Jak se zbavit zápachu nohou? Zbavte se nejdříve jejich pocení | Moje zdraví

Jak se zbavit zápachu nohou a co jej způsobuje?

Jak se zbavit zápachu nohou a co jej způsobuje?
Zápach nohou není jen záležitostí dospělých. • Autor: iStock.com
10. června 2018 • 06:00

Horké počasí posledních dní s sebou přináší kromě radosti také jeden problém, o kterém se někteří možná stydí mluvit. Zápach nohou. Proč vzniká a jak se mu bránit?

Nohy jsou schopny za den vyprodukovat až půl litru potu. „Když si ale vezmeme silné ponožky a neprodyšné boty, nemá pot kam odcházet a začnou se nám na chodidlech tvořit bakterie, kvůli kterým vznikají plyny, které jsou velmi podobné například zrajícím sýrům,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že jen pouhým mytím vodou se zápachu nezbavíme.

„Nohy musíme umýt kvalitním mýdlem, a to hlavně mezi prsty. Klidně si doma či na zahradě dejte do lavoru teplou vodu a hodinu, půl hodiny zůstaňte s chodidly v teplé vodě, do které můžete přidat různé bylinky, které zápach eliminují. Použít můžete třeba mateřídoušku, ocet, černý čaj, hřebíček, nové koření, sůl či sodu „Následně nohy pořádně vysušte a naneste na ně krém s antibakteriální složkou. Ještě je dobré chodila ošetřit zásypem,“ doporučuje Lucie Nováková.

Co dělat s nadměrným pocením, si přečtěte ZDE.

Kupujte si kvalitní ponožky a punčochy

Pro nezapáchající nohy je samozřejmě důležité nosit vhodné ponožky, punčocháče či punčochy. „Pokud chcete být i při návštěvě tradiční japonské restaurace v klidu, raději si připlaťte a kupte si kvalitní bavlněné ponožky s antibakteriálním ošetřením a savou vrstvou,“ sděluje lékařka. Pokud máte s pocením nohou problémy, je lepší s sebou nosit klidně tři páry ponožek a během dne si je měnit. Ženy by pak měly při výběru punčoch a punčocháčů koukat na to, zda obsahují stříbro a jsou antibakteriální. Znovu tak zabráníte nadměrnému pocení nohou.

Jak dostat zápach z bot

Pokud máte nohy umyté, nosíte kvalitní ponožky či punčochy a máte ještě další s sebou v zásobě, je namístě si pořídit i kvalitní obuv. Ta správná, která zabraňuje pocení, musí být samozřejmě prodyšná, nejlépe s otevřenou špičkou.

„Důležité je samozřejmě zvolit obuv podle počasí. Pokud to jinak nejde a nic jiného nezabírá, budete s sebou kromě náhradních ponožek nosit i další pár bot. Večer pak nechte použité páry alespoň jeden den na čerstvém vzduchu vyvětrat. Pokud to jde, tak z nich vyndejte i vložku. A dobré je také boty několikrát za rok vyprat,“ vysvětluje Nováková s tím, že bychom rozhodně neměli dát na všelijaké reklamy na nejrůznější typy parfémů a deodorantů.

„Pokud je na nohy aplikujete, zápachu se bohužel nezbavíte, pouze se smísí s použitou vůní. Bakterie na chodidlech ale i nadále zůstávají. Drahé parfémy nechte v obchodě a raději si kupte sodu, dětský zásyp či kypřicí prášek, zvolenou látku v malém množství nasypte do každého páru bot a nechte ji tam alespoň jeden den působit,“ doporučuje doktorka.

Zápach však podle Lucie Novákové může být způsobem i plísní, která se nám na nohou může objevit jako důsledek jejich zapaření v botách. „Nejste si jisti, že máte na nohou plíseň? Zjistíte to jednoduše, tak, že vás chodila začnou svědit a objeví se zarudlá pokožka s puchýřky, která se bude odlupovat.  Puchýřky nejčastěji najdete mezi prsty. V tomto případě byste měli rozhodně navštívit lékaře - podologa (podiatra), který vám poradí, co dělat,“ uzavírá lékařka.

 



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.