Sauna v zimě. Posílí organismus a pomáhá snižovat bolest hlavy | Moje zdraví

Sauna v zimě. Posílí organismus a pomáhá snižovat bolest hlavy

Sauna v zimě. Posílí organismus a pomáhá snižovat bolest hlavy
Sauna zbaví stresu a posílí imunitu • Autor: iStock.com
26. ledna 2022 • 14:00

Jednou z možností, jak posílit organismus a zároveň se v zimních měsících zahřát, je bezesporu sauna. Jedná se o oblíbenou aktivitu, která je odborníky schvalována. Bát se nemusí ani ti, kteří mají problémy s vysokým tlakem, cholesterolem či dalšími kardiovaskulárními problémy. Proč v zimě chodit do sauny?

Pocení se jako terapie používá odedávna. Mayové podle Harvard Health Publications používali potní domy již před 3000 lety. Ve Finsku se sauny používají tisíce let a jeden ze tří Finů je stále používá. Ve Spojených státech se předpokládá, že existuje více než milion saun. Češi mají saunování také velmi v oblibě. A dělají dobře.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny podpoří vaši imunitu v zimě.VIDEO 

Saunování má pro lidský organismus velmi pozitivní účinky. Kromě příjemného zážitku pomáhá i s uvolňováním dýchacích cest a má pozitivní účinky při lupénce či astmatu. Dalším pozitivem je dle internistky MUDr. Evy Kociánové, garantky projektu Srdce v hlavě, snižení rizika cévních a kardiovaskulárních onemocnění, ale také neurokognitivních onemocnění (demence) či plicních onemocnění. Saunování pomáhá snižovat bolesti hlavy a náchylnost k virovým onemocněním. Lékařské studie nasvědčují také tomu, že saunování snižuje riziko náhlé smrti i celkovou úmrtnost. Studie ukázala, že čím častěji její účastníci chodili do sauny, tím více u nich klesalo riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby. A to až o 18 %. Je ale nutné dodat, že prokázané účinky saunování studie se projevily u lidí, kteří navštěvovali saunu po dobu deseti let 3- až 7krát týdně.

Posílení imunity a zbavení stresu

Jste vyčerpaní, ve stresu nebo často nemocní? Psychická pohoda je pro naši imunitu důležitá. Tělo, které je ve stresu, může být vyčerpané a nezbude mu mnoho sil na obranu proti virům a bacilům. Zapracujte proto na své psychice a dopřávejte si aktivity, při kterých se odreagujete, nebo ještě lépe – při kterých vyplavíte endorfiny. Skvělým způsobem relaxu je například posezení v sauně, které zvyšuje produkci bílých krvinek, důležitých obránců našeho imunitního systému. Odpočinek ve vyhřáté sauně si proto klidně dopřávejte i několikrát týdně.

Volit můžete návštěvu sauny v bazénech či wellness centrech, nebo si ji můžete pořídit domů v podobě infrasauny. Dle odborníků ze společnosti Hecht, není její instalace do bytu či domu žádnou složitostí. Naopak přinese člověku řadu benefitů. Při používání infrasauny totiž dochází k rozšíření krevních vlásečnic, což napomůže zlepšení krevního oběhu, a tím mimo jiné i odbourání stresu. Saunování zároveň způsobuje krátké zvýšení tělesné teploty o 0,5 až 1,5 °C. Následkem zvýšení tělesné teploty dochází k usmrcení virů a bakterií, nebo alespoň k zastavení jejich množení. Výsledkem pravidelného saunování je tak také posílení imunitního systému.

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

Sauna je jako zdravá chůze

Účinky sauny na organismus jsou podobné jako při mírné fyzické zátěži – například chůzi. Bylo zjištěno, že pravidelné saunování zlepšuje funkci výstelky cév, která pak dokáže svižněji a ve větším množství produkovat látky (oxid dusnatý), které naše cévy přirozeně rozšiřují. Je to taková cévní gymnastika. Cévy jsou pak pružnější, lépe se přizpůsobují pulzní vlně, a tím působí proti abnormálnímu zvýšení krevního tlaku.

„Pravidelné saunování působí nejen na snížení krevního tlaku, ale zlepšuje i skladbu cirkulujících lipidových látek, cholesterolu a triacylglycerolů. Proto je vhodné i pro lidi s vysokých cholesterolem. Pacienti s vysokým krevním tlakem, který je dobře kompenzovaný léky, většinou snášejí saunování dobře. Saunování může v některých případech do jisté míry kompenzovat pohybovou aktivitu, například u osob s mírně zvýšeným krevním tlakem a cholesterolem, které nemohou provádět fyzickou aktivitu, třeba kvůli pohybovým potížím. Nelze jej ale doporučit pacientům s neuspokojivě kompenzovaným krevním tlakem, těm, kteří mají zvýšenou tuhost cév a nikdy se pravidelně nesaunovali, ani těm, kteří trpí potížemi, jako jsou například závratě,“ říká MUDr. Eva Kociánová.

Video se připravuje ...
Jak stres ničí imunituVIDEO 

Pozvolné ochlazování

Obecně lze jako bezpečnější variantu u kardiaků doporučit nižší teplotu sauny (okolo 80–85 stupňů), klasická finská sauna mívá až 100 stupňů. 

Důležité je naslouchat v sauně vlastnímu tělu, takže pokud člověk cítí, že je mu v sauně již nepříjemně, hůře se dýchá, či se mu začíná točit hlava, pak je čas odejít. Je dobré si v sauně nesedat na horní místa, kde je větší teplo. Pokud to prostor dovolí, tak při saunování ležte, budete tak tělo oteplovat ve stejné intenzitě. Po sauně je také důležité neskočit do bazénku s ledovou vodou, ale pozvolně se ochlazovat. Klidně jen chladným vzduchem nebo vlažnou sprchou. Saunování určitě není bezpečné pro pacienty trpící bolestmi na hrudi, po nedávném infarktu myokardu, se špatně kompenzovaným krevním tlakem, srdečním selháním, arytmiemi anebo významně zúženou aortální chlopní,“ dodává MUDr. Eva Kociánová z projektu Srdce v hlavě.

Saunování na vodě

Slyšeli jste o finské říční sauně? V areálu Slezské plovárny v Hradci Králové ji mají. Místní Saunalautta totiž navazuje na tradice finské plovoucí sauny a nabízí neopakovatelný zážitek přímo na hladině řeky Orlice. Kromě důkladného prohřátí těla vás čeká jedinečný výhled na plynoucí řeku v průběhu saunování i během odpočinku. Místo ochlazovacího bazénku na vás čekají schůdky z mola rovnou do řeky.

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.