Které bylinky chrání před nemocemi? Tyhle doporučuje lékař | Moje zdraví

Které bylinky chrání před nemocemi? Tyhle doporučuje lékař

  • Které bylinky chrání před nemocemi? Tyhle doporučuje lékař
    Nepodceňujte mnoha lety osvědčené bylinky • Autor: Shutterstock.com
    13. června 2021 • 06:00

    Tajemství, které znaly už generace našich předků. Nemohly se spoléhat na léky, kterých dnes máme požehnaně. Naši předci museli poznávat, testovat léčivé účinky bylin. To ovšem neznamená, že z těchto poznatků nevychází dnešní farmacie. Víte, co nasbírat, když vás trápí rýma? Co hledat ve složení léku, když vás bude trápit virus? Poradíme vám.

    Zejména v dnešní době se bojíme sebemenšího náznaku nachlazení, protože nás i okolí sužují obavy z onemocnění SARS CoV-2. I proto je lepší si chránit imunitu různými prostředky, které musí být účinné. Pokud jste skeptičtí vůči bylinkám, protože podle vás nemají takovou sílu jako léky, nezatracujte je. Dokonce i renomovaní odborníci neodrazují od léčby přírodní cestou. „Člověk je součástí přírody a příroda bude neustále vyvolávat selektivní tlak na člověka a nová, a ještě nebezpečnější onemocnění budou odpovědí na jeho nesprávný vztah k přírodě,“ říká MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc. Podle něj účinnou prevencí před různými viry a bakteriemi mohou být po staletí osvědčené léčivé rostliny. Po jakých základních rostlinkách sáhnout, když se začínáte cítit nemocně?

  • Šalvěj lékařská

    Je oblíbená pro své dezinfekční vlastnosti. Dokáže pročistit tělo, pomáhá při zánětech dutiny ústní, bolestech v krku a dokáže zastavit přicházející chřipku i angínu. Když na vás tzv. něco poleze, udělejte si z šalvěje čaj nebo si na jazyk nakapejte tinkturu.   

  • Třapatka nachová

    Možná tento zázrak znáte pod názvem echinacea. Je to skvělé přírodní antibiotikum a antivirotikum, umí dokonale zlikvidovat bakterie a umí posílit imunitu. Snižuje horečky a chrání sliznice. Nejúčinnější částí rostliny je její kořen.

  • Barbadoská třešeň

    Je doslova nadupaná vitamínem C, jen jeden plod obsahuje „céčka“ 30x více než pomeranč. To ale není vše. Najdete v ní vitamíny A, B6 a minerály, jako jsou železo, vápník a hořčík. Rovněž má skvělé  antioxidační účinky a chrání před viry a bakteriemi.

  • Cist krétský

    Úžasný antioxidant, který urychluje hojení a posiluje obranyschopnost. Na sliznici umí totiž vytvořit jakýsi chemicko-fyzikální ochranný štít, který brání průniku virů a bakterií do organismu.

  • Citrusové bioflavonoidy

    Nejde vyloženě o bylinku, zato je můžete nalézt ve více plodech. Jak název napovídá, hlavně v citrusech. Když se budete tímto ovocem dopovat pravidelně, účinně zakročíte proti virům a zánětům.

    Zmíněné bylinky určitě stojí za vaši pozornost. Můžete si je sehnat v přírodní podobě, jejich účinné výtažky v optimální koncentraci naleznete ale i v doplňcích stravy nebo jiných přípravcích z lékárny. Například i ve formě ústních a nosních sprejů. I v těchto přípravcích se nachází účinné látky z blahodárných rostlin. Výhodou samozřejmě je skutečnost, že koncentraci v daném přípravku lze ovlivnit, tudíž si místo pěti pomerančů stačí dát například pár kapek. Nemusíte tak myslet na to, abyste se dopovali kily ovoce, které se vám časem přejí. Jedněmi z těchto přípravků jsou například produkty Virostop, ústní a nosní spreje, které jsou volně prodejné zdravotnické pomůcky I. třídy a jsou k dostání ve všech kamenných i on-line lékárnách.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.