Vydejte se na heřmánek: Léčí pokožku, rozzáří vlasy a uleví bolavým kloubům | Moje zdraví

Vydejte se na heřmánek: Léčí pokožku, rozzáří vlasy a uleví bolavým kloubům

Vydejte se na heřmánek: Léčí pokožku, rozzáří vlasy a uleví bolavým kloubům
Autor: istock.com
19. června 2021 • 06:00

Začíná léto a na loukách se kromě kopretin, vlčích máků a ostatních oku i duchu lahodících rostlin vyskytuje i heřmánek. Skromná bylinka, která se však dostala i do písniček, pohádek a pověstí. V dnešním článku vám naše bylinkářka Markéta Janďourková prozradí, čím je heřmánek tak jedinečný a co všechno umí.

Heřmánek je jednoletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá zhruba 30 cm a známe ho i pod jmény kamilka, marunka, harmaníček, rumánek či ormánek.

Video se připravuje ...
Které plevele můžete sbírat a jak je jíst, vám řekne Věra VačkářováVIDEO 

Naleznete ho na krajích cest, na náspech, rumištích i okolo polí a zahrad. Jeho semena přežívají v půdě dokonce až 100 let. S jeho vůlí k životu a schopností růst i tam, kde je nejvíce utlačovaný, by se dal bez mrknutí oka zařadit do sorty „plevel“– to ale heřmánek v žádném případě není.

Pěstování a sběr heřmánku

Heřmánek není třeba pěstovat, roste ho opravdu dostatek. Pokud ho však ve svém okolí nemáte nebo roste na místech nevhodných ke sběru, není problém ho vypěstovat. Semena heřmánku zakoupíte v dobře vybavených zahradnictvích.  Pak už je jen stačí vysadit do půdy bohaté na živiny, na místo s dostatkem slunce.

Heřmánek se určitě vyplatí pěstovat, obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Najdeme v něm éterické oleje, chamazulen, bisabolol, flavonoidy, oxykumarin, hořčiny, slizovité látky a hořčík. Díky tomu zabraňuje zánětům, napomáhá hojení ran, mírní křeče a bolesti, působí antisepticky, zklidňuje, posiluje žaludek a ženské orgány.

Z heřmánku sklízejte květy a sušte je na stinném místě, rozložené na tenké látce. Pak uchovávejte v uzavíratelných nádobách. Pravý heřmánkový olej se získává destilací, což sami doma nezvládnete, můžete si však vyrobit heřmánkový olejový výluh: Uzavíratelnou nádobu naplňte do poloviny čerstvými či sušenými heřmánkovými květy a zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny části pokryté. Uzavřete a nechte tři týdny louhovat. Takto získaným olejem masírujte bolestivé klouby, případně ho použijte jako masážní olej při kašli – v tom případě ho natírejte na hrudník a záda.

Ocení ho miminka i dospělí

Čaj z heřmánku je vedle toho fenyklového první, který podáváme miminkům – a pokud je trápí kožní neduhy, jako jsou potničky, opruzeniny nebo vyrážky, můžete heřmánkový čaj použít i ke koupeli. Pokud ale miminko trpí spíše na suchou kůži, heřmánku se vyhněte.

Heřmánkový čaj také mírní úzkosti a neklid. Pokud vás bolí oči, zkuste ledové heřmánkové kostky: Hrst usušených květů zalijte 500 ml vroucí vody, nechte zchladnout, přeceďte a nalijte do tvořítka na led. Takto vzniklými kostkami si v případě potřeby několik minut přejíždějte přes zavřené oči a jejich okolí. Podráždění záhy ustoupí.

Pozor, pokud jste alergičtí na řebříček, pelyněk, arniku a další rostliny z čeledi hvězdnicovitých, raději se heřmánku vyhněte!

Bylinka pro krásné vlasy

Kromě zmíněných léčivých účinků je heřmánek na zahradě milou okrasnou kytičkou, která při sebemenším doteku šíří příjemnou uklidňující vůni. Pro přírodní blondýnky má heřmánek ještě jeden benefit: Dá se použít jako přírodní prostředek pro dodání zlatavého lesku a zdravého vzhledu vlasů. Jak na to? Hrst usušených květů podrťte na prášek, smíchejte se stejným množstvím kaolinového prášku a přidejte tolik vlažné vody, aby vznikla řídká kaše. Tu vmasírujte do vlasů a nechte půl hodiny působit. Pak vymyjte. Stejně tak jsou pro světlé vlasy přínosem oplachy. Připravíte je snadno: Hrst čerstvých či usušených květů zalijte 500 ml vroucí vody, nechte zchladnout a použijte jako oplach po posledním mytí. Nevymývejte a vlasy nechte volně uschnout.

Věděli jste, že...

Tradovalo se, že pokud roztrhnete květ heřmánku a je vevnitř dutý, je rostlina léčivější, než pokud by byl květ uvnitř plný. Ukázalo se, že tato pověst je oprávněná – podle dutých květů poznáte bezpečně heřmánek pravý od jemu podobného rmenu či heřmánkovci – oba mají květní lůžko plné.

 

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.