Jak na meditaci, když nemáte čas? Zkuste naše tipy | Moje zdraví

Jak na meditaci, když nemáte čas? Zkuste naše tipy

Jak na meditaci, když nemáte čas? Zkuste naše tipy
Autor: istock.com
17. února 2021 • 12:00

Meditace zní možná složitě, má ale mnoho podob. Všechny ale trénují (a tím vylepšují) lidskou pozornost a uvědomění si sebe sama. Skvělá zpráva je, že stačí pár minut denně. Dvě, tři minuty stačí k tomu, abyste se zklidnili dechovým cvičením. A nemusíte nutně sedět v pozici lotosového květu a dýchat se zavřenýma očima. Meditovat můžete i v tramvaji. Jak na to?

Dýchejte. Kdekoliv

Toto jednoduché cvičení můžete dělat kdekoliv. V práci, v autobuse, při čekání na poště. Zavřete oči anebo zaměřte svůj pohled na nějaký nehybný předmět a soustřeďte se pouze na svůj dech. Odpočítejte deset hlubokých nádechů a výdechů. Když se vynoří rozptylující myšlenky, vezměte je na vědomí, nechte je zase odejít a vraťte svou pozornost zpátky k dýchání. I tohle je meditace a i pár minut se počítá. 

Další informace o meditaci čtěte zde.

Vědomá procházka

Pokud chodíte na procházky nebo máte čas cestou z práce, zkuste takzvanou vědomou procházku nebo meditaci chůzí. Stačí pět minut. Zkuste jít co nejpomaleji. Vnímat každé odlepení chodidla od země, přenesení váhy a další dotyk bosé nohy o zem. Uvidíte, že je to docela zábavné, a zjistíte, kolik věcí děláte úplně automaticky. Možná vás to začne bavit a budete meditační procházku prodlužovat klidně na 20 minut denně.

Meditace ve sprše

Na hygienu čas máte, tak to můžete spojit s meditací. Ať už vaše sprcha trvá tři minuty nebo se dlouho koupete, můžete právě zde začít praktikovat meditaci všímavosti, tedy mindfulness. „Je to soustředění své pozornosti na přítomný okamžik laskavým a zvědavým přístupem,“ vysvětluje klinická psycholožka Shauna Shapiro. Vychutnejte si tedy každý okamžik své sprchy nebo koupele všemi smysly. Užívejte si, jak voda stéká od hlavy dolů po celém těle. Jak se postupně dostává skrz vlasy na pokožku hlavy. Soustřeďte se na vůni obyčejné vody i mýdla, poslouchejte stékající vodu, napijte se jí.

Jak se vyrovnat se stresem? Vyzkoušejte meditaci.

Dejte si čas na jídlo

To je to nejlepší, co můžete udělat. Kromě toho, že si jídlo více užijete po všech stránkách, sníte toho také méně! Proč? Mozku trvá nejméně patnáct minut, než dostatečně zachytí a zpracuje signály těla o tom, že je syté. Proto toho často sníme víc, než je potřeba. Pokud budete jíst pomalu, sníte toho – než se dostaví pocit sytosti – méně.

Drobná poznámka závěrem: Všechno nejde hned. Zároveň neexistuje jeden správný způsob, jak meditovat. Dělejte to, co vyhovuje vám. A pokud uvidíte pokrok, i malý, bude pro vás zdrojem radosti a štěstí, na které máte v životě právo.

Další díl speciálu o meditaci, relaxaci a soustředění čtěte příští středu 24. února. V článku se dozvíte, jak vám autogenní trénink nahradí hodiny spánku a pomůže v léčbě psychosomatických nemocí.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.