, případně  pokud jde o štípnutí do končetiny, zaškrťte ji nad místem průniku žihadla. To zpomalí rychlost vstřebávání alergenu do krevního oběhu. Postiženému podejte antihistaminikum v tabletě.

Přivolaný lékař obvykle píchne postiženému adrenalin. Ten by měl pacient alergický na hmyzí bodnutí ve formě nitrosvalové injekce vždy nosit u sebe. V případě potřeby je třeba ho aplikovat do okolí bodnutí.

Nepodceňujte prevenci

Dobrá zpráva je, že k problémům nedochází najednou bez varování, ale reakce na hmyzí štípnutí se s každým dalším štípnutím zhoršuje. Loni vám možná jen otekla ruka, letos se vám udělá nevolno. V takovém případě určitě vyhledejte alergologa. Nechte si poradit, co příště dělat. Lékař vám navíc může nabídnout léčbu spočívající v tom, že vám bude postupně injekčně aplikovat vzrůstající dávka alergenu. Tělo si na něj pak zvykne a nebude na něj reagovat přehnaně. Léčba ale není vhodná pro všechny, zejména ne pro ty, co mají reakci velmi rychlou a bouřlivou.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.