Sirup z máty, meduňky i macešek: Nejlepší recepty podle bylinkářky | Moje zdraví

Sirup z máty, meduňky i macešek: Nejlepší recepty podle bylinkářky

Sirup z máty, meduňky i macešek: Nejlepší recepty podle bylinkářky
I macešky se hodí na přípravu sirupu • Autor: istock.com
11. června 2021 • 06:00

Věděli jste, že kromě sirupu ze smrkových výhonků a bezinkových květů existují ještě další, neméně chutné a účinné? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám dnes prozradí návod na tři z nich.

Meduňkový sirup proti nespavosti a úzkostem

Osvěží v parném dni, pomůže vám využít přebytky meduňky, navíc pomůže  k lepšímu, klidnějšímu spánku a zmírní (i akutní) úzkostné stavy.

Které plevele můžete sbírat a jak je jíst, vám řekne Věra VačkářováVIDEO 

Potřebujete:

  • nádobu o objemu 2 l
  • čerstvé meduňkové lístky
  • 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru

Postup:

  • Do nádoby volně vložte meduňkové lístky tak, aby byla plná.
  • Nechte dva dny v chladu a temnu odstát, přeceďte, lístky dobře vymačkejte.
  • Do tekutiny vsypte cukr a za stálého míchání mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Naplňte do lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu a temnu.

Mátový sirup na snížení tlaku

Pokud trpíte na vysoký tlak, je pro vás mátový sirup to pravé letní osvěžení (a dá se přidat i do mojita).

Potřebujete:

  • 1 ½ l vody
  • 25 velkých snítek máty
  • 50 g kyseliny citronové
  • 1 ½ kg přírodního cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu

Postup:

  • Mátu nasekejte nahrubo, zalijte vodou a vsypte kyselinu citronovou. Promíchejte a nechte 48 hodin odstát. Občas promíchejte.
  • Přeceďte, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Když je cukr rozpuštěný, vmíchejte rum. Ještě horký sirup naplňte do lahví, uzavřete a skladujte v chladu a temnu.

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestouVIDEO 

Maceškový sirup na pročištění krve

Macešky nejen potěší oko, když na ně v přírodě narazíte, ale dokážou i pomoci s pročištěním krve – a tím také v boji s kožními problémy.

Potřebujete:

  • 50 g čerstvých květů macešky rolní
  • 125 ml vody
  • 125 g cukru

Postup:

  • Maceškové květy vložte do misky a přelijte vroucí vodou. Nechte přes noc odstát.
  • Přeceďte, vmíchejte cukr a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte!
  • Když se cukr rozpustí, nechte sirup vychladnout a naplňte do láhve.
  • Uchovávejte v lednici.

 

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.