Naučte se správně dýchat: Odstraníte bolest hlavy a zlepšíte zdraví | Moje zdraví

Naučte se správně dýchat: Odstraníte bolest hlavy a zlepšíte zdraví

Naučte se správně dýchat: Odstraníte bolest hlavy a zlepšíte zdraví
Správné dýchání pomůže od bolesti • Autor: iStock.com
14. prosince 2021 • 14:00

I přesto, že dýchání automaticky provádíme už od narození, je dost pravděpodobné, že většina z nás nedýchá správným způsobem. Jestliže vás trápí bolesti hlavy, páteře a další, může za tím být nesprávná technika dýchání, která je příčinou řady zdravotních potíží. Jak se tedy naučit správně dýchat a jak to může zlepšit kvalitu našeho života?

Dýchání nám pomáhá přežít a to hluboké má navíc i další benefity, jako například lepší zvládání stresových situací. Většina z nás považuje dech za zcela automatický proces. Opak je však mnohdy pravdou a my ani zdaleka nevyužíváme kapacitu plic tak, jak bychom mohli.

Video se připravuje ...
Vyzkoušejte tyto dýchací techniky!VIDEO 

Naštěstí se využití plného potenciálu našich plic můžeme poměrně snadno naučit. Jeho alfou a omegou je brániční dýchání, které ale ne každý umí provést. Většina z nás totiž dýchá povrchově, tedy do hrudníku. Při takovém nádechu se hrudník zvedne nahoru, nikoliv do šířky. Žebra se tedy neroztáhnou, zůstanou zakrnělá a mohou se zablokovat ve špatné poloze, což následně může vést k trvalým bolestem. Současně se žebry je přetěžována i krční a bederní páteř.

Proč dýchat do bránice?

Svému tělu můžete ulevit takzvaným plným bráničním dechem, kdy se budete soustředit na to, aby během nádechu i výdechu pracovala bránice jako hlavní sval. Bránice je jakousi vypouklou svalovou přepážkou, která při správně provedeném nádechu stlačí orgány a celé břicho se díky tomu rozšíří nejen dopředu, ale i do stran a dozadu přes žebra. Aby celý proces proběhl tak, jak má, musí bránice spolupracovat i se svaly pánevního dna a hlubokými břišními svaly. Právě tímto způsobem se bude páteř udržovat ve správném postavení, pohybem bránice se navíc zafixují spodní žebra, což způsobí to, že se hrudník rozšíří i do stran.

Po správně provedeném nádechu musí následovat plný výdech, který by ideálně měl být o něco delší než nádech. Zatímco nádech zajišťuje okysličení našich orgánů, výdech pomáhá k vylučování toxických látek z těla. I ten je proto důležité provádět správně.

Jak se naučit brániční dech?

Jak již bylo řečeno, brániční dýchání není tak jednoduché, jak by se mohlo zpočátku zdát. Dá se ale naučit a následně z něj můžeme profitovat. Kromě úlevy od bolesti páteře nám může pomoci zvládat těžké situace, stres a také zlepšit kvalitu života. Brániční dech vás totiž dokáže zrelaxovat, pomůže vám utřídit si myšlenky a je i velkým pomocníkem při usínání.

Ostatně právě poloha vleže je ideální při trénování bráničního dýchání. Pokud ležíte na zádech, máte páteř ve správném postavení, tudíž vám celý proces půjde snáz. Zkuste si každý večer před spaním pár hlubokých nádechů a výdechů, které budou vědomě rozpínat vaši bránici, a tedy i váš hrudník a žebra, do všech stran. Položte se na záda a dbejte na to, aby vaše lopatky a páteř byly v rovné poloze. Jednu ruku položte na břicho a druhou na hrudník tak, aby prsty kopírovaly žebra. Nosem proveďte hluboký nádech, který směřujte do břicha, a dbejte na to, aby se hrudník a žebra nerozšiřovaly pouze nahoru, ale i do stran.

Odměnou vám bude nejen relaxace, ale následně i lepší a kvalitnější spánek.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.