Bylinkářka radí: Zažeňte podzimní splíny. Tyhle bylinky vám pomůžou | Moje zdraví

Bylinkářka radí: Zažeňte podzimní splíny. Tyhle bylinky vám pomůžou

Bylinkářka radí: Zažeňte podzimní splíny. Tyhle bylinky vám pomůžou
Autor: istock.com
1. října 2020 • 06:00

Podzim nám nepřináší jen krásně barevné listí, dozrávající šípky a romantické mlhy. Spolu s chladnými podzimními dny přichází někdy i úzkost, zdánlivě bezdůvodný smutek a špatná nálada, která nás neopouští několik dní nebo i týdnů. Naštěstí se jimi ale nemusíme nechat omezovat. I pro tyto případy má pro nás příroda připravené blahodárné bylinky. Několik vám jich představí zkušená bylinkářka Markéta Janďourková. 

Heřmánek pravý

Heřmánek vás příjemně zklidní a navodí pocit pohody. Již po staletí je známý jako léčivka a patří k jedněm z mála bylinek, které jsou vhodné i pro nejmenší. Zkuste tedy kápnout do aromalampy několik kapek éterického oleje s vůní heřmánku, připravit si koupel, případně čaj.

Koupel: Připravte si silný odvar ze dvou hrstí heřmánkových květů a dvou litrů vody, přiveďte k varu, vypněte plotýnku a zakryté nechte 20 minut louhovat. Poté přeceďte a přidejte do vody připravené ke koupeli.

Čaj: Zalijte dvě čajové lžičky heřmánkových květů 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak přeceďte a pijte dva šálky denně.

Heřmánek by se neměl užívat v těhotenství a měli byste se ho vyvarovat i v případě, že užíváte léky proti srážlivosti krve nebo máte alergii na rostliny z čeledi hvězdnicovitých. Při předávkování hrozí nevolnosti a zvýšený neklid. Určitě tedy dodržujte doporučené dávkování.

Meduňka lékařská

Jedna z nejstarších léčivých bylin. Uvolňuje, zklidňuje, mírní křeče a navozuje klidný spánek. Jako jedna z mála nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikaci s léky. Přesto by se jí však těhotné a kojící ženy měly vzdát – zatím není dostatek poznatků o tom, zdali by nějaké nežádoucí vlivy neměla. Meduňku můžeme užívat v podobě čaje či koupele.

Čaj: Smíchejte po 30 g listů meduňky, hlohu a srdečníku spolu s 10 g okvětních lístků růže. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 7 minut louhovat a přeceďte. Pijte 3x denně jeden šálek, a to po dobu osmi týdnů.

Koupel: 100 g meduňkových listů (možné zkombinovat i s levandulovými květy) zalijte 1 l vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a přeceďte. Nalijte do vody ke koupeli, která by měla mít 38 stupňů a 10–15 minut si vychutnávejte koupel.

Měrnice černá

Nepříjemně zavánějící bylinku můžete najít v blízkosti lidských sídlišť, na krajích cest, rumištích a staveništích. Jako léčivka je známá zejména ve Francii a Itálii, často užívaná je i ve Švýcarsku. Patří mezi hluchavkovité rostliny a málokdo ví, jak nápomocná může být právě v boji s nespavostí u dětí i dospělých, s nervózními tiky a s úzkostnými stavy. Šálek čaje z měrnice je i první pomocí při panické atace.

Pokud si ji chcete nasbírat sami, skliďte celou kvetoucí rostlinu a usušte ji na vzdušném, stinném místě. Často obracejte. Usušenou měrnici skladujte v uzavíratelných nádobách.

Z měrnice si můžete připravit čaj: Dvě čajové lžičky sušené bylinky zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijete denně 2–3 šálky. Pozor, neslaďte. Ke zmírnění nepříjemné vůně můžete přidat i lžičku sušeného heřmánku.

Další možností zpracování je tinktura: Jeden díl čerstvé měrnice zalijte dvěma díly vysokoprocentního alkoholu, nechte 10 dní v teple odstát, přeceďte a nalijte do lahviček z tmavého skla. Tinktura se užívá v poměru 1 kapka na 1 kg hmotnosti za den ve 3 dávkách, tedy pokud někdo váží 60 kg, užívá 3x denně 20 kapek.

Kontraindikace s léky nejsou známy.

Mučenka pletní

Exotická rostlina s překrásným květem, kterou mnozí dobře znají – a ani o tom neví. Plodem jiné odrůdy mučenky – tedy přesněji mučenky jedlé – je známá maracuja. Pro nás je ale zajímavá právě mučenka pletní, a to kvůli svým účinkům na nervovou soustavu. Uklidňuje, posiluje nervy, podporuje klidný spánek a snižuje krevní tlak. Je také účinná v boji právě proti úzkostem, hysterii, zrychlené srdeční činnosti nervového původu a i proti astmatu.

Ve volné přírodě ji samozřejmě nenajdete – kdo má ale zahradu, může ji tam bez obav pěstovat. Vzhledem k tomu, že přezimovat musí ve sklepě (při teplotě minimálně 10 stupňů), je lepší ji pěstovat ve velkém květináči.

Z usušených květů si můžete připravit čaj: 1 čajovou lžičku usušených květů zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 minut louhovat a přeceďte. Pro klidný spánek pijte jeden šálek před spaním, pro uklidnění kdykoli během dne.

Mějte ale vždy na paměti, že úzkostné stavy a pravá deprese jsou vážným onemocněním, které byste rozhodně neměli smést ze stolu. Deprese a úzkosti nejsou jen špatným obdobím či mizernou náladou a tak bychom k nim také měli přistupovat.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.